Annonse

30 haspelsneller i test:

Test av sneller: Sats på en pålitelig brems

Velg snelle med en effektiv og lang bremsevei. Det er vår konklusjon etter å ha testet 30 haspelsneller i tre prisklasser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Haspelsnellene i vår store test er allroundsneller for ferskvannsfiske etter våre vanligste arter; ørret, abbor og røye, dvs. sneller med snørekapasitet på mellom 150 og 200 meter med 0,20 mm snøre. Enkelte av snellene i testen avviker imidlertid noe fra dette kriteriet.

Samtlige sneller vi har vurdert har frontbrems. De fleste produsentene har etter hvert gått vekk fra sneller med bremsen montert bak på snella. En frontbrems har større diameter og bedre plass til bremseskivene. Det gir både en jevnere og kraftigere brems, og spesielt på de rimeligste snellene er bremsekvaliteten mye bedre i dag enn for noen få år siden. Den dagen det smeller på en kilofisk, er ingen ting viktigere enn snellebrems du kan stole på.

I testen har vi viet nettopp kvaliteten på bremsen mye oppmerksomhet, samt snellas gange og balanse. I tillegg har vi sett på snøreopplegg, snellas utforming og generelle funksjonalitet.

NB! Testen er foretatt i forkant av årets sesong, og sier lite om slitestyrke og funksjonalitet over tid. Men som på de fleste andre områder, får du gjerne hva du betaler for. Man bør altså kunne forvente at ei snelle til nærmere 2500 kroner er av gjennomgående bedre kvalitet enn ei snelle til 6-700 kroner.

Testene er derfor delt i tre klasser:

Test av haspelsneller.
Landingsøyeblikket er et kritisk øyeblikk. Da er viktig at du kan stole på bremsen.

Bremsen viktigst

Bremsefunksjonen er haspelsnellas viktigste enkeltmoment. En god brems starter mykt og skal være jevn, uansett om snella er stilt med liten eller stor motstand. 

Samtlige av de 30 snellene i testen starter mer eller mindre jevnt ved både lett og middels hard bremsemotstand. Det minsker sjansen for å miste fisk. 

Men bremsen skal ikke bare starte jevnt, den skal også være jevn når du strammer den under kjøring av fisk. Her er det større forskjell på de ulike modellene.

Et viktig punkt i bremsetesten er lengden på bremseveien, altså hvor mye eller lite du må skru på bremsen fra lett til hard motstand. Det er svært viktig at bremseveien er forholdsvis lang, slik at du kan finjustere bremsemotstanden under kjøring av fisk. 

Er bremseveien kort, og motstanden går fra lett til veldig hard på f.eks. en kvart omdreining på justeringen, kan du risikere å låse bremsen og dermed ryke snøret. Drømmefisken tapt!

Snellas gange og balanse i praktisk bruk er viktig.

Snellas gange

Snellas gange og balanse i praktisk bruk er viktig. Er det lett eller tungt å sveive? Er innsveivingen jevn? Er snella dårlig på dette punktet, hjelper det lite at den skårer høyt på andre områder. Ei snelle med ujevn eller tung gange, gir dårlig kontakt med agnet, og dermed reduseres også fiskeopplevelsen.

Når du står i butikken, er det vanskelig å kjenne noe stor forskjell på snellenes gange, da den ikke er utsatt for belastning. Det er først med snøre på snella under aktivt fiske at forskjellene på gode og mindre gode sneller blir tydelig. Samtlige sneller i testen er kommentert på dette viktige punktet.

Snellehåndtakene har forskjellig utforming. Her fire varianter. Hva som føles behagelig, er individuelt og avhenger blant annet av størrelsen på hendene dine.

Snøreopplegg og håndtak

For å oppnå lange kast, og forhindre at snøret ikke skjærer seg ned ved hard bremsebelastning, er det svært viktig at snøret krysslegger pent på spolen når du sveiver inn. Samtlige sneller får godkjent på dette område. 

Forskjellene vil i minimal grad påvirke eksempelvis kastelengden. Valg av stang og snøretykkelse vil ha mye større påvirkning. Valg av haspelstang kommer vi tilbake til i en større test i neste utgaven av bladet.

I vår store snelletest ble det benyttet samme sene på samtlige 30 sneller. Det gikk med nesten 7 kilometer med Berkley Trilene XL 0,20 mm for å fylle opp samtlige sneller.

Utformingen av snellas sveiv, og hvor bra/dårlig grep den gir, er kommentert på en del sneller. Men størrelse på sveiva handler mye om smak og behag. En fisker med store hender vil ofte trives bedre med et stort håndtak, og vice versa.


Powered by Labrador CMS