Ukesmeny for fjellturen

God og næringsrik mat er en viktig del av turkosen. Man kan selvsagt satse alt på å leve av det naturen gir, men det kan det fort bli dårlig stemning om fisket slår feil. Her er kokkens middagstips for en uke i fjellet.
21. juni 2019

– Yes!

Et lettelsens sukk slippes når jeg ser badevekta stopper på riktig side av 20 -tallet. Jeg skal på fjelltur, og er det noe jeg har lært, er det å pakke med måte. Er man flere sammen på tur, er det ganske enkelt, da kan vekten av telt, kokeutstyr og ikke minst mat fordeles.

Meny for en uke

  • Pannekaker med medbrakt syltetøy, tørre bær, eller bær fra naturen. Kombiner gjerne med medbrakt rømme hvis fettsuget skulle melde seg.
  • Risotto med lettkokt grøtris, tørrfisk, tørr løk og soltørkede tomater. Parmesan.
  • Ørretfilet i folie, sopp og løk.
  • Linsegryte med tomater, løk, tørket kjøtt eller spekemat.
  • Lettkokt pasta med tørket sopp og parmesan. Spe gjerne på med litt fisk, eller bruk pasta med bønner eller liknende, for proteinets skyld.
  • Gravet fisk med sennep, knekkebrød og potetmos.
  • Nudler (nudelsuppe) med tørket kjøtt, soltørkede tomater og tørket sopp. Bland gjerne inn parmesan og seterrømme.

Handleliste

  • Pannekakemiks (som kan blandes med vann).
  • Tørkede bær og nøtter (gojibær, tranebær, rosiner, hasselnøtter og valnøtter).
  • Tørrfisksnacks, gjerne også litt tørkede reker og sardiner.
  • Lettkokt grøtris eller annen lettkokt ris.
  • Tørket løk (fås i butikker med godt utvalg, eller bestilles på nettet).
  • Soltørkede tomater (tørre, ikke i olje).
  • Tørket sopp. Husk at sopp er enkelt å tørke sjøl.
  • Spekemat, gjerne morrpølse i skiver. Kan brukes til nesten alt. En litt mer eksklusiv variant er tørket hjerte fra hjortevilt, som kan skives på forhånd.
  • Tørre linser (de grønne fra Puy er de overlegent beste).
  • Lettkokt pasta. Prøv eventuelt bønnepasta.
  • Parmesanost. Gir mye smak i forhold til vekt.
  • Potetmospulver. Smaker ingenting, har en ekkel tekstur, men gir karbohydrater og kan brukes som base.
  • Godt utvalg av nudler.
  • Godt utvalg av «Rett i koppen».
  • Smør/olje.
  • Salt, pepper og krydder etter ønske.
  • Sennep
  • Seterrømme, hvis du orker å bære. Ha den over i solid plastbeger eller liknende for å unngå uhell i sekken.
  • Tørrsaltet bacon til ekstra smak og litt luksus.

Tips og tilberedning:

Pannekaker

Risotto

Ørretfilet

Linsegryte

Pasta

Gravet fisk

Nudler

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Mat

Lag et kongelig måltid med piggvar

Piggvaren er ankommet. Det blir fest. Fisken er svært velsmakende, med hvitt, delikat kjøtt. Jeg tror de aller fleste av mine gode kollegaer over det ganske land vil si at piggvar troner øverst på fisketronen.

Mat

Mat:

Lake fra to verdenshjørner

Laken er kanskje ikke vakker, men like fullt en utmerket matfisk. Mange mener det er noe av det beste du kan få i ferskvann.

Mat

Biff Rydberg med hjortevilt

Jeg reiser ofte til Sverige på jakt. Ikke på jakt med gevær, men på jakt etter den svenske kjøkkensjela. Den svenske husmannskosten. I dag blir det Biff Rydberg på hjortevilt, med bresert spisskål med lettsaltet flesk.

Mat

På forsiden nå