Annonse
Sommeren er høysesong for å fiske med tørrflue i de mange skogstjernene som byr på vak i vårt langstrakte land.

Guide

Slik fisker du med tørrflue i skogstjern

Flua lander silkemykt på vannspeilet tett på land, før den forsvinner i et elegant vak. Her er rådene for å komme i gang som tørrfluefisker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det enkle er ofte det beste, også for å komme i gang som tørrfluefisker i titusener av større og mindre skogstjern. Med et fluefiskesett i klasse fem, et snøre med en klump på 10 meter, og en boks med et assortert utvalg fluer, er du i gang.

Øvrig utrustning er en dagstursekk/hip-pack til oppbevaring av mat og annet utstyr, en god håv med knuteløst nett, og en tang til å løsne kroken. Med diverse ferdige fortommer og fortomsspisser, er det bare å ta beina fatt.

Og du, husk også tørrfluemiddel for impregnering av flua, så den flyter godt.

Et gyllent sommerminne på litt under kiloen.

Se deg rundt

Tålmodighet er en dyd med gyldighet, også når det kommer til fluefiske etter ørret i skogsvann. Rusher man fram og skaper støy, er ikke ørreten sein med å forsvinne fra området, eller den slutter å spise. Sett alltid av god tid til å observere, før du begynner å fiske. Trø varsomt når du går ned til vannet første gang.

Finn en åpen «luke» langs vannet, velegnet for observasjon av fisk. En kikkert er et nyttig hjelpemiddel, spesielt i større vann. Da ser du hvor fisken vaker, og hvilke byttedyr fisken for øyeblikket foretrekker.

Test: Fluestanga Stoked DH #9/10 14-fot

Du bygger også opp en bedre forståelse av vannet, samtidig som du kan kartlegge hvor fisken, og spesielt de store, er på næringssøk.

Et gammelt ordtak sier at 80 prosent av fisken oppholder seg i 20 prosent av vannet. Greit å ha i bakhodet.

Les vannet

Som ved alt annet fiske, er det viktig å «lese» vannet både før og under fisket. Et gammelt ordtak sier at 80 prosent av fisken oppholder seg i 20 prosent av vannet. Greit å ha i bakhodet. Velg derfor fiskeplassen ved omhu.

Les også: Ventetiden er over - nå er livet verdt å leve for en fluefisker

Felte trær, sivkanter, grunner og strømkanter rundt odder og sund, er sikre plasser som holder ørret om sommeren. Her har fisken gode betingelser for næringssøk og skjul for predatorer.

Små odder og skjær gir ofte rom for lengre kast, som kan være en nødvendighet om fisken vaker langt ute.

Snikfiske

Ørreten i små skogsvann går ofte forbausende tett på land, letende etter både vann- og landlevende insekter, som har blåst ut i vannet eller samlet seg langs land. Har det vært samme vindretning hele dagen, kan ofte den delen av vannet med pålandsvind være ekstra hot.

Den norske flueboksen: Dette er en fluene du trenger

Her samles det mat som har ligget på vannet gjennom dagen. Når du så finner en vakende ørret, la fisken vake en stund før du begynner å fiske på den. Stor fisk har ofte faste vandringsmønstre.

Når du har funnet en fisk som vaker regelmessig, har en vandringsrute og er innenfor kastehold, kan fisket begynne. Fisk som går langs land, er ofte var på kontraster og silhuetter. Det kan derfor være en god ide å gjemme seg litt i vegetasjonen langs land, eller sette seg på huk, slik at du skaper minst mulig silhuett mot himmelen/bakgrunnen.

Kast først godt i forkant eller bakkant av fisken, for å unngå å skremme den.

Valg av fluesnøre og fortom

Når man fisker med flue, er det fluesnøret som utgjør kastevekten. Snøret har en fremre del som kalles «klump», hvor majoriteten av snørets vekt er. Når klumpen er utenfor stangtuppen, lades stanga optimalt og det er begrenset hvor mye mer snøre man kan ha ute.

En kort klump gir mer presise kast på kort hold, mens en lang klump tillater lengre kast. Så, bør du ha kort eller lang klump når du fisker i skogstjern? Det kommer an på hvordan vannene du fisker i ser ut.

Er skogsvannet omkranset av vegetasjon og fisken går tett på land, gir en kort klump (8-10 meter) god nærkontroll og sikrer en fin presentasjon av flua.

Reiseguide: 20 prima ørretperler fra nord til sør!

Fisker du i vann hvor bredden er preget av myr eller åpent terreng, velger fisken ofte å gå litt lenger ut. Da vil en lengre klump (10-13 meter) gi betydelig bedre rekke- vidde, samt sikre at flua også presenteres fint på langt hold.

Velg en fortom på mellom 1,5 – 2 ganger stanglengden med en spiss på 0,14 – 0,18 mm (4x – 6x). Er det vindstille og små insekter som klekker, velg en lengre fortom med tynn spiss.

Er det såkalt «fluebris» og fisken vaker på større insekter, kan man komme unna med en litt kortere og tykkere fortom som klarer å «slå over» flua, selv i motvind.

Følelsen når fisken velger akkurat din flue fra menyen i tjernet er vanskelig å beskrive. Dette er gode fluer du kan prøve; CDC mygg str. 16. Streaking Caddis str. 12. CDC bibio str. 14. Daddy longlegs str. 12.

Dette er ørretens viktigste byttedyr

I mindre skogstjern er ofte artsmangfoldet begrenset, og fiskens diett består derfor stort sett av insekter av ulike slag og i ulike livsstadier. Tidlig på sesongen, ofte rett etter isløsning, er det fjærmygg og døgnfluer i ulike stadier som lurer ørreten opp til overflaten.

På forsommeren klekker landinsekter som bibio og flygemaur, og på dager hvor disse svermer i kombinasjon med litt vind, blåser insektene ut på vannet og skaper fantastisk godt fiske.

Utover sommeren klekker og svermer ofte mengder av ulike insekter. Vårfluene gjør seg for alvor gjeldende, og når disse svømmer på vannet, tilsynelatende uten retningssans, er de et lett bytte for ørreten.

Fisker du i vann som ligger i varierende høyde i terrenget, kan du følge klekkinger oppover i høyden utover sommeren. Begynn i de lavereliggende vannene først, beveg deg deretter opp i høyden når klekkingene avtar i lavereliggende vann.

Da kan du ha et fantastisk fiske hele sommeren, selv om vannet i lavlandet har nådd badetemperatur og ørreten har beveget seg ut på dypere vann.

Sikre fluer til sommerfiske

  • CDC mygg str. 16.
  • Streaking Caddis str. 12.
  • CDC bibio str. 14.
  • Daddy longlegs str. 12.
Powered by Labrador CMS