Annonse

Test av Rønning Quiet løssnøski

Test av Rønning Quiet ski
Les mer om preparering og vedlikehold på www.ronningski.no.

Dine neste løssnøski

Å få ei Rønningski på beina er intet mindre enn en opplevelse. Nostalgien er klart til stede, men det er også noe langt mer. Rønning Quiet er laget for deg som går utenom løypene, og må bedømmes deretter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Treski kan ikke sammenliknes med ski laget av moderne kunstmaterialer. Drøyt 40 år etter at glassfiberen gjorde sitt inntog, er det mange i dag som aldri har hatt treski på beina, og derfor ikke kjenner materialets styrker. Mange går heller aldri utenom maskinpreparerte skiløyper. I mange hytteområder er det nærmest et krav om «trikkeskinner».

For å slå det fast umiddelbart: Rønning Quiet er laget for deg som går utenom løypene, og må bedømmes deretter. Dernest: Quiet kommer virkelig til sin rett i kaldt vintervær og løssnø.

Det å suse gjennom fjellskogen midtvinters med Quiet på beina, er en sann glede. Skia «svelger» snøen unna lekende lett. Skia oppleves meget stabil, og takler også vekslende underlag i unnabakke meget godt.

Test: Solide ski for hundefolk: Åsnes Breidablikk Hunter og Åsnes Finnmark 54

Raus innsving gjør skia lettstyrte, i tillegg er bæreevnen svært god.

Til overnattingsturer med tung sekk i løssnø fungerer skia optimalt.

Den største forskjellen mellom treski og glassfiberski med svartsåle, er glid. Strukturen i treverket gir deg langt bedre feste. Farten blir generelt lavere, dog avhengig av underlag og temperatur.

Saktest gikk våre testski på våt vårsnø. De sugde godt på vei til orrhaneleiken. Vi la imidlertid ikke på glider – slik fabrikken beskriver på sine hjemmesider – men prøvde hurtigglider, uten særlig hell.

Hvis skia er preparert med tjære, vil du normalt ikke oppleve kladder. Snøen opptrer imidlertid i mange ulike strukturer, og vi har opplevd tilløp til kladding i snøvær. Et tips her er å være påpasselig med tjæringen, og være langt mer sparsom med ev. festesmøring enn på glassfiberski.

Fordi skia er myke, og ikke har noen «smørelomme», er det heller ikke nødvendig i nysnø/løssnø.

Rønning Quiet er ei ypperlig jaktski. Hvis du går mer enn du kjører, er en BC Magnum-binding et godt valg. Disse er imidlertid lite egnede til å sette telemarkssving.

Velg i tilfelle en 75-mm-binding. På hardt føre er skia i bredeste laget med tanke på kanting. Da vil du dessuten føle behovet for en stivere støvel enn normalt til turgåing.

Vi valgte å gi konstruksjonen hard belastning om våren, og gikk til orrhaneleiken til dels over kupert barmark. Resultatet var gliper i noen centimeters lengde mellom noen av lagene på bakenden.

Test: Åsnes Mountain Race jr. er en suveren fjellski for barn

Rønning forklarte slitasjeskaden med bruk av en dårlig limtype i den aktuelle produksjonsperioden. Skia ble sendt i retur og reparert uten seinere skader.

Reklamasjoner skjer, ifølge Rønning, uten kostnad. Det at du får oppfølging gjennom produktets levetid, er etter vår oppfatning en klar fordel ved å handle norsk håndverk.

Rønning Quiet

Norskproduserte treski i bjørk (ev. ask). Satt sammen av 35 forskjellige lameller for maksimal stabilitet.

Kanter av lignostone (bøk kokt i harpiks). Langmykt spenn.  

Mål: tupp-midt-bak: 85-70-60 mm. 

Lengder: 180–210 cm (i hele 10-centimetere). Kan også leveres på bestilling fra 170 cm med 5 cm-intervall. Valgfrie bindinger: bl.a. Rottefella NNN BC Magnum eller Rottefella Super Telemark (75 mm). 

Vekt (200 cm): ca. 2,5 kilo.

Pris: kr 5690,-

Leverandør: Rønning Treski AS

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS