Rypetaksering 2024
Bedre rypehøst enn fjoråret hos fjellstyrene
Jevnt over ser rypehøsten hos Fjellstyrene vesentlig bedre ut enn fjoråret. – Vi er glade for at det ser ut til at bestandene i Sør-Norge er på vei opp.
Artikkelen blir oppdatert fortløpende.
Mange jegere venter i disse dager spent på de ferske takseringstallene fra henholdsvis Statskog, Finnmarkseiendommen (FeFo) og Norges Fjellstyresamband. Sistnevnte er interesseorganisasjonen til fjellstyrene som forvalter småviltjakt statsallmenning i Sør-Norge.
Fjorårets takseringstall fra fjellstyrene var magre, og
flere fjellstyrer valgte å ikke åpne for jakt eller innføre strenge begrensninger.
– Etter et magert år i 2023, kan flere jegere nå glede seg til noen flotte dager på jakt. Vi vil ikke anse dette som noe gullår, men noe å jakte på vil det være i mange områder, sier Torgeir Lande i Norges Fjellstyresamband.
Variasjoner
– Selv om mange fjellstyrer åpner for jakt på rype, finnes det nok noen unntak og fjellstyrer som freder eller vil ha strenge restriksjoner på hvor mye som kan felles. Variasjonen er stor, også i relativt nærliggende områder, sier Lande.
– Vi høster av et overskudd
Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) sier det er viktig at jakta er bærekraftig.
– Vi skal aldri høste av bestander som ikke tåler det. Det er høyt kunnskapsnivå om rypebestanden her i landet. I fjor støttet vi at de fleste grunneierne i Sør-Norge avlyste jakta, i år er det gledelig at Norges Fjellstyresamband kan rapportere om et overskudd flere steder, sier fungerende informasjonssjef Line Lillebø Osfoss.
Dette er de første takseringsresultatene:
Hardangervidda
Øvre Numedal fjellstyre
Resultatene fra Øvre Numedal fjellstyre viser en estimert tetthet på 21,2 fugl per kvadratkilometer og en kyllingproduksjon på 4,1.
Sammenlignet med fjoråret, er produksjonen noen nedadgående, med totaltettheten på lirype er fortsatt god.
Fjellstyret vurderer det som forsvarlig å opprettholde jakt på statsallmenningen i år, selv om tetthetsestimatene viser en tilbakegang i bestanden.
Jaktkort: Fjellstyret har forhåndssolgt et lite antall kort og vil ikke åpne for flere kort i skrivende stund av hensyn til bestanden. Det blir gjort en vurdering i september, basert på fellingsresultater og tilbakemeldinger. På bakgrunn av denne vurderingen, kan det blir åpnet for et mindre antall dags- og ukekort i oktober.
Treningskort for fuglehund: Fjellstyret selger et begrenset antall treningskort for fuglehund via Halne Fjellstue fram til 07.09.23. Ta kontakt direkte med Halne fjellstue for bestilling.
Eidfjord fjellstyre
Takseringsresultat viser en oppgang i rypetetthet og kyllingproduksjon på Eidfjord statsallmenning. På Eidfjord statsallmenning er det rapportert 9.4 fugl per kvadratkilometer, en oppgang fra 4.3 ryper fra i fjor.
Jaktkort: Fjellstyret vil åpne for kortsalg via inatur.no
Trøndelag og Møre
Aursund fjellstyre
Takseringen viser lite ryper. Hvorvidt det åpnes på jakt, blir avgjort på et møte 26.08.24.
Jaktkort: Avgjørelse fattes 26.08.24
Sørli og Nordli fjellstyre
Årets rypetaksering i Lierne viser en positiv utvikling sammenlignet med 2023., med en kyllingproduksjon på 4.4 per par mot fjorårets 3.5 kyllinger per par.
Fjellstyret skriver at rypene er ujevnt fordelt i terrenget, og at jegerne bør være oppmerksomme på dette under jakten.
Jaktkort: Kjøp kort via inatur, sjekk oppdatert informasjon på fjellstyrets nettside.
Sunndal fjellstyre og Eresfjord og Vistdal fjellstyre
Sunndal fjellstyre har et foreløpig takseringsresultat etter at 22 av 25 linjer er gjennomgått. Resultatet viser at både kyllingproduksjonen og tettheten av voksen fugl har tatt seg opp fra 2023, men at produksjonen fortsatt ikke er veldig høy.
Det kan se ut til at smågnagerbestanden er økende. Vedtak om årets småviltjakt skal fattes på et felles fjellstyremøte mellom Sunndal, Eresfjord og Vistdal fjellstyre torsdag 29.08.24. Innan da er også de resterende takseringslinjene klare. Disse befinner seg i hovedsak i fjellrypeterreng.
Jaktkort: Avgjørelse fattes 29.08.24.
Osen fjellstyre
Årets rypetaksering viser et bedre resultat enn fjoråret. Kyllingproduksjonen er estimert til 3,7 kyllinger pr. par, og tettheten er estimert til 22,9 per kvadratkilometer.
Fjellstyret melder at det ble observert en god del av både ryper og orrfugl.
Jaktkort: Årets kvoter og varighet på sesongen fastsettes mandag 26.08.24
Lom fjellstyre
Fjellstyret rapporterer om en tetthet på 17.9 ryper per km2 og en produksjon på 3.4 kyllinger etter taksering.
Jaktkort: Avklares på fjellstyre møte innen første uka av september.
Oppland
Ringebu fjellstyre
Ringebu fjellstyre fredet rypa i fjor og har omtrent samme tetthet i år. Under takseringen har man imidlertid funnet flere og større kull enn i fjor, med store og fine kyllinger. Kyllingproduksjonen er altså bedre enn i 2023.
Jaktkort: Fjellstyret møtes 29. august, og kunngjør vedtak om årets jakt på egne nettsider dagen etterpå.
Lesja fjellstyre
Takseringen hos Lesja fjellstyre for 2024 gir en estimert kyllingproduksjon på 3,3 kyllinger per par, en bedring fra fjoråret. Tettheten av voksenfugl er estimert til 3.5 ryper per kvadratkilometer. I fjor var tallene for Lordalen 10 ryper per km², og 7.8 ryper per km² i Dalsida. Fjellstyret mener den lavere tettheten av voksenfugl skyldes det dårlige fjoråret.
Jaktkort: Lesja fjellstyre tar sikte på et forsiktig uttak under årets rypejakt. Vedtak vil komme i slutten av august eller starten på september.
Valdres og Gausdal, mm
Øystre Slidre fjellstyre
Det har ikke vært rypejakt i Øystre Slidre statsallmenning de siste tre årene og takseringen i år viser en økning i både tetthet og kyllingproduksjon.
Sammenlagt med de 16 årene man har hatt linjetaksering, er kyllingproduksjonen (2,7 kylling per par) og rypetettheten (12,8 ryper perr km²) godt under gjennomsnittet.
Jaktkort: Endelig vedtak på hvorvidt det blir jakt og med hvilke eventuelle begrensninger, kommer 26.08.24.
Fjellstyret melder at eventuell trekning av jaktkort gjennomføres første uka i september. Har du søkt om småviltjakt hos fjellstyre, så får du svar uansett om det blir jakt eller ikke.
Hvor kommer tallene fra?
Tallene og beskrivelsene fra de ulike fjellstyrene er hentet fra Norges Fjellstyresambands «Ryperapporten». Her kan du selv lese hva de ulike fjellstyrene skriver med egne ord.