Familien Buer beiner av gårde for å komme nært nok før dyra fyker forbi. Fra venstre Gina (16), Brita (16) Ola (12) og far Bjørn (46) Buer.

Arven fra vidda

Gina (16) har nettopp skutt sin første villrein på Hardangervidda. Veslebror Ola (12) kan ikke vente til han selv blir gammel nok. Nå står arven fra vidda på spill for neste generasjon jegere. Er dette den siste reinsjakta?
01. november 2021

Kristin og Vebjørn vandrer langs stien med barna. Minsten i bæremeis, fireåringen for egen maskin. Plutselig stopper mamma, hun fryser til og pekefingeren dirrer.

– Der er de, for faen!

Treff på villreinmøte 

Kulturarven

– Der er de, for faen!

Nedskyting i vinter?

– Hvis ikke vi skyter, kommer staten i stedet og skyter dem i vinter.

Rekordmange løyver

Venter på anbefalinger

Slevedyr 

En absurd tankegang …

Fra vondt til verre

Genetisk svekkelse 

Får aldri jakta

Tidløst

– Vet ikke om vi vil lykkes 

Forstår reaksjonene

Støtter tiltakene, men …

Skrantesyke

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå