Annonse

Rypetaksering 2024:

FeFo varsler om et godt rypeår

Finnmarkseiendommen (FeFo) rapporterer bra med stamfugl om man ser takseringsresultatene under ett. Men det er store variasjoner i hele fylket. Sjekk hvor du bør satse på å jakte her.

Publisert Sist oppdatert

I fjor viste rypetaksering hos FeFo den høyeste tettheten på nærmere 20 år. Bra med stamfugl og god produksjon, ga jevnt over et svært godt rypeår. Og kanskje hadde mange håpet på en reprise i år.

Da FeFo åpnet for kortsalg 1. august 2023, knelte serveren grunnet massiv pågang. Etter det Jakt & Fiske erfarer, måtte mange logge av med uforrettet sak.

Også i år venter mange potensielt gode jaktopplevelser i landets nordligste fylke. Men en reprise fra fjoråret, blir det dog ikke.

Store variasjoner 

439 kilometer faste linjer i 13 kommuner er taksert i år. I tillegg er omlag 100 km linjer taksert grunnet et forskningsprosjekt.

– Det er viktig å huske på at tallene som presenteres dekker svært store områder, og innenfor hver av regionene vil det være til dels store variasjoner. Generelt ser det ut til å være bedre langs kysten enn på indre strøk. På indre deler av Finnmarkseiendommen er produksjonen gjennomgående svak, men bra med stamfugl gjør at tetthetene av lirype blir middels. I Pasvik tyder takseringene på et fortsatt svakt år for lirype, sier leder for utmark Einar J. Asbjørnsen i FeFo til egne nettsider.

Takseringsresultater Finnmarkseiendommen 2024

Område Estimat (liryper/km2) Kyllingproduksjon (antall kyllinger per par)
Finnmarkseiendommen samlet32 (23-44)3,7
Indre Finnmark15 (10-22)1,7
Vest-Finnmark kyst54 (34-87)5,2
Øst-Finnmark26 (18-37)2,8

Hva betyr tallene for jakta?

Hvert år legger FeFo ut et begrenset antall jaktkort for salg til tilreisende før taksering. Bosatte i Finnmark har derimot i utgangspunktet tilgang til alle jaktfelt gjennom hele sesongen, og både tilreisende og lokale jegere skal aktivere sine jaktkort før jakta starter.

– Vi vil de neste dagene vurdere om vi skal øke antallet tilgjengelig kort for tilreisende i de enkelte jaktfeltene, avslutter Asbjørnsen.

Reguleringene for årets jakt vil besluttes tirsdag 27.08, og kunngjøres dagen etterpå. Eventuelle nye jaktkort legges ut for salg fredag 30. august kl. 10.00.

Powered by Labrador CMS