Annonse
Én enkelt flue er ofte det som skal til for å få ørreten til å bite. Fluebinding er sjeldent vanskelig, og det går fort å bli dus med stikke, krok og fjær.

Guide || Fluebinding

Kom i gang med fluebinding

Å kroke fisken med selvbundet flue, anses av mange for å være den ultimate fiskeopplevelsen. Skaff deg litt utstyr, og kom i gang!

Publisert

Som fersk fluefisker kan du selvsagt fylle opp flueboksen med kjøpefluer. Men fisket får en ekstra dimensjon når du ser en fiskekjeft slurpe i seg ei flue du har bundet selv. 

Dessuten kan det bli ganske dyrt å kjøpe fluer om du fisker mye og variert. Om du likevel skulle kvie deg med å sette deg foran stikka, vit dette: Fluebinding er ingen skjønnhetskonkurranse der den flotteste og mest veldressa flua vinner. 

Ofte vil ei stygg, og lurvete flue ha minst like gode (kanskje bedre) forutsetninger for fange fisk.

Utstyret

Mange starter med å kjøpe et ferdig fluebinder-sett. Det er ikke alltid optimalt. Ofte ender du opp med diverse nips du ikke trenger, og sparer fint lite. 

Dra heller til en velassortert butikk og få hjelp til å sette sammen en startpakke tilpasset dine behov. Det er kun ett verktøy som koster litt, og det er fluebindestikka. 

Unn deg en god stikke med en tung metallfot (pidestall), og dropp varianter som skrus fast til bordkanten. Du kan takke meg for tipset siden.

Unn deg en god stikke med en tung metallfot (pidestall), og dropp varianter som skrus fast til bordkanten.

Kurs og sosiale medier

Det arrangeres fortsatt noen fluebinderkurs, men de siste ti årene har sosiale medier tatt over i økende grad – på godt og vondt. 

Du kan absolutt bli en habil fluebinder via f.eks. YouTube, men ikke nøl om du får muligheten til å bli med på et kurs, eller til å få litt instruksjon fra en dreven fluebinder. 

Litt veiledning gir ofte raskere progresjon, og det vil alltid være tips og triks å plukke opp i møte med likesinnede. I tillegg gir det ekstra inspirasjon.

Det er ikke mye som slår følelsen når fisken tar ei flue (eller reke) du har bundet selv. Her er Runar Kabbes sitt fluemønster «CDC reke», som er blitt en slager.

Gamlemåten

Vil du ha med deg helheten i fluebinderverdenen, bør du supplere med noen klassiske bøker.

Det gir deg en innføring i historiene bak kjente fluemønstre. Du får også et godt innblikk i insektenes liv og leven, og hvordan fluene bør fiskes. Mange hopper bukk over denne delen av fluefisket, og går glipp av essensen.

Bind systematisk

Det er fristende å binde alt du kommer over, men det blir fort kaos. Bind heller samme fluen to ganger, og gjerne i flere størrelser og farger. Slik får du en effektiv flueboks.

Konsentrer deg om noen få mønstre i starten, slik at du får finslipt bindeteknikken. Mister du godflua, har du alltid en ekstra på lur. 

Finn fluene du liker, bind dem opp i litt størrelses- og fargekombinasjoner, sett dem i en boks og gå ut og fang fisk!

Etter hvert bør du også lære deg de forskjellige stadiene hver flue har. 

Det gjelder først og fremst for vårfluer, steinfluer, døgnfluer, mygg, vannymfer og øyenstikkere. Disse bør du ha i boksen, i tillegg til de viktigste landinsektene og småfiskene.

Fluebinding er ingen heksekunst. Alle får det til.


Tre mønstre å komme i gang med

De fleste fluefiskere begynner gjerne med ørret og sjøørret. Til dette fisket har vi plukket ut tre gode og superenkle fluer du kan komme i gang med.

Pheasant Tail nymfe, Red Tail tørrflue og Kobberbassen tangloppe er fine startfluer for nybegynnere.

Pheasant Tail nymfe

Til venstre: Dette er en av verdens mest populære fluer. Den finnes i litt ulike varianter, men stort sett er det bare noen få fasanfjær, samt litt bly og tinsel som skal til for å binde en allrounder som fisker ekstremt godt.

Red Tail tørrflue

Midten: Dette er en av de enkleste tørrfluene du kan binde og fiske med. Den imiterer alt og ingenting, og fisker på, i og rett under vannfilmen. En fin flue for å trene på å binde inn hackle (nakkefjær).

Kobberbassen tangloppe

Til høyre: Mange dedikerte sjøørretfiskere har et svært godt øye til denne latterlig enkle krabaten, som også er enkel å binde og fiske med. Regnes for å være en svært effektiv godbit!


Utstyr du må ha

  • Fluebindestikke, middels til god kvalitet
  • Et lite utvalg kroker (rette og kurvede) tilpasset sjø og/eller ferskvann
  • Trådholder m/tråd (helst keramisk)
  • God saks
  • Dubbing-twister og voks, for eksempel skismøring for kaldt vær (blått)
  • Knuteverktøy for avslutning av fluen (Whip-finish eller en tom kulepenn)
  • Lakknål og lakk for å avslutte fluene
  • Utstyr som er kjekt å ha

  • Dubbingbørste for å buste og gre fluene (tannbørste/fluebindebørste)
  •  Lynlim, UV-lim, samt UV-lykt og epoxylim for moderne fluemønstre 
  • Nebbtang til å klippe wire og metall 
  • Verktøyholder
  • Systemboks til alt bindeutstyret
Her er et klassisk oppsett for å binde fluer. Frittstående bindestikke, trådholder, saks, samt litt annet verktøy, i tillegg til kroker og fjær.

Kurs

Sjekk om din lokale NJFF-forening holder kurs eller bindekvelder, eventuelt andre aktører i nærområdet.

Nett

Søker du på fluebinderkurs eller fluebinding på f.eks. YouTube, vil du finne flere gode introduksjonsvideoer.

Tre av mange gode bøker:

  • Flugbinding på mitt sätt, Lennart Bergqvist
  • Fluefiske A-X, Pål Krogvold
  • Fluebinderens bible, Barry Ord Clarke 

Litt veiledning kan være gull verdt i starten. Her har junior benket seg ned i fars «mancave», og en sjøørretflue begynner å ta form.

Basiskunnskap

Lær deg de viktigste tingene først, prøv dem ut på enkle mønster, og lær deg mer i takt med at nytt utstyr handles inn. Ikke prøv alt på en gang.

Krok, stikke og bindetråd

Først må du lære deg å finne en passende krok, montere den i stikken og feste bindetråden til kroken. Til slutt må fluen avsluttes riktig for å ikke løsne. Det krever en god knute og lakk/lim.

Fluemønster: attraksjon versus imitasjon

Noen fluer imiterer ingenting, men fisker godt. Andre er reine imitasjoner og krever litt mer kunnskap om hvor, når og hvordan de skal brukes. Denne kunnskapen er selve drivkraften bak fluefiske og en livslang kunnskapsreise.

Nedtynging og materialer

Noen fluer må ha ekstra tyngde. Dette gjøres oftest med kobber- eller blytråd på krokstammen. Materialvalgene er det aller viktigste du gjør, og i starten lønner deg seg å gå gradvis fram.

Naturlige versus kunstige materialer

Blir det for mye innslag av plast og kjemikalier, samt ferdige insektdeler eller fiskekropper, blir begrepet «fluebinding» diffust, og man driver nesten med montering av fluer. Kunstige ferdigmaterialer er ofte mindre bevegelige og fisker iblant dårligere enn en kjedelig lodden og pjuskete variant. Balanse er derfor svært viktig!

 

 

Powered by Labrador CMS