Annonse
Fjellski, slik velger du riktige jaktski.

Guide || Jaktski

Velg riktige ski til vinterjakta

Høyt eller lavt, flatt eller bratt, djupsnø eller skare? Vi guider deg til rett valg av ski til jakt og turbruk.

Publisert Sist oppdatert

Å skli gjennom et vinterlandskap i dvale, gir en helt egen følelse av nærhet til naturen. Med ski som framkomstmiddel har du som oftest også en helt annen rekkevidde enn til fots – forutsatt at du har valgt riktige ski. 

Dette bør naturlig nok vurderes ut fra tiltenkt bruk og hva slags terreng du i hovedsak kommer til å bevege deg i.

Hva skal du jakte – og hvor

Skal du først og fremst du gå på toppjakt i flatt skoglandskap med mye løssnø, er du avhengig av god bæring. Både lengde og bredde på skiene vil bidra her, men velg heller moderat bredde og god lengde enn omvendt. 

På ei kort ski vil tuppen lett grave seg ned i djupsnøen og bremse framdriften, mens en lengre ski vil gi bedre flyt. I deler av Sverige er det populært med ski helt opp mot 270 cm, men dette er dedikerte toppjaktski som kun egner seg for nettopp disse forholdene.

Fjellski, slik velger du riktige jaktski.
Om du er litt nostalgisk anlagt og liker lukten av tjære, lages det fortsatt treski. Sjarmerende, ja visst, selv om de har noe begrenset bruksområde.

Fjell og vidde

I viddelandskap vil ofte vinden gjøre underlaget mer hardpakket. Skal du gå langt, vil en retningsstabil fjellski med moderat bredde og litt spenn bidra til effektiv forflytning. 

Ønsker du også å kunne bruke skiene til transportetapper i oppkjørte løyper, bør de ikke være bredere enn 65 – 70 mm.

Beveger du deg i bjørkebeltet etter lirype, og kanskje av og til opp mot toppene etter fjellrype, må skiene takle skiftende forhold.

Fjellski, slik velger du riktige jaktski.
Det finnes i dag et rikholdig utvalg av ski for deg som trives best utenfor oppkjørte løyper. Åsnes Combat (kalt Ingstad i sivilversjon) er eksempel på en allsidig fjellski som takler variert terreng og føre.

De må bære brukbart i løssnø, samtidig bør de ikke være så lange at det blir vanskelige å manøvrere. Du kan kompensere noe på bredden, men blir de for brede, vil det være vanskeligere å kante skiene når du tar deg fram i bratt lende på hardt underlag. 

Er du opptatt av gode kjøreegenskaper under nedfarten, bør også skiene ha litt innsving. En allround fjellski vil fungere godt for de fleste her.

Skilengde

Kroppshøyde, vekt, bruk og ferdighetsnivå legger føringer for hvor lange skiene dine bør være. Om du «alltid» går med sekk, bør også vekten på denne tas med i regnestykket.

Litt avhengig av skitype- og bredde, anbefales det gjerne at skiene er fra 10 til 20 cm lengre enn kroppshøyden. Skilengde handler også litt om smak og behag, og noen sverger til ski som ikke er vesentlig lenger enn kropphøyden. 

Et generelt råd er likevel at en tung person bør velge ski i øvre sjikt av anbefalt lengde, mens en lett person som regel vil trives bedre med litt kortere ski.

Og jo bredere skien er, desto kortere kan den være. Lange ski gir økt bæreevne, mens korte ski gir økt manøvrerbarhet i utforkjøringer og mer fleksibilitet i utfordrende terreng.

Med eller uten stålkanter

Stålkanter er ypperlig for deg som jakter på fjellet og har behov for å traversere mye på skare og hardpakket snø. Med stålkanter unngår du å skli sidelengs i bratta. 

Under nedfart på variert underlag «biter» også et par ski med stålkanter bedre når du svinger eller ploger. Jakter du med hund, anbefales det imidlertid å bruke ski uten stålkanter for å unngå kuttskader på den firbeinte. 

Er du likevel avhengig av stålkanter, må det utvises stor forsiktighet. En mellomløsning enkelte velger, er å runde av kantene med ei fil.

Fjellski, slik velger du riktige jaktski.
Om du jakter med hund og vil være på den sikre siden, bør du vurdere dedikerte hundeførerski uten stålkanter.

Feller og smøring

Smørefrie ski med skjellmønster under midten, er for så vidt en lettvint løsning. De fungerer greit på bløtt/fuktig føre, men lager en del støy, har moderat glid og fungerer ikke spesielt godt i kaldt vær eller på hardt underlag.

Smørbare fjellski med integrert mulighet for kortfell, er derimot en svært god og fleksibel løsning. På lengre transportetapper hvor god glid er viktig, smører du. Det er da en fordel om skiene har litt spenn, slik at smøringen ikke slites av for raskt. 

Når behovet for ekstra feste melder seg, klistrer du på kortfellene, som alltid bør ligge i sekken. Disse kommer gjerne i standard lengde på 65 cm, men kan fint kappes om du ønsker litt bedre glid.

På jakt i liene, liker mange å ha spikerfeste. Da er det langfeller som gjelder. Disse kan festes på de aller fleste skityper. 

Både korte og lange feller kommer i ulike bredder, og du bør velge en variant som er litt smalere enn midtpartiet på skiene.

Kort oppsummert

  • De fleste velger fjellski som er fra 10–20 cm over egen kroppslengde.
  • Smale ski bør generelt være litt lengre enn brede ski.
  • Skal du gå mest i kupert terreng, vil litt kortere ski gjøre det enklere å manøvrere.
  • Mykt spenn og innsving, gir ski som er lettere å håndtere i utforkjøringer.
  • Kraftig spenn og lite innsving, gir retningsstabile ski som er godt egnet på langturer i flatt terreng.
  • Mulighet for kortfell er en ubetinget fordel.
  • Om du vil klare deg med ett par ski til jakt og turbruk, vil en middels bred, klassisk allround fjellski være en god løsning for de fleste.
Powered by Labrador CMS