Martines røde revansj

Hun var et gryende alpint-ess. En skade i foten satte en stopper for karrieren. Men så ble hun hektet på noe vel så spennende: revejakt.
05. juli 2021

Når Martine Lundberg (15) fra Gansdalen i Lillestrøm går inn for noe, så gjør hun det ordentlig. Selv om hun bare har jaktet med eget våpen én sesong, så har hun brukt tida godt. 30–40 jaktdager har det blitt – så langt i tospann med pappa Jens, siden hun ikke har rukket å fylle 16. Uansett har det resultert i fem rev i bakken for Martine.

Helt hekta. Det er vel denne reportasjen oppsummert i to ord. Og det er revejakt vi snakker om, i alle sine former: Jakt med drivende hund, hijakt, åtejakt og lokkjakt. Nettopp allsidigheten er en av de kvalitetene Martine trekker fram, når hun skal forklare hva som er så bra med dette. Men også den lange sesongen: Jakta slutter ikke til jul, du kan jakte rev i  10 av årets 12 måneder. 

Rovviltstøvere

Jegerprøven i lomma

Spennende hijakt

Å prege hunden på rev

Alpintalentet

Kongeposten

Reven som forsvant

Drømmen om gaupejakt

Slik preger du hunden på rev

  1. Start med at valpen får leke med en revehale hjemme i huset.
  2. Lag deretter små sporløyper utomhus, ved å dra revehalen rundt i hagen og skogkanten. Øk på etter hvert.
  3. Neste steg er å slippe hunden på sikker revefot. En god metode er å kjøre rundt i kulturlandskapet på kveldstid og kikke etter rev. Ha gjerne med en god lykt. Deretter slipper du hunden på foten. I starten kan det resultere i ganske korte jag, men poenget er at den ikke skal få anledning til å jage annet vilt.
  4. Det aller beste tipset for å prege unghunden, er å ta den med til et hi på høsten. Her er det til god hjelp med en hihund, enten egen hund eller en man får låne, slik at man får reven ut.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå