Fiskertips

Slik kaster du lengre med haspelstang

Fluefiskere må trene for å kaste langt. Blant haspelfiskere er trening nærmest et ikke-tema. Med tanke på hvor lett man kan øke kastelengden, er det litt rart. Klokt utstyrsvalg og litt trening er alt som skal til.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Haspelfiskernes soleklare fortrinn framfor fluekasterne er distanse, variasjon og kjappe presentasjoner. De fleste som skal kaste ut en sluk, prøver nesten alltid å nå så langt som mulig – uten å tenke teknikk underveis. Og dette er årsaken: De fleste kaster rimelig langt uten dedikert trenging – og får fisk. Men en ting er sikkert; trener man, blir kastene lengre og mer presise. Spesielt med lett utstyr med lette kunstagn. Og det vil jeg tro gir de fleste mer fisk og. Det er ikke utenkelig at rett utstyr og litt trening gir en utrent kaster 5–15 m hvert kast.

Best fokus uten krok
Det er grei trening å fiske. Og veldig artig. Men, uten særlig kunnskap om hva som kreves for å kaste langt, og mer fokus på fangst enn oppspenning og utlading – blir de fleste neppe så mye flinkere med slik trening. Man kommer til et nivå, og så stopper det opp. Derfor er det med haspel som med flue – trening er best uten krok og helst på gress eller i en hall. Det bør også nevnes at de som er flinke fluekastere, nesten alltid kaster godt med haspel. De vet å spenne opp ei stang og overfører teknikken, bevisst eller ubevisst, over til slukstanga.

Utstyrets betydning
Før jeg skrev denne artikkelen, anskaffet jeg meg alt utstyret som trengtes for å omtale og prøve ut de viktigste scenarioene der vi på forhånd visste at utstyret påvirket kastelengden.
Erfarne kastere og de med lang fartstid i utstyrsbransjen, har lenge kjent til noen av forholdene, men få, om noen, har faktisk testet alle hypotesene under kontrollerte forhold. Eksempelvis visste vi at snøretykkelse påvirker lengden, men for å kunne anbefale noe, måtte jeg kaste noen hundre kast for å få tall og data før jeg skrev om kastelengde.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.