Relatert innhold
Hjortelusflua har spredt seg til Trøndelag
Nå har den blodsugende hjortelusflua blitt oppdaget i Orkland kommune i Trøndelag.
– Vi har ventet på at hjortelusflua skulle gjøre sitt inntog også vest for vannskillet. Nå er det ikke lenger noen tvil om at tiden er kommet, sier seniorforsker Vebjørn Veiberg i Norsk institutt for naturforskning (Nina) til egne nettsider.
Ferdes du i Trøndelag og oppdager hjortelus? Da setter forskerne pris om du bidrar med dokumentasjon av spredningen.
Personer som driver med håndtering og ettersøk av skadet og dødt hjortevilt på vegne av kommunene bes registrerer funn i appen Fallvilt på iPhone eller telefoner med Android.
Andre kan rapportere funn via Artsobservasjoner, helst med bilder.
Savnede jegere i god behold
En mann og hans tenåringssønn som var savnet etter at de ikke kom tilbake fra en jakttur i Eksingedalen i Vaksdal kommune i Vestland, kom søndag morgen ned fra fjellet i god behold.
De ble lokalisert av et redningshelikopter ved 1.30-tiden natt til søndag.
– Det var ikke mulig for helikopteret å ta seg ned til dem. De har søkt ly under en fjellhylle. Vi har vært i dialog med dem og de er i grei form. Bakkemannskapene er på vei, fortalte opplyser operasjonsleder Tore-Andre Brakstad i Vest politidistrikt. ved 2-tiden.
Klokken 6 søndag morgen opplyser politiet at de to savnede og hjelpemannskaper nå er nede og i god behold.
De to hadde ikke utstyrt til å overnatte i fjellet og ble meldt savnet da de ikke kom hjem fra jakt som avtalt lørdag kveld.
– Vi ble varslet klokken 22.45. De to ble sist sett lørdag formiddag da de dro ut på småviltjakt fortalte Brakstad til NTB tidligere natt til søndag.
Det var svært dårlig vær i området natt til søndag med tre grader, sludd, og lavt skydekke. Mobildekningen er også veldig dårlig.
Bjørn Rune Gjelsten siktet etter jaktulykke
Milliardær Bjørn Rune Gjelsten var torsdag involvert i en jaktulykke der kona ble truffet av hagl. Nå er milliardæren siktet, skriver Østlendingen.
I en pressemelding bekrefter Gjelstens investeringsselskap Gjelsten Holding at ekteparet var involvert i ulykken.
Lokalavisa Østlendingen omtalte saken først.
– I en situasjon der rype ble felt for en eldre hund av Bjørn Rune Gjelsten, ble Solveig Gjelsten truffet av noen hagl på lang avstand, cirka 40–50 meter. Solveig Gjelsten ble for sikkerhets skyld fraktet til Ullevål, og har ingen alvorlige skader, skriver de i pressemeldingen, som er sendt ut på vegne av ekteparet.
Det opplyses videre at ekteparet er i dialog med politiet om ulykken, skriver nyhetsbyrået NTB.
Skal kartlegge inngrep i verna vassdrag i Norge
Over hele Norge er veier, landbruk og mikro- og minikraftverk bygget ut i vernede elver. Nå skal forskere i Norsk institutt for naturforskning (Nina) kartlegge hvor store inngrep som er gjort og hvilke naturverdier som er igjen i de vernede vassdragene.
Karleggingen gjøres på oppdrag fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE ).
– Det er få vassdrag i Norge som ikke er bygget ut til kraftproduksjon, så de som er igjen representerer viktige verdier for samfunnet, sier prosjektleder Børre Dervo i Norsk institutt for naturforskning, til Ninas egne nettsider.
Det er over 50 år siden 390 vassdrag først ble vernet for å unngå at de ble bygget ut til vannkraftproduksjon. Hensikten var å beskytte naturverdier og andre verdier som kulturminner og friluftsinteresser i og langs elvene.
Savnet jeger funnet død
En mannlig jeger i 70-årene ble lørdag meldt savnet av jaktlaget sitt i Gildeskål i Nordland. Etter en kort leteaksjon ble han funnet omkommet.
Politiet ble varslet av mannens jaktlag klokken 13.30.
– Det ble sendt redningshelikopter fra Bodø, en hundefører fra politiet, en droneoperatør fra politiet og mannskaper fra Røde Kors og Norske Redningshunder til stedet, skriver politiet i en melding på politiet.no.
Klokken 14.20 ble mannen funnet omkommet av mannskapet på redningshelikopteret. Pårørende er varslet og blir ivaretatt av kriseteamet. Det er ikke mistanke om at det har skjedd noe straffbart, men politiet gjør rutinemessige undersøkelser på stedet og oppretter sak.
Skadet jeger fraktet ned fra fjellet
En skadet jeger i 50-årene er fraktet ned fra fjellet Hovdunga i Aurland i Vestland fylke med luftambulanse.
Vest politidistrikt skriver på politiloggen natt til lørdag at de klokken 1.19 fikk meldingen om at en jeger i et jaktlag på Hovdunga i Aurland hadde skadet seg og blødde fra et sår i hodet.
Ifølge opplysningene var mannen noe desorientert, og helsepersonell ønsket derfor at han skulle hentes ned fra fjellet for nærmere undersøkelser.
Det var lett snødrev i området og ikke flyvær verken for luftambulanse eller redningshelikopter på meldetidspunktet. Derfor ble mannskaper fra Røde Kors sendt opp til hytta.
Lørdag morgen melder politiet at mannskapene fra Røde Kors kom fram til hytta klokken 5.30, og at et helikopter fra luftambulansen ankom stedet klokken 6.02 og kort tid senere lettet med den skadede om bord.
Frykter økosystemet i Oslofjorden vil kollapse
Ti lokallag i Naturforbundet krever et møte med fiskeriministeren for å be om ytterligere tiltak for å hjelpe økosystemet i Oslofjorden.
– Vi frykter at økosystemet i Oslofjorden vil kollapse, slik forskere har påpekt er i ferd med å skje. Å redde Oslofjorden er fortsatt mulig, men det krever rask handling, og vi forstår ikke hvorfor politikerne nøler, sier leder Henrik Hovland i Naturvernforbundet Oslo Nord. Det melder nyhetsbyrået NTB.
Elgen trenger ikke kostholdsråd
Det er ikke ett fett hva elgen spiser. Skogens konge har en bemerkelsesverdig evne til å finne en god balanse mellom proteiner, fettstoffer og karbohydrater i kostholdet.
Utstyrt med kamera rundt halsen, har elger på øya Vega i Nordland avslørt hva menyen deres består av. Forskerne har kombinert denne informasjonen med kjemiske analyser av planter og målinger av tilgang på beite.
Resultatene viser at elgen strengt regulerer inntaket av såkalte makronæringsstoffer (proteiner, fettstoffer og karbohydrater). Hensikten er å oppnå en best mulig balanse i kostholdet. Forskjellige planter inneholder ulike næringsstoffer, og elgen må få i seg det rette forholdet mellom proteiner, karbohydrater og fett for å bygge opp vinterreservene. Dette melder Norsk Institutt for Naturforskning (Nina) på egne nettsider.