Annonse
Det er få individer av irsk rød og hvit setter i Norge.
Det er få individer av irsk rød og hvit setter i Norge.

Fuglehundguiden del I – De britiske rasene

Irsk rød og hvit setter

Den ukjente, og viktige setteren.

Publisert Sist oppdatert

Visste du at det faktisk er den røde og hvite setteren fra Irland som er den eldste av setterrasene vi har i dag? Trolig er den også opphavet til de andre setterrasene.

Med sin kritthvite pels og kastanjerøde flekker syntes kontrastene i pelsen godt mot det irske, grønne landskapet, om kom godt med før markeringsdekkenets tid. Rasen går for å være en utpreget jakthund.

Døden nær

På 1850-tallet ble som sagt den røde irsksetteren særdeles populær på grunn av sin vakre farge. Resultatet ble at rasen som gav irsksetteren sitt opphav, var nær ved å dø ut. I Irland var det rundt 1979 kun ti irske røde og hvite individer igjen. 

På norsk jord dukket de første rødhvite irene opp rundt 1990. Den dag i dag finnes det kun rundt 120 individer i Norge.

Rasen har ikke lidd under tidens trender eller skjønnhetsjag når det kommer til avl, og regnes derfor som en fremragende brukshund. Liten avlsbase er imidlertid en utfordring. Det gir potensielt høy innavlsgrad, og liten populasjon å velge fra med henblikk på å ivareta gemytt og jaktlige egenskaper. 

Det finnes arvemateriale hos flere røde irsksettere, som blant annet er blitt brukt i flere prosjekter for å motvirke innavl her i Norge. Slike prosjekter kalles utavlsprosjekter. Den røde og hvite setteren er noe grovere bygget enn sitt ensfargede avkom, og kalles gjerne mer atletisk enn elegant.

En irsk rød og hvit setter som apporterer en tørket rype.
Irsk rød og hvit setter er en dyktig apportør.

Hva sier entusiasten?

Jan Erik Svandal har jaktet helt siden han klarte å bære egen hagle. Han har hatt både harehund, gordonsetter, engelsk setter og rød irsksetter. Men det er den irske røde og hvite stående fuglehunden som ligger hans hjerte nærmest.

– Godlynte hunder

 – Rasen har en unik viltfinnerevne og et effektivt søk tilpasset terrenget. De bruker vinden godt, er lydhøre og svært lettdresserte. De er også glade i å apportere og veldig fine å snørekjøre med. Sist men ikke minst, er de alltid i godt humør og dermed gode familiehunder, sier Svandal.

Han skyter også inn at det er veldig viktig å gjøre grundige undersøkelser på arvelig gemytt og jaktlige egenskaper når man er ute etter valp. En god hund har som kjent ingen farge.

Irsk rød og hvit setter er en sjelden britiske stående fuglehund.
Irsk rød og hvit setter er en sjelden britiske stående fuglehund.

I 2005 importerte han sin første irske røde og hvite setter fra en av de fremste oppdretterne på rasen, Jim Sheridan i Irland. Siden da har det blitt jaktpremier både på VK høyfjell og NM skog, for å nevne noe.

– Min importerte hund Craigrua Isis, ble den første norskeide røde og hvite som ble premiert på høyfjell i Norge. Craigrua Lola, som nå er 8 år, var den første i Norge som var med i Norsk Derby og som seinere kvalifiserte seg til VK.

Utavlsprosjekter

Både hans egen kennel og kennel Alvertoppen har bidratt i rasens utavlsprosjekter for å styrke rasens genbase. Her blir rasen krysset med rød irsksetter.

– Det tar tre generasjoner før hundene igjen blir hvite. Det er idealisme og en stor kjærlighet for rasen som driver oss, sier Svandal.

Kort om rasen

Familievennlig: Den røde og hvite setteren er en vennlig og mild hund som passer godt i en familie.

Aktivitetsbehov: En utpreget jakthund med høyt aktivitetsnivå som må tilfredsstilles i hverdagen.

Selvstendighet: Rasen er en modig og temperamentsfull, men likevel lettrent og samarbeidsvillig.

Helse: På grunn av liten avlsbase og høy innavlgrad finnes det variasjoner i helse og gemytt som er viktig å undersøke på forhånd. Man antar at de er utsatt for samme arvelige sykdommer som irsk setter grunnet felles genetiske utgangspunkt.

Registrerte valper *

År Antall
20231
202239
2021-
202010
20197

* tabellen tar ikke høyde for hunder som importeres fra utlandet

Powered by Labrador CMS