Historie
Da Mustad kroket en hel verden
Mustad er et eventyrlig stykke norsk industrihistorie.
Vi har tilvirket fiskekroker av ulikt materiell siden steinalderen: Tre, skjell, bein, stein, bronse, kobber og jern, alt som var egnet til å bli sittende fast i kjeften på en fisk. Men det tok tid. Én og én krok.
Er det mulig å konstruere en maskin som kan masseprodusere fiskekroker? En maskin som kan kutte ståltråd, bøye, lage krokspiss, mothaker og krokøye i en vending?
Spørsmålet stilles på Gjøvik i 1860-årene, hvor det allerede på 1700-tallet har vokst fram et kreativt håndverksmiljø, med bearbeiding av metall som spesialitet.
Industrieventyret O. Mustad & Søn. starter på gården Brusveen i 1832, da som Brusveen Spiger- og Staaltraad fabrikk. Etterspørselen etter ståltråd og spiker er umettelig, og fabrikken ekspanderer raskt i 1850-årene.
Genial maskin
I 1862 blir Mathias Topp ansatt som snekker på Mustad. Han ser forbedringspotensial i alt av datidens maskiner og verktøy, og er snart forfremmet til fabrikkmester og oppfinner. Ingeniørfantomet kaster seg over fiskekrokutfordringen.
Bergenseren Rasmus Wallendahl, jernvarehandler som har hele kystfiskeflåten i Nord-Norge å betjene, og et konstant behov for mengder av fiskekroker, er engasjert pådriver og inspirator. Etter år med prøving og feiling, er maskinen en realitet i 1877. Topp har knekt koden – maskinen spytter ut fiskekroker i ulike størrelser og fasonger!
Drømmeduo
Vidunderet voktes fra dag én som en statshemmelighet. Når fabrikken øker maskinparken, er det kun et fåtall betrodde ansatte som får ta del i hele produksjonsprosessen, av frykt for industrispionasje.
Krokmaskinen på Gjøvik blir en eventyrlig økonomisk suksess for Mustad. Direktør Hans Mustad og Mathias Topp danner i mer enn 50 år norsk industris mest dynamiske radarpar. I løpet av 1880- årene sikrer Mustad seg tilnærmet monopol som krokprodusent i Norge, ved å kjøpe opp og legge ned konkurrerende bedrifter.
Og her tenkes det snart stort, representert ved Christian Mustad, barnebarn av Ole Mustad. Han ansetter reisende selgere som utover 1900-tallet sørger for at Mustad-kroker blir et globalt produkt.
Krokproduksjonen på Gjøvik blir lagt ned i 2014 og flytter til Asia, men ledelse og salg har fortsatt tilhold på Gjøvik. Mustad er en gigantisk internasjonal merkevare, til stede i 160 land, med en lang rekke produkter på menyen – og i særklasse verdens største produsent av fiskekroker i alle størrelser og fasonger. En posisjon de har hatt i snart 150 år.
Fiskefluer til Filippinene
Mustad er også tidlig ute som fluebinderfabrikk. Kunnskap og inspirasjon er hentet fra engelske sportsfiskere, som dukket opp i økende antall fra 1860 og fram til første verdenskrig. Fra en beskjeden start i 1889, tar det av i mellomkrigstiden.
I 1930-årene har Mustad en katalog med 100 fluemønstre for laksefiskere og 451 myntet på ørret! I 1945 er det ansatt rundt 30 kvinner på fluefabrikken på Gjøvik.
Fluebinding er håndarbeid som ikke lar seg masseprodusere, som fiskekroker. Norsk timelønn kan ikke konkurrere med land i Asia. Midt på 70-tallet blir fluebinderavdelingen på Gjøvik nedlagt, og produksjonen flyttes etter hvert til Filippinene.
Fluebinderdronninga
Mustadfluer kommer for alvor på kartet igjen i 1994, med en drømmesignering à la Erling Braut Haaland, ved å få Torill Kolbu på laget. Under VM i fluebinding året før, har jenta fra Engerdal gjort tilnærmet reint bord med sine oppsiktsvekkende heklete fluer.
Det resulterer i enorm eksponering i bransjen, og blir starten på et mangeårig engasjement hos Mustad, hvor Kolbu utvikler nye fluekolleksjoner og lærer kvinner ved fabrikken i Manila fluebinderkunsten. Opplæringstiden er tre til seks måneder, og det er kun kvinner, som er hurtige og fingernemme nok, som blir ansatt.
Inn på 2000-tallet har Mustad, gjennom Team Mustad, med «fabrikkfiskerne» Torunn Handeland, Asgeir Alvestad og Geir Sivertzen, sørget for at Mustad-navnet holdes varmt, som ledende krokleverandør på havfiskefronten. Teamet har blant annet hentet hjem seieren i VM i torskefiske, og bidratt til betydelig PR for sportsfiske som hobby og livsstil.