Annonse

30 røde revetips

Revejakt er spennende, variert og sosialt. Her er 30 tips for åtejakt, hijakt og jakt med drivende hund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

1: Research

Før du setter i gang med jakt med drivende hund, er det lurt å gjøre forarbeid. Ved aktiv sporing lærer du hvor reven har sine tråkk, jordhuler og hi, og dermed finner du passende poster. Hi og huler er ofte generalposter.

2: Valg av rase

Både kortbeinte og langbeinte hunder duger til revejakt.

3: Riktig postering

Let etter ferske spor tidlig om morgenen. Fordele poster rundt skogteigen eller skogsområdet hvor reven antas å være, samt ved hi og jordhuler i området.

4: Bruk av hunder

Slipp en eller flere hunder i området, gjerne fra hver sin kant. Er ikke hund tilgjengelig, send drivere gjennom området.

5: Tålmodighet

Straks etter uttaket kan losen gå temmelig raskt, men den roer seg ned etter hvert. Hvis reven ikke blir oppmerksom på postrekka, vil den ofte ture lenge rundt i terrenget. Blir den skremt, søker den til hi eller skjærer ut.

6: Antall rev

Ofte befinner det seg flere rever innenfor ringen. De kan støkkes ut, så vær årvåken på post.

7: Stille som mus!

Reven har meget skarpe sanser. Gå lydløst til posten, og sitt stille!

8: Bruk av hihund

Ved hijakt er det beste er å bruke hihund, som vil kunne markere om det er rev i hiet. Glatt- og strihåret foxterrier, tysk jaktterrier og dachs er vanlige raser.

9: Jordhi

Hundene kan sette seg fast der gangene er trange, så derfor er jordhi best egnet.

10: Bruk en stokk

I en del hi kan reven støkkes ut ved at du stikker en lang kjepp ned i hiet, og roter rundt med den. For at dette skal fungere, må du komme under reven. Pirker du over fungerer ikke trikset. De andre jegerne står med hagla klar ved utgangene.

11: Pauser i losen

Hunden halser når den finner reven. Hunden kan av og til komme ut og ta pauser, og da benytter reven tida til å bevege seg mot en av utgangene. Vær klar til skudd når losen starter igjen.

12: Finn et skjul

Vil du prøve åtejakt: Finn et egnet skjul: uthus, låve, koie eller liknende.

13: Demp lyden

Skjulet bør isoleres både mot lyd og kulde, f.eks med steinull. Dekk dessuten innvendige flater (også hyller og glugge) med mykt stoff. Et lite dunk fra kolben, og reven er vekk!

14: Anlegg i skjulet

Lag gjerne en ”skytebenk” for godt anlegg.

15: Kjenn din åtetid

Legg ut åte så tidlig som mulig. Begynner du i august vil revetispa ta med hele kullet til plassen.

16: God glugge

Glugga bør ha et kikkevindu på f.eks 15 x 30 centimeter. Vinduet må ha en uttakbar rute av glass eller klar plast. Den må kunne åpnes lydløst, f.eks ved at den vippes opp og festes med ei snor på innsida.

17: Merk avstand

Avstandsbedømmelse er vanskelig mot snø. Sett opp et staur eller annen form for merke ved lengste skyteavstand.

18: Den farligste timen

Reven har faste perioder når den kommer til åtet, avhengig av hvor langt den må gå. Tidspunktet varierer fra sted til sted, men perioden fra 01 til 02 kan være en «giftig» time.

19: Parfyme

Når åtet legges ut om høsten, kan du grave det ned en halvmeter under bakken. Det skal være tildekkes slik at reven må streve for å få tak i godbitene. For å spre lukten godt, lar du litt av åtet stikke opp, og setter ”lukterør” ned i jorda til åtet.

20: Fisk er fint!

Fisk er supert reveåte!

21: Smått er godt

Del opp åtet i små stykker. Da vil reven holde seg på åtet og gå og «samle». Bruker du et stort åte må reven ligge og gnage over lengre tid – noe den er mer skeptisk til.

22: Detaljer, detaljer, detaljer

Vær oppmerksom på detaljer. Den minste forandring ved glugga holder reven borte. (Røyk fra pipa, luke som er oppe, lys i bygningen og lignende)

23: Vend reven til aktivitet

Det er en fordel om det normalt er husdyr, mennesker eller annen aktivitet i det bygget hvor glugga er. Det gjør reven mer tolerant.

24: Hold deg i skogkanten

Reven vegrer seg mot åpne plasser. Ved ikke å legge åtet for langt fra skogen kommer dyra lettere fram.

25: Lag stier

Når snøen er dyp, så tråkk opp stier til åtet fra skogen omkring. (Bruk f.eks en traktor hvis du har tilgang på det.) Da kommer reven lettere til åtet under vanskelige snøforhold.

26: Hvor går en påskutt rev?

En skadeskutt rev går ofte i berg. Er den dødelig såret legger den seg alltid utenfor hiet. Hvis du er heldig kan du finne reven død utenfor inngangen neste morgen!

27: Ok med kombi

Du har mange kalibre å velge mellom til revejakta. Hagle eller kombi er godt egnet.

28: Riktig haglediameter

Passende hagldiametere til rev er tre til fire millimeter. Ikke skyt på lenger avstand enn 25 meter. Ved lengre avstander stopper revens tette underull ofte haglene.

29: Riktig riflekaliber

Passende riflekaliber er fra .22 Magnum og oppover, som .222 Rem. og .308 Win.

30: Tenk på skinnet

Vær klar over at høy utgangshastighet og / eller halvmantlet ammunisjon (bly- eller hulspiss) kan forårsake ødeleggelser av skinnet.

Den røde baronessen: Les historien om alpintalentet Martine Lundberg som har blitt en revejeger av rang!

Powered by Labrador CMS