Spinnvilt vårfiske etter ørret fra båt
I flere tiår har dorgefiskerne nærmest hatt monopol på stor vårørret. Nå er en annen oppskrift i ferd med å bre om seg. Test ut kombinasjonen av vårluft, båt og slukstang. Det vil garantert gi mersmak.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
En båt full av fiskeutstyr og proviant for en dag lirkes av hengeren og ned i det våte element.
Kalenderen viser 7. april, og det er et friskt vårdrag i lufta. Vi setter kurs for noen fiskeplasser vi har fått anbefalt av lokale sjeler. Vannet er kjent for å holde stor fisk. Dette har vi ventet lenge på!
Et par timer seinere er imidlertid spenningen erstattet av usikkerhet. Sola har gått ned, og både temperatur og stemning er i fritt fall. Da skjer det. En stor ørret bryter plutselig vannfilmen noen titalls meter fra båten. En lang og tynn sjøørretsluk flyr sporenstreks gjennom lufta.
Den får ikke mange sekundene i vannet før ørreten angriper. Det blir en kort, men intens fight. Snart runger et jubelbrøl gjennom dalen. En muskelbunt av en ørret på nærmere tre kilo ligger glinsende på dørken mellom to fornøyde fiskere.
Iskaldt ørretbonanza
For mange av oss handler 17. mai om mer enn feiring av grunnloven. Datoen er også ensbetydende med sesongstarten på både ørretfiske og flere andre arter. Vannet begynner å bli varmt, døgnfluene klekker og vakende ørret observeres overalt. Men sannheten er at dette fisket egentlig kan starte mye tidligere.
Foruten muligheter for å sjøsette en båt, er det kun isgang som avgjør hvor tidlig du kan starte. Men for de fleste vil dette bety at man kommer i gang i mars eller april, og kan fiske ut mai eller juni.
Når temperaturen sommerstid passerer 10–13 grader, frekventerer fisken i mindre grad landnære fiskeplasser og øvre vannlag, hvor den på våren var lett å nå med kastestenger og passende kunstagn.
Den som leter …
Dette fisket er foreløpig i startgropa her hjemme. Fram til nå er det blitt testet mest i områder med stor fiskespisende ørret, hvor man fra før vet at dorging gir uttelling. Dette er gjerne vann med god tilgang på byttefisk, som smårøye, krøkle, stingsild eller hvitfisker som sik, sørv, laue eller mort.
Det kan altså være vel verdt å oppsøke kjente destinasjoner som Mjøsa, Femunden eller Storsjøen, for å nevne noen. Men gjør du litt research, er det er fullt mulig å finne mindre kjente ørretoaser.
Et smart triks er å bruke f.eks. Artsdatabanken til å filtrere ut alle vann som huser de ovennevnte byttefiskene, foruten ørret. Da popper en mengde aktuelle vann opp. Samtidig skal man aldri undervurdere verdien av en prat med lokalkjente, eller tips fra ansatte i velassorterte sportsfiskebutikker.
Vår versus høst
Vårfiske fra båt har egentlig svært mange likhetstrekk med tilsvarende fiske på høsten (se Slik tar du stor høstørret). Men der du kan spille tromme på mageskinnet til høstørreten, er vårørreten mer slunken etter en lang vinter. Den higer både etter varmere vann og mat, derfor er selv stor fisk ganske lette å komme i kontakt med, spesielt om du har agn som beveger seg livlig – uten å flytte seg altfor raskt. Etter hvert som vanntemperaturen øker, blir fisken vanskeligere å fange, men i takt med at kondisjonen blir bedre, egner den seg også bedre som matfisk.
Les også: Slik tar du stor høstørret
Nattfiske på seinvåren
De lyse timene er som regel best, spesielt på vinter og vår. Når temperaturen passerer 6–7 grader, ser vi at mye fisk står høyt i vannet – ikke minst om natten. Dette kan gi svært godt fiske i områder hvor du har indikasjoner på at fisken befinner seg.
I motsetning til dorgefiske, kan du ved aktivt haspelfiske gi agnet mange spinnstopp, lage mye lyd og virkelig gi ørreten tid til å angripe. Det er byttefiskene som sørger for bett i mørket. Men husk at byttefisk oppfører seg litt ulikt i forskjellige vann, så om du ikke får noen lokale tips, må du prøve og feile litt. Dupp og agnfisk er en rolig og fin nattaktivitet, men kan også svært effektiv på dagtid.
Hva fungerer?
Fra båt foretrekker jeg korte (7-8 fots) stenger beregnet på lette kastevekter mellom 5-30 gram. En tynn og langtkastende line i multifilament, gjerne utstyrt med en meters fortom av monofilament, er blitt standarden. Det som er og blir det viktigste, er at du prøver deg fram og varierer kunstagnene du presenterer.
Kastewobblere, avlange skjesluker, sildesluker, sofbait shad og vibrasjonsagn har alle hatt suksess, og du vil komme langt med et utvalg av disse. Spesielt viktig er det å ha litt variasjon i størrelsene. Alt fra 5 til 12 cm i en miks av naturlige og sterke farger.
Designet har mest å si i de øvre vannlagene, da fiskene naturlig nok ser bedre der. I dypet, ser vi at lyd og vibrasjoner ofte trumfer naturlig form. Tre trauste slagere som fortsatt leverer godt, er skjesluk-trioen Møresild, Viking Herring og Toby i vekter fra 5 til 30 g.
Test av populær fiskebåt i aluminium: Buster M1 Q
Flytt deg
Du slipper ikke unna det beste fisketipset på dette fisket heller. En av de største suksessfaktorene etter fettfinnefisk, er å vite når det er på tide å flytte seg.
Ikke drøy for lenge på samme plassen om du verken ser vak, følgefisk etter sluken eller fisk på ekkoloddet, om du har et slikt hjelpemiddel. Søk heller nye områder, men husk at «døde» plasser kan få nytt liv seinere.
Når det gjelder å finne fisken på våren, er det er særlig tre faktorer du bør oppmerksom på: byttefiskens lokasjon, de gode strømmene og det varme vannet. Har du oversikt over dette, har du et godt utgangspunkt.