Jakthundguiden
Curly coated retriever
Den krøllete aristokraten blant retrieverrasene.
Selv om antallet i Norge er nest minst av retrieverrasene, er denne krøllete aristokraten trolig den eldste av retrieverrasene i England. Den første stambokoppføring som egen rase dateres tilbake til 1873.
Old english water dog regnes som et sannsynlig opphav, ispedd irsk vannspaniel og tidligere omtalte st. johns hund. Forfatter David Hancock slår også et slag for at old standard poodle, som med unntak av det klassiske puddelhodet ligner veldig på dagens curlier, hadde en labb med i genspillet. Dette er dog vitenskapelig motbevist.
Det finnes også enkelte som hevder at curlien historisk sett var avlet for å være en mer selvstendig hund, som gjerne både skulle finne og støkke fuglevilt før skuddet. I tillegg oppfører retrieverklubben at rasen ble brukt av sigøynere i Sør-England som vakthunder.
Det forklarer kanskje hvorfor rasen kan ha et noe mer utpreget vaktinstinkt enn flere av de andre retrieverne? Enkelte kaller hundene for såkalte one-man-dogs.
Det finnes flere skriftlige kilder som trekker fram curlien som nettopp viltvokterens, altså gamekeeperens, hund på grunn av sin arbeidskapasitet og hardførhet. Kanskje ikke så rart at rasen også fant sin popularitet hos yrkesjegere, som solgte vilt på markedene i England.
Her hjemme dukket de første curliene opp på 1970-tallet.
Da jeg fikk en ny krøllete retriever i hus igjen i 2010, var det som å komme hjem
Ellisiv Hovig
Hva sier entusiasten?
Ellisiv Hovig er trolig den i Norge som har kommet lengst med curlier i jaktprøvesammenheng. Hun har hatt en hund i eliteklassen (EK) og en annen som går i åpen klasse (AK) for retrieverjakt.
I tillegg har hun en firbeint pensjonist som apporterer mest for fornøyelsens skyld.
– Jeg fikk min første curly som 16-åring. Siden har jeg hatt både buhund, setter og strihåret vorsteher. Da jeg fikk en ny krøllete retriever i hus igjen i 2010, var det som å komme hjem. Curlien er definitivt min rase, sier Hovig, som nå også driver eget oppdrett.
Hovigs store forbilde er Heidi Birkelund og hennes hannhund Arch, som også konkurrerte i retrieverjakt i EK. Selv har hun vært i både Danmark og England på både praktisk jakt og jaktprøver med hundene sine.
– Når noen spør meg om hvordan rasen er, pleier seg å svare at curlien er en smart og morsom hund som er glad i kos og liker å jobbe for deg. Men hunden må bruke hodet sitt. Har du en fysisk topptrent curly som kjeder seg, har du fort et problem, sier Hovig.
Kort om rasen
Familievennlig: Trives med folk rundt seg og tar livet som det kommer. Knytter seg tettest til fører og nærmeste krets, men aksepterer også andre førere. Også curlien er en god familiehund ved nok mosjon og hjernetrim. Husk at enkelte individer av curly coaten kan ha mye vaktinstinkt i seg til å være retriever.
Aktivitetsbehov: Curlier er så smarte at de kan finne på tull om de ikke får brukt hodet til noe fornuftig. Kan akseptere en sofadag ved sykdom eller lignende, men det holder ikke med små turer i nabolaget i lengden. Har en god «av og på»-knapp. Egner seg til de aller fleste hundesporter. Liker å spore.
Selvstendighet: Dersom du får en god relasjon til hunden fra starten av og trener positivt, får du en hund som er interessert i å samarbeide. Viktig å passe på balansen mellom selvstendighet og lydighet når du trener jakt.
Helse: I raserådets avlsstrategi står det at det ikke ser ut til å være utbredte rasespesifikke sykdommer grunnet innavl i rasen. Ved siden av overvåking for HD og AD (hofte- og albueleddsdysplasi), har enkelte curlier anlegg for epilepsi, håravfall/pelsfeil, leversvikt og muskelproblemer grunnet manglende evne til å omdanne glykogen til glukose, samt en lammelse som kan berøre bakparten i 15–20 min ved utmattelse.
Det gjennomføres program for gentesting over landegrenser for å holde oversikt og ha kontroll på sykdommene.
Registrerte valper i Norge*
År | Antall |
2022 | 19 |
2021 | 35 |
2020 | 25 |
2019 | 8 |
2018 | 19 |
* tabellen tar ikke høyde for hunder som importeres fra utlandet, og skiller ikke mellom de ulike linjene.