Annonse

Kjøpsguide | Sneller

Hva slags haspelsnelle passer best til ditt fiske? Det er flere hensyn du må ta, og det er ikke alltid lett å velge rett i mylderet av sneller.

Slik kjøper du riktig haspelsnelle

Haspelsnelle er vår mest populære snelletype. Utvalget er stort, og du trenger ikke betale all verden for ei god snelle. Vi guider deg til rett valg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det gir en betryggende følelse å ha ei problemfri haspelsnelle, som passer stanga godt og kaster langt. Der fluefiskeren bruker tid på å finne den gode stanga, er det snella med alle sine tekniske finesser og dyre metaller som fascinerer haspelfiskeren.

Nå som de fleste bruker tynne og sterke fletteliner, er behovet for store og klumpete sneller med enorm snørekapasitet nesten borte. Kvaliteten på rimelige sneller har blitt stadig bedre, og de fleste sportsfiskere kan i dag klare seg med en eller to snellestørrelser til det meste.

Hva slags haspelsnelle passer best til ditt fiske? Det er flere hensyn du må ta, og det er ikke alltid lett å velge rett i mylderet av sneller.

Økt kvalitet gir muligheter
Det å velge riktig snelle for effektivt fiske er ikke alltid like lett for den gjengse fisker, da mye av markedsføringen kan være misvisende og forvirrende. Kjøper man ei ny snelle, vil nok de fleste forvente at den skal være problemfri og vare i minst fem år – selv om den ikke koster en formue.

I dag tar vi det for gitt at gode sneller kaster langt, har jevn brems og silkemyk gange. Slik har det ikke alltid vært. De siste 10-15 årene har imidlertid mange sneller rundt tusenlappen blitt gode nok til å dekke basisbehovene våre. For noen kan det likevel være både nødvendig (og lønnsomt på sikt) å investere litt ekstra i ei høykvalitetssnelle.

Tunge karper, laks i stor elv, storsei og kveiter er så sterke, at rimelige sneller (selv om de kanskje hadde tålt en sesong eller to) ikke gir den tryggheten eller varige følelsen av rå styrke og kvalitet som erfarne fiskere er på jakt etter. Spesialsneller for meitefiske, tropisk fiske eller ultralett fiske havner litt utenfor masseproduksjon, og koster derfor også gjerne litt mer. Ei god japansk snelle fra 2000 til 8000 kroner vil da også kunne vare i 20-30 år.

Overlegne japanere
Japanske Daiwa og Shimano er i en egen klasse når det kommer til haspelsneller. Gode merker som svenske Abu Garcia, «danske» Okuma og amerikanske Penn med flere lager mye bra, men de fleste stopper før «proffnivå» og prisklasser over 2-3000 kroner nås. Herfra og opp står de to japanerne så å si alene om å inspirere og imponere med teknologiske vidundersneller. Kampen om kundene utkjempes derfor i hovedsak i det prissjiktet hvor de fleste av oss får det vi trenger, altså fra 2000 kroner og nedover.

Et viktig prispunkt
Det er viktig å kunne anslå en prisklasse hvor de fleste sneller fra seriøse produsenter er gode nok for de aller fleste, inklusiv erfarne fiskere. Med dagens kjøpevaner, hvor mange handler på nett eller av kundebehandlere som kanskje ikke vet bak eller fram på ei snelle, må sportsfiskere lære seg de enkle grunnreglene før man drar kortet.

Først og fremst er det viktig å finne prispunktet der snellens egenskaper går fra å være for dårlige – til gode nok for «normal» bruk. For å gjøre dette ganske enkelt, vil vi her fokusere på de tre viktigste egenskapene (se ramme). Dersom en snelle er god nok på disse tre feltene, spiller ikke prisen noen rolle.

Etter en gjennomgang i markedet, ser vi at Daiwas direktesalg til butikkene har presset prisen ytterligere, og at prispunktet som tidligere lå på rundt 1000 kroner, nå har sunket til om lag 800 kroner.

Vær ekstra varsom om du skal kjøpe et fiskesett. Her jukses det mye med prispunktene, og enten snellen selges løst eller i et sett sammen med stang og snøre, er den påståtte verdien av snella ofte urealistisk sammenlignet med kvaliteten. Mitt stalltips er at disse bør koste minst 1500,- før rabatt for å være gode nok.

De tre viktigste egenskapene

For at en snelle skal fungere tilfredsstillende under de fleste forhold, er det særlig tre egenskaper som må være på plass.

Snøreopplegg

Snøreopplegg

Et godt snøreopplegg legger seg linjalrett på spolen og fyller den helt ut i kantene på begge sider. Dersom den feiler her, vil snøret gjentatte ganger floke seg eller skjære seg ned i snørelagene ved bunnapp eller kjøring av stor fisk. Tynne superliner skjærer seg lettest inn, og stive sener (monofilament) floker seg mest.

Brems.

Brems

De fleste ferskvannsfiskere kan klare seg med en relativt dårlig og ujevn brems, rett og slett fordi fiskene oftest er små og ruller mer enn de drar ut line. Men når storfisken biter, eller man fisker etter laks, storsei eller andre spreke fisker – er en jevn og sterk brems vesentlig for å lande fisk. Frontbrems er sterkest, mens bakbrems er lettest å justere.

Drivverk

Ei snelle kan være svært enkel innvendig, og samtidig prestere jevnt og godt i mange år. Styrken og den silkemyke gangen ligger i kvaliteten på materialene, og hvordan de er satt sammen. En fisker bør kunne forvente minst fem års levetid, selv ved aktivt bruk i saltvann. Antall kule-/rullelager bør være 3-4. Flere betyr ikke nødvendigvis bedre gange.

Snellestørrelse

Blant de viktigste valgene vi tar, er størrelsen på snella, samt snøretykkelsen vi legger på. I denne artikkelen har vi delt inn snellene i 500-intevaller, slik Shimano og mange andre gjør. Her er en kjapp oversikt:

1000 - 1500 – Lett ferskvann

2000 - 3500 – Ferskvann/lett sjø

4000 - 6000 – Sjø/gjedde/laks

8000 + – Tungt sjøfiske og tropisk fiske

Shimano Sahara 4000R er ei typisk folkesnelle. Den har bakbrems, dobbeltsveiv og ligger rett over tusenlappen i pris.

Bakbrems og dobbeltsveiv

For 20 år siden var det dobbeltsveiv og bakbrems «alle» ville ha. Nå er dette knapt å se i butikkhyllene. I dag er det frontbrems som selges mest, selv om en bakbrems er langt enklere å håndtere. Den holder til det meste, unntatt havfiske.

Baitrunner Penn Fierce II 2500LL er ei klassisk baitrunnersnelle for agnfiskere som ønsker å frikople spolen.

Baitrunner-funksjon

For erfarne meitefiskere er det et must å ha sneller med en frikoplingsfunksjon, populært kalt baitrunner, etter Shimanos legendariske serie. I dag har nesten alle produsenter en slik variant.

Kort fortalt frikobles spolen med en hendel, og motstanden er justerbar. Hensikten er at fisken skal kunne ta agnet, uten å kjenne motstand.

Daiwa Exist er blant de mest ettertraktede supersnellene for tiden, og er sammen med Shimanos varianter, alt man drømmer om i ei snelle.

For feinschmeckere

Noen nøyer seg kun med det beste. Enten fordi de tror de får mer fisk, eller fordi de er fascinert av å eie det ypperste. Her finnes det kun to merker (Shimano og Daiwa), og sju-åtte modeller som koster fra 5-6000 kroner og oppover.

Daiwa Ninja LT 6000.

To prispunkter dekker alt

Daiwa har som nevnt gjort sitt for å presse prisen på haspelsneller. Et smått imponerende eksempel er deres Daiwa Ninja LT 6000. Denne tåler det meste, har silkemyk gange og koster kun 799 kroner.

Et godt eksempel på halvdyre toppmodeller finner vi i Shimano Stradic C3000HG-K serien. Den har arvet mye fra tidligere toppmodeller.

Men, ikke alle vil ha «billige» sneller som bare er gode nok. Heldigvis er det slik at for halve prisen av toppmodellene er forskjellen så liten at kun trente fiskere kjenner forskjellen. I tillegg er det en kjensgjerning at disse rimelige supersnellene er mindre følsomme for salt og sand, og varer om mulig enda lenger. Shimano Stradic C3000HG-K er et godt eksempel.

Kvalitetssneller over tusenlappen, slik som denne lille Shimano Nasci 500-snella, er til å stole på.

UL

Ultralette sneller har ofte slitt med brems og ustabilt snørepålegg. Dersom de ikke skal brukes på isen til røya, kan små sneller i str. 1000 være et godt alternativ. De er bare litt større, men langt bedre og rimeligere. Vil man likevel ha ei ultralett minisnelle, får man igjen for å gå litt opp i pris.

Abu Garcia Elite Max 10 er ei god snelle i 1000 størrelsen, som egner seg godt på turer hvor vekta må holdes nede.

Lett ferskvann 1000-2500

Kategorien lett ferskvannsfiske er egentlig ufattelig bred. Her inngår alt fra markafiske til fjell -og sjøørretfiske. Svært mange sportsfiskere vil altså få dekket sitt behov her. Man velger gjerne 1000 for lett sekk, og 2500 for kastelengde, dorging og sjøørretfiske.

I denne kategorien finnes det et enormt utvalg. Okuma Altera ATE-40 er en rimelig variant i den største kategorien.

Allround 2000-4000

Sneller i allroundklassen er typisk for dem som vil ha en snelle som kan brukes på en eller flere stenger og dekke over en rekke fiskeformer. Før fungerte dette best ved å velge en snelle og kjøpe ekstra spoler med forskjellige snøretykkelser på. Nå klarer vi oss ofte med en snelle til alt. 2000 for ferskvann og lett sjø, 4000 for tungt ferskvann og vanlig sjøfiske fra land eller båt. Okuma Altera ATE-40.

Et av de få merkene som matcher japanerne på styrke, er Penn. Her vist med deres Slammer III 5500, som både har rå brems og styrke.

Båt/Svaberg/ Gjedde/laks STR: 4000-8000

Haspelsneller blir stadig mer populære i multiplikatorens rike. Båtfiske med kompakte og sterke haspelsneller har blitt populært i kombinasjon med svabergfiske. Gjeddefiske med kraftige sneller og tykk multifilmament er populært, og selvsagt er det mange som vil ha problemfritt laksefiske. Det krever store haspelsneller som rommer 2-300 meter tykk fiskesene (monofilament). Felles for alle disse snellene er at de skal ha god brems og være sterke og kompakte. Et av de få merkene som matcher japanerne på styrke, er Penn. Her er en en Slammer III 5500 med rå brems og styrke.

Shimanos Stella 14000 SW regnes for å være blant de beste i denne kategorien. Den leveres i størrelser opp til 30000.

Tungt hav- og eksotisk fiske

Før lo vi godt av tyske fisketurister som brukte gigantiske haspelsneller til havfiske, men nå har latteren stilnet. Snellene oppleves enkle i bruk til tungt havfiske, det gir mulighet for å sveive på venstre side og man kan kaste litt med softbait. Her må man imidlertid litt opp i pris. Skal man temme kveite, storsei og tung torsk, trengs kvaliteten til dyre sneller fra 2-3000,- og oppover. Shimano Stella 14000 SW går for å være en av de beste.

Powered by Labrador CMS