Annonse
Bildet viser en petit basset griffon vendeen.
En økning i rådyrstammene på 90-tallet bidro til at petit basset griffon vendeen ble veldig populær. I denne delen av rasevelgeren kan du lese mer om hundens historie og egenskaper.

Jakthund || Kortbeinte, drivende hunder

Petit basset griffon vendéen

Rådyrjegeren med den gode kontakten.

Publisert

Petiten stammer fra provinsen Vendée på den franske vestkysten, og kom til Storbritannia i 1969. Det var to oppdrettere av basset hound, Mrs. Joans Wells-Meacham og Mrs. Mildred Seiffert, som hadde forelsket seg i rasen på en utstilling i Paris i 1967, og som importerte de første hundene til England.

Fra deres kennel Jomil (Joan and Mildred) kom D-kullets Hubbestad Harrods, som sannsynligvis er den første svenske petiten. Dette var en hannhund som fikk navnet sitt nettopp fordi Hubbestad kennel kjøpte den på varehuset Harrods (!) i London i 1972.

Stor i starten

Petiten har sitt utgangspunkt i storebroren grand basset griffon vendéen, noe som slo igjennom i de første kullene i Skandinavia. Hundene ble litt for store. 

Med nye importer ble dette rettet opp, og svært mange av de skandinaviske eksemplarene kan spores tilbake til hunden Copin, som ble utstillingschampion.

Stri pels

Den lille basseten har et røft og kompakt utseende, og virker ikke så langstrakt som for eksempel basset hound og dachs. Økning i rådyrstammene på 1990-tallet førte til at petiten ble veldig populær, og et alternativ for de som syntes dreveren var for pågående.

Losmålet er rungende, og hunden jakter langsomt, slik at rådyret gjerne «bukter» trangt på sin ferd gjennom terrenget. Den lille franskmannen kommer ofte raskt tilbake til jegeren om viltet drar ut.

Pelsen er forholdsvis lang og stri (griffon), og må trimmes. Den skal ikke være myk og krøllete, da fungerer den dårligere i kulde, snø og ruskevær. Pelsen kommer i flere farger, gjerne ensfarget, tofarget eller trikolor.

En petit basset griffon vendeen som snuser.
En petit basset griffon vendeen kan være et godt alternativ om du synes en drever er for pågående.

Hva sier entusiasten?

Per Hoff i Sande i Vestfold er rådyrjeger, jaktprøvedommer og oppdretter av en av de mest populære rasene i bassetfamilien, petit basset griffon vendéen.

– Jeg jakter rådyr med dem, men har også premierte hunder på hare, selv om jeg ikke har skutt hare for dem. Rasen er også god på hjort, så det kommer an på hva du preger den på, sier Hoff.

– Egner den seg til ettersøk?

– Ja, jeg bruker mine til ettersøk også. Jeg preger mine på jakt parallelt med sportreningen, men er bevisst på å unngå overbelastning når jeg trener unghundene. Og så sørger jeg for god restituering. Som regel er de ferdig utviklet fysisk og mentalt fra rundt to års alder. Det er ganske vanlig at en unghund har sine første loser rundt seks måneders alder, sier han.

– Hva slags terreng egner rasen seg best til?

– Jeg jakter mest der skogsområder går over i kulturlandskap. Petiten jakter gjerne på mindre områder, den er en kortjager, og legger av hvis dyret drar ut. Hunden er sjelden mer enn en kilometer unna meg, og drevdyret turer ofte bra. Det er fint om du klarer å kalle hunden inn fra los, men min erfaring er at lydighet og jaktlyst ikke alltid er så enkelt å forene, medgir han.

God på bakfot

Petiten holder gjerne god kontakt underveis i søket, ifølge Hoff.

– Hunden kommer jevnlig innom og samarbeider godt med fører, så du kan til dels styre terrengbruken og hvor uttakene kommer. De er også gode på å komme tilbake på bakfoten når de er ferdige med drevet. Du får den alltid med deg hjem om kvelden, sier Hoff.

Han synes det aller beste med rasen, er gemyttet.

– Dette er en veldig trivelig familiehund. Alltid positiv og vennligsinnet. En jaktmessig svakhet kan være at rasen har et noe trangt søk, men dette er også avhengig av individ, og noe vi jobber med i avlen, sier han.

Kort om rasen

Familievennlig: Hunder av denne rasen er typisk utadvendte og positive, men samtidig nokså selvstendige.

Aktivitetsbehov: Petiten er livlig, modig og energisk, og trives best når den får brukt sine instinkter.

Samarbeid: Lærevillig, men kan være litt egenrådig.

Helse: En sunn og frisk rase, både fysisk og mentalt. Testes for POAG (primary open angle glaucoma øyesykdom).

Registrerte valper hos NKK

År Antall
202332
202272
202150
202051
201946

Powered by Labrador CMS