Annonse
Cyril Mowbray Wells (t.v.) sammen med Mathias Bolstad, med sin største Bolstad-laks på 26,3 kilo. Med 26 lakser over 20 kilo er Wells trolig den sportsfiskeren i verden med den sterkeste CV-en for atlantisk laks tatt på stang.
Cyril Mowbray Wells (t.v.) sammen med Mathias Bolstad, med sin største Bolstad-laks på 26,3 kilo. Med 26 lakser over 20 kilo er Wells trolig den sportsfiskeren i verden med den sterkeste CV-en for atlantisk laks tatt på stang.

Historie 

Tidenes laksefisker

Landslagsspiller i cricket og rugby, overlærer ved Eton, vinkjenner, ledende filatelist, dyktig investor, sommerfuglsamler … Møt Cyril Mowbray Wells, tidenes mest suksessrike laksefisker.

Publisert Sist oppdatert

Å få en laks over magiske 20 kilo er få sportsfiskere forunt. Til det er det for få av dem. Laksekongen Tor Hansen (1935 – 2021) kunne like fullt protokollføre utrolige 23 lakser over 20 kilo i løpet av 60 sesonger i Nidelva i Trondheim, kjent for sin storvokste laksestamme. 

At den fargerike trønderen er den nordmannen med flest lakser over 20 kilo, kan ingen ta fra ham. Hansen må imidlertid se seg slått av engelskmannen Cyril Mowbray Wells (1871-1963), overlærer ved prestisjeuniversitetet Eton.

Sterkest CV

Fangstboka til Wells viser at han tok 26 lakser over 20 kilo i løpet av sine 25 sesonger i Bolstadelva. 12 av laksene er over 50 pund (22,5 kg), den største på 26,3 kg! Tor Hansens bestenotering i Nidelva var 26,1 kg. 

Wells er uten sammenligning det største navnet i sagnomsuste Bolstadelva, de nederste tre kilometerne av Vossovassdaget i Vestland. Han er trolig også den sportsfiskeren i verden med den sterkeste «CV-en» for atlantisk laks tatt på stang.

Vinnerlag

Lokalt er det litt uenighet om hvilket år Wells kom til Bolstadelva for første gang. Tidlig i 1920-årene var det i alle fall. Fiskekompis Henry Charrington (1865-1927), en søkkrik ølbrygger fra London, satte imidlertid sine kalosjekledde sko på perrongen på Bolstad stasjon allerede i 1906. 

Han leide det meste av fisket, og tilbrakte hver sommer i elva fram til sin død i 1927. Datteren, Nancy Charrington, fortsatte leieforholdet sammen med Wells noen år, før Wells fra 1930 administrerte fisket alene, fram til andre verdenskrig brøt ut. 

Sammen med den eminente roeren Mathias Bolstad, utgjorde de et drømmelag i 1930-årene, og landet store mengder laks.

Allsidig gentleman

Hvem var Cyril Mowbray Wells? Han blir omtalt som stillfaren og beskjeden, fysisk ingen kjempe, snarere det motsatte – ikke nettopp hva man forbinder med en landslagsspiller i rugby. 

Wells har imidlertid et brett interessefelt, hans samling av sommerfugler skal ha vært imponerende stor og variert. Det samme gjelder vinkjelleren. Og en frimerkesamling av de sjeldne. Wells gjør det også skarpt i aksjemarkedet. I tillegg samler han altså på store lakser.

Detaljorientert

Den pensjonerte Eton-læreren skal ha vært ekstremt detaljorientert for å dyktiggjøre eget fiske. Favorittstanga var en 13 fot Hardy splittkein, hvor han vekslet mellom to topper – én til reke og én til flue. 

I 1946, etter andre verdenskrig, er han igjen på plass i Bolstadelva. Eventyret fortsetter. I bygda er det en allmenn oppfatning at gentleman Wells er et offer for egen høflighet, ved alltid å tilby gjester de beste hølene og mulighetene for fast fisk. Og at han av den grunn aldrifår sin 60 pounder …

Oh, very poor!

Mannens karakter gjenspeiles også i et intervju i ærverdige Flyfisher’s Club i London høsten 1951. Det var her imperiets menn møttes, blant annet for å høre nytt fra lakseelvene i Norge. J.W. Chance, skribent i Trout and Salmon, går rett på sak og spør Weels om hvordan sesongen har vært? 

«Oh, very poor!», svarer Wells, før han tilføyer: «Sowerby did quite well». «Oh really, what did he get?». «His first fish weighted 65 pounds (29,5 kg, red.anm.). «And his second 52 pounds». 

Det er grunn til å anta at Weels ønsket å nedtone denne fangsten. I klubben er det fiskere som er betydelig rikere enn ham selv. Alle potensielle utfordrere når en leiekontrakt i Bolstad skal fornyes … 

Som gentleman syntes han nok likevel han må være ærlig om Bolstadelvas gigantlakser.

Cyril Mowbray Wells debuterte seint som laksefisker, noe han tok igjen i fullt monn i andre halvdel av livet. Mannen, som ble 92 år gammel, tok sin laks nr. 80 over 18 kilo på sin 80-års dag i 1951. Alder er kun et tall!

 

Triumf og tragedie

Historien om Bolstadelva er også historien om giganten som gikk til grunne. Smellen kommer i 1988, med kun 32 lakser i fangstprotokollen. Siden skal det bare bli verre. Mye verre. I 1992 er det kroken på døra.

Vassdraget fredes. Alle piler har pekt feil vei inn på 2000-tallet. Det kan listes opp en rekke forhold, som i sum har resultert i storlaksens dramatiske tilbakegang i dette ikoniske vassdraget.

Kilde: Karl Ystanes, Bolstadelva – laksefiske i 200 år. Bolstadelva AS, 2019

Tidenes døgnfangst?

Faksimile av bladet Villmarkslivs augustutgave i 1984, hvor Toril Haraldsen pryder forsiden med en av kjempene tatt på åpningsdøgnet.
Faksimile av bladet Villmarkslivs augustutgave i 1984, hvor Toril Haraldsen pryder forsiden med en av kjempene tatt på åpningsdøgnet.

Bolstadelva kaprer trolig også pokalen for tidenes døgnfangst av storlaks. Med den erfarne roeren Jan Atle Bergstad bak årene, nedkjemper Toril Haraldsen i 1984 ti storlakser i løpet av åpningsdøgnet, 1. juni.

Den største er på 23 kilo og snittvekta på de ti fiskene er vanvittige 16,2 kilo! Historien forteller at denne fangsten bevisst ble underkommunisert av pappa Odd Haraldsen, som snart skal reforhandle leiekontrakten.

Haraldsen har betalt drøyt 300 000 for fiskeretten dette året.

Etter noen budrunder smeller engelskmannen David Hodgkiss en million i bordet og er den nye kongen i Bolstadelva fra 1985.

Gullalderen

Øynahølen i de nedre partier av Bolstadelva, bød i storhetstiden på mange harde bataljer med stor laks, og var regnet som teknisk utfordrende å fiske. Her har du bilde av den flotte lakselva!
Øynahølen i de nedre partier av Bolstadelva, bød i storhetstiden på mange harde bataljer med stor laks, og var regnet som teknisk utfordrende å fiske.

Bolstadelvas storhetstid som leverandør av verdens største atlantiske lakser, sluttet på ingen måte med Cyril Mowbray Wells og venner på 1950-tallet.

Fra tidlig i 1960-årene og de neste 25 årene byr elva på et storlaksfiske verden ikke har sett maken til. Odd Haraldsen, eier av Flyspesialisten i Oslo, er ny leietaker fra 1965.

Han står for en liten forvaltningsrevolusjon, ved å dele inn den tre km lange elvestubben i sju soner, med en båt i hver sone. Langt flere får delta på festen enn i Wells velmaktsdager.

Haraldsen treffer perfekt som leietaker. I 1966 har sesongens 25 første lakser snittvekt på elleville 19,2 kilo! Med en gjennomsnittsvekt på 12,5 kilo (1966) for juni-laksen, selger elva seg selv.

Private jetfly lander jevnlig på Flesland, før ferden går videre til Bolstadøyri, og et møte med verdens største storlakser.

Powered by Labrador CMS