Stortest av truger
Dette er de beste trugene!
Utvalget av truger har aldri vært større. Vi har testet 22 par i fire ulike kategorier, og hjelper deg til å plukke den best egnede modellen til ditt bruk.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Tusenvis av nordmenn har kastet seg på trugetrenden.
Nå nytes friluftslivets gleder i stort monn med denne eldgamle , men genialt enkle konstruksjonen på føttene. Det skulle nesten bare mangle at trugene fikk sin renessanse. De gir deg framkommelighet og frihet, uavhengig av folketråkk, løyper og føre.
Test Trugevandring krever minimalt av utstyr og teknikk, og er egnet for alle aldersgrupper. Dessuten gir det god kondisjons- og styrketrening for hele kroppen.
Ramme
Truger med aluminiumsramme og nylonduk dominerer fortsatt markedet, men det kommer stadig flere modeller i helstøpt i kompositt. Det gir en robust konstruksjon, men de støyer mer på skarpt føre og bør ha en viss «fleks» for ikke å oppleves stive og harde i møte med underlaget.
På de nyeste toppmodellene ser vi også en dreining hvor ramma har gått fra klassisk rundt rør til flatjern med sagtenner langs hele rammekanten. Løsningen gjør trugene lettere, bedre egnet i skrått terreng og sikrer vesentlig bredere og bedre grep. Sammen med ramma, er det hvordan trugen er utrustet med gripeklør, stegjern og bindingen som skiller klinten fra hveten.
Grep
Slakt skogsterreng krever ikke all verden av bindinger og grep, men det skal ikke være veldig kupert før både tåklør, stegjern og eventuelt hælløfter vil bidra til vesentlig bedre gå-opplevelse og framdrift. Skal du gå en del på truger, er vårt råd å bla opp litt ekstra for en modell med gode bindinger og godt grep, først som sist.
Til toppturer og jakt i høyfjellet, kreves skarpe og kraftige tåklør og solide, spisse stegjern under hælen, gjerne også langs sidene. I tillegg bør du ha en god hælløfter. Den sørger for at du ikke tråkker helt ned på trugen, avlaster leggene, og gir økt stabilitet og kontroll i bratt terreng.
Binding
En god binding skal ha god passform og helst lav vekt. Foruten å gi god stabilitet og støtte, bør den være enkel å tilpasse og tre foten inn og ut av. Vær oppmerksom på at innfestninga mellom binding og truge i denne sammenheng bør være solid og godt avstivet (vridningsstabil), samt tilby tilnærmet 90 graders vinkel i steget, slik at trugen ikke kaster/vipper opp snø bak på løst føre.
Smak og behag
Hva slags bindingstype man foretrekker, er litt smak og behag. Men de bør kunne betjenes med få håndgrep. Bindingsvariantene i testen er bygd opp med ulik grad av polstring og støtte. Strammemekanismene varierer fra de mer tradisjonelle (der du drar i en reim), til jekkereimer (som på snowboard) og boa-varianter, der en tynn stålwire strammes og frigjøres ved hjelp av et lite hjul.
Om valget står mellom reimer i nylon eller plast/gummi, foretrekker vi sistnevnte. Dette fordi nylonreimene gjerne krever mer etterstramming, samtidig kan de suge til seg fukt som fryser til is. Boa-bindingene fra Tubs peker seg ut som en favoritt blant testdeltakerne, men også den nye Active Fit bindingen fra Tubs, samt Paragon bindingen til MSR er svært gode bindinger vi har blitt veldig glade i.
1: Løssnøtruger (30 - 36 tommer)
Atlas Montane 30
Vurdering: Helt kurant nylonbinding, med moderat støtte og komfort. God bæring, men stiv hengsling som kaster/vipper opp snø bak. Moderat grep. Lettgått i slakt og enkelt terreng, men kommer til kort i bakkene og på skarpt føre. Nylonreim kan fryse til.
Tubbs Hunter XD 36
Vurdering: Robuste truger, med godt grep og suveren bæring. Lettgåtte tross høy vekt og størrelse, men fordrer noe bred gange. Stabil og funksjonell binding med utløserhempe og god støtte. Råskinn som takler alle typer føre og terreng, også med blytung sekk. Nylonreim kan fryse til.
Tubbs Wilderness Blue 30
Vurdering: Lett 30 tommer som gir god bæring. Lettbetjente og greie bindinger med moderat støtte. Lettgåtte med god oppsving bak. Litt dårlig grep på skarpt føre. Gode løssnøtruger for slakt terreng med og uten sekk. Nylonreim kan fryse til.
Tubbs Wilderness Blue 36
Vurdering: Suveren bæring og god oppsving bak. Lettbetjente og greie bindinger med moderat støtte. Litt dårlig grep på skarpt føre. Gode løssnøtruger for slakt terreng – med og uten sekk. Nylonreim kan fryse til.
Tubbs Mountaineer 30
Vurdering: Stor, men lettgått truge med suverent stabile og lettbetjente bindinger. Sidestabile, med sylskarpe klør og svært godt grep. Veier 100 g mer enn utfordrerne i samme størrelse, men suveren bæreevne og komfort – også med tung sekk. Takler alle typer terreng og snøforhold.
MSR Lightning Ascent M 30
Vurdering: Svært robust og tverrstiv truge med myk, støyvennlig duk. Suveren i bratt og traverserende terreng. Lang, slank, lett og gåvennlig konstruksjon. Minimalistisk, fleksibel, pakkvennlig og stødig binding. En svært god milsluker og allrounder som takler alle forhold. Pluss for mulighet for forlenger. Stiv pris.
MSR Lightning Explore M30
Vurdering: Svært robust truge med myk og støyvennlig duk. Knallgod i bratt og traverserende terreng. Lang, slank, lett og gåvennlig konstruksjon. Solide jekkereim-bindinger som gir god støtte. Trekk for kort reim over vrista. (ikke plass til større sko). God milsluker/allrounder. Pluss for mulighet for forlenger. Stiv pris.
2: ALLROUNDTRUGER (25-28 TOMMER)
TSL Outdoor 227 Snowhunter
Vurdering: God bærekapasitet. Litt tung og stiv, men god fleks- og gåkomfort. Hælplata følger steget ved gange og kan låses f.eks. for stabil skytestilling. Solid og stødig binding, men noe tidkrevende å justere. Hælplate og bindingspatent oppleves noe komplisert bygget. Støyer på skarpt føre.
Tubbs Flex VRT XL 28
Vurdering: Lett, solid og artig truge med en spenstig fleks og god gåopplevelse. Svært stødige, lettbetjente Boa-bindinger. God vridningsstabilitet og særdeles godt grep. Suveren allround- og toppturtruge som presterer godt på all slags føre og terreng. Støyer på skarpt føre.
Atlas RANGE-MTN 26
Vurdering: Lett, smal og tverrstiv truge med svært god gåkomfort. Veldig lettbetjente, stødige og funksjonelle Boa-bindinger. Særdeles godt grep, takler toppturer og tøft terreng. Moderat bæreevne, men totalt sett en meget god allrounder.
Tubbs Hunter XD 25
Vurdering: Robust truge med godt grep, stabil binding og prima bæring. Råskinn av en truge som takler alt av føre og terreng. Stabil og funksjonell binding med utløserhempe og god støtte. God løssnøtruge og allrounder! Litt høy vekt. Nylonreimene kan fryse.
Atlas RANGE BC 26
Vurdering: Lett, smal og tverrstiv truge med svært god gåkomfort. Lettbetjent minimalistisk pakkvennlig binding (trugene kan pakkes kopp i kopp). Overraskende god stabilitet og støtte. Meget solid og god allrounder og toppturtruge som takler alt av terreng og føre.
3: TRUGER FOR HØYFJELL OG FAST UNDERLAG (22 – 24 TOMMER)
MSR Evo Trail 22
Vurdering: Solid og robust, men noe stiv. Støyer på skarpt føre. Helt grei binding, men ikke av de mest lettbetjente. Moderat støtte og komfort. Greit grep for moderat terreng. God bæreevne. Egnet på småturer i skog og fjell på variert føre. Pluss for mulighet for forlenger.
MSR Revo Ascent 22
Vurdering: Suveren, lettbetjent, stødig og pakkvennlig binding. Svært godt feste og sidestabilitet i traverserende terreng. Svært solide. God bredde og bæreevne. Takler alt fra krevende toppturer til skogsturer. Pluss for mulighet for forlenger. Litt stiv pris.
TSL Stellar Elevation 325
Vurdering: Stiv, men lettgått plasttruge i timeglassfasong. Støyer på hardt føre. Hælplata som følger steget ved gange kan låses f.eks. for stabil skytestilling. Noe tidkrevende justering av hællengde. Moderat grep. God bæreevne. Egnet for småturer, og lek i moderat terreng. Støyer på skarpt føre. Hyggelig pris.
TSL Symbioz Hyperflex Original Medium
Vurdering: Lettgåtte og artige truger hvor hale og tupp flekser og gir god spenst. Stødige, gode bindinger. Godt grep. Spensten/myk- heten oppleves litt i overkant for å oppnå effektiv framdrift i snøen over tid. Egnet til småturer, lek og trening. Støyer på skarpt føre.
MSR Revo Trail Dame 25
Vurdering: Solide lettgåtte og tverrstive plasttruge. Støyer på skarpt føre. Noe tungvinne å ta av og på. Moderat støtte i bindingen, men svært godt grep. God bæreevne. Allrounder som takler det meste av terreng og føre. Pluss for mulighet for forlenger.
Tubbs Frontier 25 W
Vurdering: Funksjonell og rimelig småtur/hyttetruge uten uten hælløfter. Helt kurant binding som er lett å tre foten inn og ut av. God bæring og gåkomfort. Middels grep og moderat støtte. Nylonreim kan fryse til.
4: ALLROUND DAME/JUNIORTRUGER (22-27 TOMMER)
Atlas Montane Elektra 27
Vurdering: Kurant nylonbinding med moderat støtte. Smalere enn herremodellen og hælløfteren er også flyttet fram. God bæring, men stiv hengsling som vipper opp snø bak. Moderat grep. God bæreevne og en helt grei allrounder i slakt terreng.
Atlas Treeline 23
Vurdering: Suveren lettbetjent, komfortabel og stødig Boa-binding. Lettgåtte, med god komfort og bæring. Stiv innfesting av binding til ramma som gir spenst og fjæring, men gjør at det kan kastes/ vippes opp unødig snø bak. Moderat grep. Kurant allrounder i moderat terreng.
Tubbs Flex VRT XL 22 W
Vurdering: Lett, solid og morsom truge med en spenstig fleks og behagelig gåopplevelse. Særdeles stødige og lettbetjente Boa-bindinger. Sidestabile med meget godt grep. Velkonstruert allrounder til målgruppa. Suveren på topptur, bærer godt på fast føre. Støyer på skarpt føre.
Atlas RANGE BC 22
Vurdering: Lett, smal og tverrstiv truge med svært god gå komfort. Relativt lettbetjent og minimalistisk bindingspatent med hullreim i plast som spennes i en Z over vrista. Gjør trugene lette og pakkvennlige, samtidig som stabiliteten og støtten er god. Prima på topptur og hardt føre.
Ikke alltid størrelsen som teller...
Det sier seg selv at trugens bæreevne henger sammen med størrelsen. I tillegg kommer faktorer som føreforhold og din vekt.
Samtidig som man ønsker god bæring, er det opplagt en fordel med lette truger når føttene skal løftes tusenvis av ganger i løpet av en dag. Våre tester viser at en 25 toms truge som oftest presterer mer enn godt nok også i den dypeste løssnø. Det er i praksis overraskende lite å hente på å gå opp til 30 eller 36 tommer.
Med økt størrelse følger også høyere vekt og større omkrets. De største trugene gjør deg noe mindre manøvreringsdyktig, og du må ofte takle et noe bredere ganglag. Er du imidlertid røslig bygd, har en kroppsvekt godt over gjennomsnittet og/eller skal gå mye med tung sekk, er det utvilsomt 30 og 36 tommer som gjelder.
Ved tynt skarelag, som akkurat ikke bærer deg med en 25 tommer, kan økt trugestørrelse gi et mer markant utslag og positiv gevinst enn i løs snø. I høyfjellet, på hardt skareføre og på topp- turer vil en liten og lett truge på 22–25 tommer være å foretrekke.