Annonse
Bilder viser en basset fauve de bretagne i profil.
Basset fauve de bretagne er en populær kortbeint drivende jakthund. Les mer om rasens opphav og egenskaper denne delen av vår rasevelger.

Jakthundguide || Kortbeinte, drivende hunder

Basset fauve de bretagne

Den strihårede sjarmøren.

Publisert

I sitt hjemland, Frankrike, er denne lille sjarmøren blitt den mest populære bassetrasen. Kombinasjonen av å være tøff i skogen og hengiven hjemme, har gitt den et godt rykte.

Når vi nevner tøff, betyr det at den ikke kvier seg for å ta opp jakten på villsvin. Her i Norge brukes den gjerne til jakt på rådyr og til dels hjort. Den er livlig, og kanskje den raskeste av bassetrasene.

Fransk aristokrat

«Fåvven» stammer fra en gammel fransk rase, chien fauve de bretagne. Denne ble blandet med kortbeinte bassets og dachs, og la grunnlaget for dagens rødlige basset, som jakter nært til marken. Her i Norge er dette en forholdsvis ny rase, som kom i 1993. Rasen har økt i popularitet i de seinere årene.

Fauven «mellomjager», som jager fra 30 minutter til 3 timer, med god losføring. Den holder god kontakt, og selv om den jobber energisk og tar seg godt fram, er den ikke raskere enn at den som regel får viltet til å ture godt.

Trim i vei

Pelsen er stri, tørr og kort, og må trimmes. Dette er noe mange hundeeiere gjør selv. Pelsen kan gå fra hvetefarget til mursteinsrød.

Hva sier entusiasten?

Leder av Norsk Bassetklubb, Thomas Vibeto, fremmer til vanlig alle typer bassets. Men på hjemmebane er det hunden fra Bretagne som gjelder. Han satser på tisper, og har i dag en på åtte år, en på fem år og en på fem måneder. Arven er sikret.

– Da jeg endte opp med å jakte mye klauvvilt (rådyr, hjort og elg), så bestemte jeg meg for å anskaffe en drivende hund, og jeg brukte et år på research. Det måtte bli basset, og da landet jeg på en fauve, sier han.

Fleksibel jakthund

Han mener fauven, som basseter flest, er spornøye.

– De er utmerkede sporhunder, og brukes av mange til ettersøk på skadet vilt. Under jakt synes jeg det er en fordel at de gjerne slipper vilt som drar ut, for så å følge baksporet tilbake til jegeren. Da kan du ta en kaffe og vente ved uttaket, og deretter slippe på nytt, sier Vibeto.

Hjemme i Sandefjord jobber hundene i kystterreng, med svaberg og løvtrær, men også innover i dype skoger, med kløfter, myr og fjell. Vibeto tar også med seg hundene på hjortejakt i Luster i Sogn, i bratt vestlandsterreng.

I Sverige jakter hundene på skogshare, felthare, dåhjort, kronhjort, rådyr og villsvin.

– Her går jeg gjerne som hundefører med fauvene, som lager liv og røre i skogen, og driver viltet fram til jegere som sitter på post, forklarer Vibeto.

– Hvordan håndterer den villsvin?

– Her kan det fort bli stålos, da villsvinet gjerne stopper i tette kratt i skogen. Det skal sies at kortbeinte hunder på villsvin kan være litt risikabelt, også fordi noen er litt skarpe og går litt for nærme villsvinet. Så helst skulle nok de kortbeinte jaget villsvin i flokk, eller hatt med storebroren griffon fauve de Bretagne, sier han.

God bryter

Vibeto framhever rasens gode gemytt, og beskriver den som rolig innomhus.

Den ligger gjerne i sofaen til «lading». Men når den kommer i skogen, slår den på bryteren. – Disse hundene er gjerne litt sta og egenrådige, men så lenge de får mosjon og blir brukt, så fungerer de utmerket i familien, sier Vibeto.

En basset fauve de bretagne med jaktdekken og GPS-halsbånd.
Basset fauve de bretagne har rykte på seg for å være tøff under arbeid, og en hengiven hund på hjemmebane.

Kort om rasen

Familievennlig: En hund som fungerer godt i familien. Blir ansett som tillitsfull og sosial.

Aktivitetsbehov: Dette er en energisk hund som trenger å bli brukt. Den er livlig og rask i forhold til størrelsen.

Samarbeid: Lærevillig, men kan oppleves noe sta og egenrådig.

Helse: Fauven er den mest kompakte av bassetrasene, og generelt en frisk rase. Det foreligger per nå ingen krav om helsetester for rasen i Norge.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
202368
202262
2021100
202064
201978

Powered by Labrador CMS