Annonse

Historie || Archibalds dagbok

Lakseforkjemperen

Med skotsk blod i årene, var det ikke rart at Archibald Archer ble en dedikert laksefisker. Hans gamle dagbok tar oss med på en unik reise tilbake i tid.

Publisert Sist oppdatert

Sommeren 1886 var på sitt lyseste og fagreste, da Archibald «Archie» Archer satte kursen mot Nordland. Målet var praktfulle Horstad gård i Bindal, hvor 66-åringen skulle tilbringe vel to måneder på laksefiske i Åelva. 

Reisen fra Tollerodden i Larvik, som hadde vært i familiens eie siden far William og mor Julia flyttet fra Skottland til Norge, tok én uke – med dampskip og jernbane. I 20-tiden om kvelden 7. juni kom han omsider fram. Den ivrige sportsfiskeren kastet ikke bort tiden. I dagboken fra reisen, skrev Archer følgende: 

«Nydelig kveld, men faktisk så kaldt at det la seg is på rekka på båten når vi fisket. Fikk to flotte lakser i Uncle W Pool, 28 pund og 11 pund. Mistet én etter å ha hatt den på i 10 minutter, den gjorde 3 hopp og 5 utras. Gikk og la meg, men ikke for å sove. Senga var for luksuriøs og jeg for opprømt.» 

Med sirlig håndskrift, og en sjarmerende kombi- nasjon av det engelske språk og norske uttrykk, noterte han triumferende fangster og fisker som glapp. Han delte observasjoner av vær og møter med mennesker. 

Måltider, utflukter og gjøremål på gården ble også beskrevet. Summen av denne informasjonen gir et interessant og spennende innblikk i tilværelsen til gamle dagers fluefiskere i Norge.

Laksefiske i Åelva i Nordland. Gammelt fotografi fra Archer- familiens private fotoalbum.
Laksefiske i Åelva i Nordland. Gammelt fotografi fra Archer- familiens private fotoalbum.

Dårlig vær

Det var James Walker, en god venn av Archer-familien, som eide Horstad gård i 1886. Siden han ikke omtales i dagboka, var han neppe til stede på gården den sommeren. Det betød likevel ikke at Archibald var alene. 

Søsteren Jane og broren William – av de nærmeste kalt Jeannie og Willie – nøt også den fredelige tilværelsen på Horstad. Samtidig var ikke været mye å skryte av, noe som påvirket laksefisket negativt. 

Frustrasjonen over lave temperaturer, betydelig nedbør og kraftig vind, kom tydelig fram i enkelte notater i dagboka: «Storm. Regn. Kulde. Elendighed», oppsummerte Archer (på norsk) etter en miserabel dag ved elva. 22. juni var kun marginalt bedre: «Kjære vene, hva skal man si, ikke et «nap». 

Forsøkte Precipice, Rock og Uncle W Pool. Willie fikk en 4-punder og er naturligvis veldig stolt, men samtidig litt deprimert over tanken på den store laksen som tok en titt på f lua hans, blunket lurt, og forsvant i dypet.» Men – heldigvis kan lykken snu fort i laksefiske: «Fikk min hevn i dag. 

Tok 4 laks på til sammen 44 pund. Uncle W Pool. Været svært ustabilt. Ole gikk for å hente post – ble fanget i et tordenvær – mistet hatten sin, men kom trygt tilbake. 

Glemte å nevne at jeg mistet en stor laks etter å ha kjørt den i 5 minutter, før den hoppet klar av vannet og kroken løsnet», skrev Archibald i dagboka 25. juni. 

Den «Ole» som nevnes her, var trolig Ole Svendsen Fuglstad – som var bestyrer på Horstad gård. Navnene på hølene i Åelva, er i hovedsak de samme i dag som for over 100 år siden. 

Blant unntakene er «Uncle W Pool», hvis plassering er uklar. Ei heller er det kjent hva «W» sto for, men gitt Archer-familiens nære forhold til stedet, kan «W» vise til Willie, som tilbrakte atskillige timer nettopp der.

Archibald Archers dagbok fra reisen til Nordland sommeren 1886
Archibald Archers dagbok fra reisen til Nordland sommeren 1886

Eventyrlyst

Archibald Archer ble født i den lille byen Newburgh i grevskapet Fife i Skottland i 1820. Han var bare fem år gammel da familiens trelastf irma gikk konkurs. Det resulterte i at foreldrene besluttet å flytte til Larvik for å starte et nytt liv. 

Byen ved munningen av Numedalslågen var ikke noe tilfeldig valg. Larvik var et knutepunkt for handel med tømmer, og da faren William ved en tidligere anledning hadde besøkt byen i embeds medfør, ble han umiddelbart fascinert: 

«Det romantiske uttrykket slo meg da jeg ankom. Larvik har det vakreste, norske landskapet jeg har sett. En nydelig bukt, omgitt av fjell dekket av trær, en strand med den fineste sand», erindret han seinere. 

Etter først å ha leid et hus i byen, kjøpte familien eiendommen Tollerodden, som ligger praktfullt til ved sjøen, med utsikt mot havna, byen og dens karakteristiske bøkeskog. Her begynte Archibald på skole, før han fortsatte utdannelsen i Skottland. 

Som ung mann brakte en utpreget eventyrlyst og behovet for å skape en framtid Archibald til Australia og Stillehavets mange øyer. Der livnærte han seg blant annet av handel med kaffe, tobakk og sukker. 

I motsetning til familien ellers, brukte han ikke spesielt mye tid på å skrive brev og fortelle om små og store opplevelser, skriver Lorna McDonald i boka om Archer-familien – «Over Earth and Ocean»: 

«Ved mer enn én anledning fryktet brødrene hans at «stakkars Archie» hadde mistet livet på en eller annen gudsforlatt øy.» 

Seinere, i voksen alder, ble han en sentral og avholdt politiker – etter hvert minister – i Queensland, nordøst i Australia. Archer-familien regnes blant de første hvite bosetterne i dette området.

Horstad gård, slik den framsto på tampen av 1800-tallet.
Horstad gård, slik den framsto på tampen av 1800-tallet.

Omfavnet sportsfiske

Opprinnelsen til Archibalds interesse for laksefiske, er uklar. Selv om familien kom fra Perth, ved munningen av mektige River Tay, kjent for sin grove laks, er det lite som tyder på at foreldrene var nevneverdig interessert i sportsfiske. Noen av de tretten barna, derimot, omfavnet forlystelsen som ble svært populær i bemidlede kretser på 1800-tallet. 

I tillegg til Archibald og William, var storebror Charles en dedikert fluefisker- og binder. Familien har fremdeles en skinnmappe med ull i forskjellige farger, ment for å lage kroppene på laksefluer. 

Charles døde i 1861, hvilket betyr at disse materialene er svært gamle. Søsknene fisket laks i flere elver. Dette inkluderte Numedalslågen i Vestfold, hvor de eide fiskerettig heter i Åbyfoss ved Larvik, og elva Blackwater, nord i Skottland. Archer-familien frekventerte Horstad gård på Helgelandskysten over en periode på om lag 30 år. 

Oppholdene er dokumentert i form av blant annet et vakkert minnealbum fra 1883, laget av Alexander Archer (en annen bror) og hustruen Mary Louisa. Det inneholder flere akvareller og illustrasjoner, blant annet av ulike fiskesituasjoner. 

Da Walker solgte gården i 1889, slo William til og kjøpte den – før en annen venn av familien, Lionel Knight Rice fra London, overtok Horstad i 1897. Han leide dessuten jaktterreng fra nabobøndene. 

Archer-familien fortsatte å besøke gården, som gjester hos Rice. Blant de mange gamle fotografiene som fremdeles eksisterer fra Horstad, udaterte og daterte, er et album fra 1907.

En av mange små akvareller fra en reise til Horstad i 1883. Disse står i en minnebok laget av Mary Louisa og Alexander Archer.
En av mange små akvareller fra en reise til Horstad i 1883. Disse står i en minnebok laget av Mary Louisa og Alexander Archer.

Fikk min hevn i dag. Tok 4 laks på til sammen 44 pund. Uncle W Pool. Været svært ustabilt. Ole gikk for å hente post – ble fanget i et tordenvær – mistet hatten sin, men kom trygt tilbake.

Laksens venn

Archibald var ikke bare interessert i aktiviteten laksefiske. Han var minst like opptatt av laksens biologi, den økonomiske verdien sportsfiske etter laks representerte – og ikke minst forvaltningen av norske lakseelver. 

Bakgrunnen for dette kan ha vært at oppgangen av laks i Storbritannia gikk kraftig tilbake allerede tidlig på 1800-tallet. Årsakene var forurensing og et betydelig garnfiske. Den samme utviklingen traff Norge i siste halvdel av samme århundre. 

I 1877 ga Archibald ut «Laxen og dens Formerelse i Norge». Det var en liten og beskjeden bok på bare 38 sider, der han argumenterte for en «rasjonell drift av laksefiskeriene», som han formulerte det:

«Dersom vi vil danne oss en pålitelig forestilling om hvor stor verdi laksen kan ha for et land, der er så heldig å ha lakseelver, behøver vi ikke gå lenger enn til nabolandet Storbritannia for å lære, ikke alene hvor stor betydning laksen der har som fødemiddel, men også hvor store pengeverdier den fangede laks representerer.» Archer var med dette svært tidlig ute med å adressere den økonomiske betydningen av sportsf iske, og det urealiserte potensialet som fantes. Med referanse til fødelandet Skottland, der verdien av laks tatt i elvene og havet «bringer en årlig inntekt på 360 000 pund Sterling eller 6 480 000 kroner», hevdet Archibald at potensialet var tett på det samme i Norge. Vel å merke om kortene ble spilt riktig. Han mente det måtte være i «allmenborgelig interesse å komme til klarhet angående det spørsmål, hvorledes man skal forhindre en så verdifull fisk fra å avta, eller, enda bedre, forøke dens antall.»

Lang reise hjem

La oss returnere til Horstad gård sommeren 1886, og noen avsluttende glimt fra dagboka til Archibald. Selv om det var laksen han primært forsøkte å lure, viser dagboka med all tydelighet at Åelva var full av sjøørret. 

26. juli står det å lese: «Vel, ikke verst «sport» i dag. Kom hjem klokka 04 om morgenen, etter å ha fått 3 laks og 5 sjø- ørreter. Alle laksene ble tatt på Fuglstad. Glemte å nevne ytterligere 8 sjøørreter i Ola’s Run. 

Willie har i løpet av dagen tatt 18 sjøørreter på tilsammen 41 pund, dermed totalt 106 pund.» Det store antallet sjøørret var nok godt å trøste seg med når laksen ikke lot seg lure. 

12. august var oppholdet på Horstad imidlertid over for Archibald. Med tungt hjerte måtte han returnere hjem, etter å ha fått totalt 33 laks og 132 sjøørreter. 

Om kvelden bar det ned i kjelleren på gården, der whiskyen var lagret, for en verdig avslutning på f isketuren i Nordland. Archibald bemerket tørt at det var en hyggelig overraskelse å oppdage at det var atskillig mer igjen av de edle dråpene enn han forventet: 

«Skulle definitivt ha forsynt meg med mer av det mens jeg var her, dersom jeg hadde visst at det var så mye igjen». Siden broren William og resten av familien ikke skulle tilbake før et par uker seinere, ble dagboka overlatt niesen Julia, slik at hun kunne avslutte den. 26. august var siste fiskedag:

«Onkel Willie gikk opp langs elven før middag. Han så hundrevis av sjøørreter, men de ville ikke ta. Fanget bare 8, veldig fine, og 1 laks på 6 pund. 4 av sjøørretene, totalt på 6 pund, i Uncle W Pool», noterte Julia, før hun la til noen personlige betraktninger.

«Fiske eller ikke fiske. Tror han er lei seg for å måtte dra. Det er fremdeles så fint her, og alltid slitsomt å flytte, når man er komfortabelt innlosjert og har en krevende reise foran seg.»

Et herlig fotografi fra Horstad gård. Personene på bildet har ikke latt seg identifisere, men det kan være blant andre medlemmer av Walker-familien – som en periode eide Horstad og omfattende fiskerettigheter i Åelva.
Et herlig fotografi fra Horstad gård. Personene på bildet har ikke latt seg identifisere, men det kan være blant andre medlemmer av Walker-familien – som en periode eide Horstad og omfattende fiskerettigheter i Åelva.

Naturalist

På tampen av livet flyttet Archibald fra Australia til Tollerodden i Larvik. Han døde i 1902, 81 år gammel. Av søskenflokken Archer, ni gutter og fire jenter, er det båtkonstruktør Colin som huskes best. 

Særlig for å ha bygget polarskipet «Fram» til Fridtjof Nansen og for sine mange redningsskøyter. Archibald fortjener imidlertid også sin plass i historien. Han var en naturalist, men hans engasjement for laksens ve og vel, fikk trolig svært begrenset gehør i datidens Norge. 

150 år etter at han manet til måtehold og adresserte sine bekymringer for artens framtid, viser det seg imidlertid at Archer fikk rett. Dessverre.

Powered by Labrador CMS