Annonse

Oppskrift || Blings med viltwok

Viltblings med kimchi

Forrige jaktsesong er historie, en ny banker snart på døra. Er det én ting fordums fysikktimer har brent fast i en ellers glemsom skalle, er at noe må ut hvis annet skal inn. Det er altså på høy tid å tømme fryseboksen for gammel moro.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Dens mørke bunn gjemmer ofte på de merkeligste saker, men også mye som er fullt brukbart. I hvert fall det som måtte finnes av viltkjøtt. Tin det opp og lag en heidundrende lapskauskjele. En god lapskaus, laget med ferske grønnsaker, poter og brunet viltkjøtt, er mat de fleste liker.

Blings med viltwok

Ingredienser

600 g reinskåret, mørt viltkjøtt (hårvilt eller fugl)
3 ss nøytral olje til steking

Ingredienser marinade

1/2 dl Soyasaus
1 ss sesamolje
2 ss brunt sukker
½ finhakket chili
1 ss maisenna

Ingredienser saus

1 dl soyasaus, helst den med redusert saltinnhold
½ dl vann
3 ss brunt sukker
1 ss ris eller hvitvinseddik
1 lime (kun saften)
½ ss revet fersk ingefær
2 fedd hvitløk, revet eller finhakket
1 ss sesamolje
1ss sesamfrø
½ finhakket chili
1 ss hakket koriander.
Til jevning: 1 ss maisenna utrørt i ½ dl vann

Vilt på grillen

Ellers er det en myte at vilt ikke kan grilles. Det er utrolig hva man kan stikke inn på en grillpinne eller to. To pinner i samme stykke gjør at alt er lettere å snu på grillen. Er du usikker på hvor mørt kjøttet er, kan en marinade med surmelk som base hjelpe på mørning. Alt vilt kan grilles. Enten det har fjær eller hår. Fileter av elg og rein er ofte svært møre, og kan være noe av det beste du kan legge på grillen. For ikke å snakke om brystfileter av ungfugl.

Asiatisk vri

En trygg måte å bruke opp vilt av ukjent årgang, er å lage ulike gryter. Av helt rent kjøtt, uten sener og hinner, anbefaler jeg å lage det vi kokker kaller saute. I prinsippet er dette en metode som asiater kaller wok.

Tynne strimler av kjøtt, stekt raskt i fett, og varmebehandlet videre til det er lett å tygge. Ved svært rask steking trengs stort sett ingen videre varmebehandling. For å få til dette, er det viktig å steke små mengder av gangen.

Man kan også «jukse» litt ved å vende kjøttet i litt maisenna eller potetmel før rask steking. Det er denne metoden månedens rett bygger på: En rett inspirert fra Østen, plassert mellom to brødskiver eller et grovt hamburgerbrød. For å spisse både smak og minner, serverer jeg med grønnsaker vi hørte mye om i vinter, under De olympiske leker.

Kimchi, en fermentert grønnsaksrett basert på kål, som er svært smaksrik. Så kan du plusse på med minner om gull, både fra jakt og vintersport.

Slik gjør du

Bland alle ingrediensene til sausen, og kok opp. Jevn sausen med maisenna, utrørt i kaldt vann. (En ferdig Hoisin- eller woksaus fra butikken kan brukes som erstatning om du har dårlig tid.)

Kimchi

Ingredienser

1 stor kinakål
1 dl vann
½ dl grovt salt
1 gulrot
2 vårløk
1 selleristilk
1 pastinakk eller persillerot

Ingredienser kimchidressing

1 ss revet ingefær
3 hvitløksfedd
1 rød chili
1/2 dl fiskesaus (vietnamesisk, salt saus av fermentert fisk)

Bland det stekte kjøttet med så mye saus at det «limer» seg sammen. Bland gjerne inn ekstra chili og

koriander for utseende og smak. Resten av sausen serveres ved siden.

Kimchi

Siden Kimchi er en fermentert grønnsakblanding, må den lages noen dager før den skal brukes. I kjøleskap kan den holde seg i ukevis, lag gjerne store porsjoner og ha på glass. Den oppnår en viss smak av fermentering etter et par dager.

Her er en oppskrift som får plass i en liters Norgesglass.

Slik gjør du

Del kålen i grove strimler, og røttene i tynne skiver. Bruk potetskreller eller ostehøvel. Snitt opp vårløk og selleri. Ha alt i en bolle sammen med vann og grovt salt. Kna grønnsaker, salt og vann godt sammen, og la blandingen stå i ca. to timer.

Mens du venter, lager du dressingen. Her kjører du kort og godt ingrediensene i en blender, eventuelt stavmikser.

Etter to timer skylles grønnsakblandingen i kaldt vann til alt saltet er borte. Smak, så det ikke blir for salt. Da må du skylle mer.

Bland grønnsakene med dressingen, og press alt ned i et tett Norgesglass. La glasset stå et døgn på kjøkkenbenken for å få fermenteringen i gang. Så inn i kjøleskap.

Powered by Labrador CMS