Annonse
Skal du jakte på innmark? Smyge på nysnø? Eller brøle for å lokke bukkene inn? Vi har samlet våre tips til hjortejakt.

Guide

Endelig hjortejakt

Hjortejakta er i gang. Vi har samlet våre beste tips til de forskjellige jaktformene, samt gode råd om hva du gjør etter skuddet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Bratte lier, innmark i måneskinn og tydelig spor i nysnø. For ikke å snakke om saftige retter i månedsvis fremover.

Hjortejakta byr på mang en opplevelse, og her har vi samlet våre beste tips til både ferske og ikke så ferske jegere:

Lær deg å bruke innmarka

Å jakte hjort på bøen er en vanlig jaktform. Her er et jakttårn eller en skytebu innmarksjegerens beste venn.

Ved å komme opp i høyden, reduserer du problemet med vittring, og får sikrere skytebakrunn som bonus. Jakta foregår gjerne mot kveld, i måneskinn og ved morgengry.

Postene er satt ut. Dirigentens rolle er helt avgjørende for et godt resultat og krever meget god lokalkunnskap. Hallbjørn Brekke styrer den ene jegeren, samtidig som han har kontroll på hjorten.

Hjortejakt med dirigent

Hjortejakta foregår ofte i bratte lier og i krevende terreng. Med andre ord er det mange muligheter for viltet til å lure jegeren trill rundt. Men dersom jaktlaget plasserer en observatør med god radioforbindelse med god utsikt i dalbunnen, kan vedkommende dirigere jegerne på plass i takt med at dyra flytter seg.

Jaktformen passer perfekt i U-daler, og kan med fordel kombinere både drivjakt og smygjakt.

Lær mer: Slik fungerer hjortejakt med en dirigent

Vegard Sveiven søkte nye utfordringer på jaktfronten, og fikk raskt dreisen på tørkerullen.

Brøl som en hjort

En annen jaktform som krever litt av hjortejegeren, er brøling. Kaldt klarvær er ideelt for å lokke brunstige bukker tett på.

Brøljakta foregår i oktober, under brunsten. Lokking funker godt tidlig på morgenkvisten og på kvelden når dyra er på vei til nattbeite. Hjorten er veldig mistenksom, og de siste 150 meterne mellom deg og viltet, er krevende. Tenk også på at hjorten kan komme for å forsvare seg, du brøler tross alt som en rival. Men gøy er det!

Pensum: Slik brøler du som en hjort

Smygjakt på snø

Snøfall trenger slett ikke bety stopp i hjortejakta, snarere tvert imot. Noen vil også hevde at smygjakt etter voksen bukk på nysnø er den ultimate utfordringen.

Du bør kle deg hvitt, og helst ha vinden rett mot deg under innsmygingen. Pass på at klærne ikke lager for mye lyd. Det gjelder også fottøyet. Det smarteste du kan gjøre, er å jakte i bare ullsokkene!

Lær mer: Smygjakt på snøføre

Mett i magen

Alle forberedelsene har gjort sitt, skuddet satt der det skulle, og du står foran den felte hjorten. Men vet du hvordan du parterer en hjort? Vi har en omfattende guide som lærer deg å partere hjort og elg på 1-2-3.

Trenger du tips til hvordan du kan tilberede hjorten? Vi kan varmt anbefale å hive en bogstek i kraftig guinnessaus i stekeovnen. En helstekt mørbrad med peppersaus er heller ikke å forakte.

Eller kanskje du skal prøve å pakke hjortegryta inn i filodeig? Da snakker vi skikkelig «pænne»!

Det store utland

Hvem drømmer vel ikke om tweed, store bukker og whisky? Hvert år reiser mange norske jegere til de britiske øyer for å oppleve nettopp dette.

Helga-Mari Tessem har skrevet et fascinerende reisebrev som fra ei uke som resulterte i fire bukker. Her kan du lese mer om stalkere og gillier.

Powered by Labrador CMS