Slik tar du stor høstørret

De ivrigste ørretjegerne har forlengs knekt koden. Dersom du også drømmer om ørretkubber på over to kilo, er det nå du har størst sjanse for å lykkes.
20. september 2021

Om jeg sier «høst», drømmer du kanskje om jakt, laksefiske eller sydenferie. Storørret, er neppe øverst på lista. Det er i grunnen snodig at det er blitt en trend å avslutte ørretfisket i slutten av august. For høsten kan by på et formidabelt ørretfiske, hvor veien til storfisk iblant er svært kort. Årstidens største fordel, er at de prikkete gromfiskene mange av oss drømmer om, styres av to sterke instinkter: formering og vintersølibat. Dette kan vi dra nytte av.

Jakten på troféørretene

Alle kan få kilosørret. Over hele landet og på det meste av det man henger i enden av snøret. Selvsagt kan det være en flott opplevelse, men er det ikke her vi legger lista i denne gangen. Når vi nå snakker om storørret, gromfisk eller troféfisk, da skal nåla på vekta passere tokilosmerket, og kanskje stange mot bunnen av nette ørretvekter som ofte stopper på tre, fire eller fem kilo. En sjelden gang, når alt stemmer, kan man også få enda større ørreter. I så fall er det bare å takke og bukke, for sjansen for at det skjer igjen, er liten.

Ørretmekka

Elvenes hemmeligheter

Utstyr som gir storfisk

Dette trigger storørreten

Wobblere

Vibrasjonssluker

Skjesluker

«Top water» og markklyse

Store fluer

Hele agnfisk

Stang og snelle

Det viktigste er hva du fester i enden av snøret. Stang og snelle har mindre betydning i denne sammenheng. En 7–10 fots stang, som evner å presentere det du foretrekker å fiske med, er nok. De fleste vil ha multifilament på snella, gjerne med monofortom (0,25-0,35 mm) på ca. 1 m.

Regler og reising

Skal du fiske storørret utover høsten, må du ofte måtte påregne litt reising. Fra september og ut november, stenges mange områder for å frede gytefisk. Dessverre fredes ofte hele vann og elver, selv der fiskene ikke gyter. Siden høstfisket ikke er et stort tema, har også reglene rundt det blitt uklare, så sjekk nøye hva som gjelder der du vil fiske.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Fiske

Fiskestellprisen til pukkellakskrigens frontsoldater

NJFFs fiskestellpris gis til Kenneth Stålsett og Rolf Kollstrøm i Sør-Varanger JFF (SVJFF) for deres monumentale innsats mot pukkellaksinvasjonen i Øst-Finnmark.

Den giftige fisken dvergfjesing oppdaget i Mandal

Den giftige fiskearten dvergfjesing er oppdaget på flere badestrender i Mandal i Agder.

Flere feller skal stanse neste invasjon av pukkellaks

Etter kjempeinvasjonen av pukkellaks i sommer settes vel 15 millioner kroner av i neste års budsjett til flere feller i elvene i Finnmark.

På forsiden nå