Annonse
Jaktspringer.

Jakthundguide || Spanielrasene

Jaktspringer

Den lettlærte fuglehunden som trenger å jobbe.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge NKKs rasestandard er engelsk springer spaniel den eldste av fuglehundrasene, og ble offisielt anerkjent av The Kennel Klub i 1902. Historisk ble springeren brukt til å finne og støte opp vilt for jakt med nett, falk eller greyhound. Det er herfra springeren har navnet sitt, «to spring the game».

I dag brukes jaktspringeren da også til å finne, støte opp og apportere vilt for jeger med hagle. Sammenliknet med jaktcockeren, har den et noe større søksområde.

Noen jaktspringere brukes også som ettersøkshunder på hjortevilt. Utenfor jegermiljøet har jaktspringeren også funnet oppgaver som redningshund, ettersøkshund og narkotika- og bombehund.

Storeslem

Fram til 1980-90- tallet var det få jaktspringere i Norge. Den norske jaktspringeren Fant (Fantins Dirty Trick, etter Desperados Evita og Lerskallet's Driver) ble født i 1992.

Fant gjorde rent bord på alle prøver i Norge og Sverige, og vi forsto at vi måtte tenke nytt om vi skulle hevde oss, forteller Wenche Farstad, mangeårig jaktprøvedommer og oppdretter.

I 2015, 25 år etter den første jaktprøven for spaniels i Norge, gikk hennes egen hund, Peik (Streamside ́s X-Game) til topps som første vinner av et NM i spanieljakt.

Av og til hører man betegnelsen dual purpose. Dette er en standardvariant som også brukes til jakt. Jakt- og standardvarianten registreres i samme stambok, men holdes atskilt i praktisk avl.

Det er utstrakt bruk av avlsmateriale over grensene mellom Norge, Sverige, Finland, Danmark og Storbritannia.

Springeren skal ha en værbestandig og silkeaktig pels, og kommer i fargene sort og hvit, leverbrun og hvit eller en av disse fargene med tan-markeringer.

Den er ingen god vakthund og trives ikke med å være mye alene.

Hva sier entusiasten?

Helena Eriksson Stjern ledet inntil nylig jaktutvalget i Norsk Spaniel Klub, avdeling Oslo og Akershus. Hun har i dag to springere, en hannhund og en tispe.

– Jeg liker måten springeren jobber på, de er ryddige, søker systematisk og innenfor skuddhold, sier Stjern.

Tett samarbeid

Hun og mannen jakter skogsfugl i Nord-Trøndelag, i et terreng med fjell, myr og skog.

– Jeg liker den støtende jaktformen, med tett samarbeid. Jeg trenger ikke lete etter hunden, men sender den ut der jeg vil at den skal jakte, opp i skråninger og inn i buskas. Da støkker den både fugl og hare, sier Stjern.

– Hva er positive og negative sider ved rasen?

– Rasen krever aktivitet, det er jo både positivt og negativt. De er veldig lettlærte, det er lett å lære dem både rett og galt. Også er de naturlige apportører, så det du må trene på, er dirigert apport. Der kan du gjerne «pirketrene», anbefaler Stjern.

Trenger ro

– Hva er ditt råd til førstegangseieren?

– Det er lurt å trene på ro. Ikke stress med å få hunden jaktklar. Det sies at hunden skal ha ett år i hvert bein, før du har en helt ferdig jakthund. Ellers kan du ende opp med å trene dem altfor fort, og få en stresset hund. Da kan du også få lyd, og du blir nødt til å trene dem til å roe seg ned. Det er også viktig å trene ro i oppflukt, for det er litt ulikt jaktbegjær i hundene. Ikke la hunden fyke av gårde og belønne seg selv med å støkke og jage. Da får de en opplevelse av å klare alt alene, sier hun.

Kort om rasen

Familievennlig: Jaktspringeren har et mildt og mykt gemytt, og er åpen og tilgjengelig. Den er svært sosial, og liker å være midtpunktet i familien. Den går godt sammen med andre hunder, men kan være litt for vilter og sterk til at barn kan håndtere den alene.

Aktivitetsbehov: Springeren krever fysisk og mental aktivitet, og kan bli krevende om den kjeder seg.

Samarbeid: Rasen er meget samarbeidsvillig, holder god kontakt med jegeren, og har lite byttebevissthet. Den kan være ganske vilter i oppveksten.

Helse: Noen arvelige lidelser kan forekomme, som øyesykdommer, hofteleddsdysplasi, albueleddsdysplasi og patellaluksasjon, kronisk leverbetennelse, hudproblemer og jursvulster. For jaktvarianten kan det forekomme feilstilte frambein.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
2023173
2022233
2021271
2020303
2019183

Powered by Labrador CMS