Feil fottøy kan fort ødelegge en dag på jakt. Vi har testet elleve par jaktstøvler, og hjelper deg å finne de beste jaktstøvlene. Foto: Marius Angvik
Feil fottøy kan fort ødelegge en dag på jakt. Vi har testet elleve par jaktstøvler, og hjelper deg å finne de beste jaktstøvlene. Foto: Marius Angvik

Dette er de beste jaktstøvlene

Konkurransen om jegernes føtter har aldri vært tøffere. Vi har testet 11 par jaktstøvler, og plukket ut våre favoritter.
16. juni 2022

Vi har hanket inn relativt kraftige støvler beregnet på variert bruk i skog og fjell, både med lett og tyngre bør. Alle støvlene har skafthøyde minimum på 20 cm. De fleste er utstyrt med Gore-Tex-membran, og spennet i oppbygningen varierer fra reine lærstøvler til syntetstøvler og ulike kombinasjoner av disse.

Med riktig pleie, vil lærstøvlene gjerne være mest slitesterke over tid. De gir som oftest også best stabilitet. Fordelene med bruk av ulike syntetiske materialer er fortrinnsvis lavere vekt, og noe bedre pusteegenskaper.

Når det gjelder inngåing og komfort, er det med noen få unntak ikke lenger noen forskjell på om støvelen er bygget i lær eller syntetiske materialer.

Ulike føtter

Passform og komfort har førsteprioritet ved valg av fottøy. Følgelig vil det variere hvilke støvler den enkelte vil foretrekke. Jaktstøvlene skal sitte godt på foten, uten å glippe eller klemme. Isolering og polstringer gir økt komfort, men kan også gjøre støvelen klam, tett og varm. Tåpartiet bør være beskyttet, og et godt og stabilt hælsete bør også være på plass.

Bruksområde

Funksjon og bruksområde er videre avgjørende faktorer for et riktig støvelvalg.En lett, fleksibel og myk støvel kan være behagelig i lett terreng uten sekk. Mer krevende terreng og eller tung sekk øker krav til ankelstøtte, sålestivhet og stabilitet. Sålen bør da være tverrstiv og med god gelenkstivhet og gi støtte for foten gjennom hele steget.

Slik har vi testet

  • Generell funksjonalitet, slitestyrke og komfort: 25 prosent
  • Stabilitet, ankelstøtte og grep: 25 prosent
  • Pusteegenskaper og vanntetthet: 25 prosent
  • Vekt: 15 prosent
  • Pris: 10 prosent

Dette sikrer at fotbladet ikke må kompensere i hellinger og ujevnheter i terrenget. Gelenkstivhet vil si at sålen har en stiv gelenk fra hæl og fram til tåballe, slik at såla får en naturlig bøy sammen med fotbladet ved tåballen. Både tverrstivhet og gelenk- stivhet er enkelt å sjekke ved å bøye og vri på støvelen/såla i butikken.

Godt grep

Grep og sklisikkerhet avgjøres av mønster og hardhet på såla. En hard gummisåle vil oftest være mer slitesterk enn en myk, mens den mykere såla vil gi bedre grep på underlaget. Gummiblandingene på yttersålene blir derfor et kompromiss mellom holdbarhet og gripeevne.

Snøring

Snøresystem og hemper må fungere godt på denne typen skotøy. Solide låsekroker/hemper som muliggjør atskilt snøretrykk fra vrist til skaft, må også være på plass. De fleste foretrekker tradisjonelt snøresystem med lisser, men stadig flere får også øynene opp for det effektive og velfungerende Boa snøresystemet der en tynn stålwire strammes og frigjøres ved hjelp av et lite hjul.

Vår erfaring er at Boa fungerer svært godt. Ønsker du å stramme skikkelig til for krevende økter, vil tradisjonelle lisser være å foretrekke, i tillegg til å være enklere å reparere i felt.

Testutførelse

Tre ulike størrelser av hver enkelt modell er langtidstestet med både tung og lett bør i variert skandinavisk fjell- og skogsterreng. Både mannlige og kvinnelige testere har deltatt. For å gi et best mulig sammenlikningsgrunnlag, har samtlige modeller også rullert i en kjernegruppe. Her har vi systematisk gjennomgått funksjonalitet og egenskaper under bruk.

For å teste vanntetthet, har vi i tillegg til hyppig bruk i vått terreng, senket støvlene ned i vann til et stykke opp på skaftet, men selvsagt ikke dypere enn høyden på membranen.

Jevnt løp

Det er generelt svært god kvalitet på nesten alle støvelmodellene i testen. Kun Seeland Hawker High Boot faller igjennom, men den er til gjengjeld svært rimelig. Crispi og Alfa utmerker seg med støvler som leverer særdeles godt på nær sagt alle testkriterier – og tilbyr upåklagelig komfort fra første skritt.


Disse jaktstøvlene har vi testet:

Siste fra Utstyr

Får Deeperen ligge rimelig stille i vannet, og du har en telefon med appen på, vil du få et godt ekkoloddbilde på skjermen, nærmest uavhengig av egne ekkoloddkunnskaper. Foto: Tommy Egra
Viser vei i dypet:

Test av Deeper Smart Sonar Chirp +

Har dette lille ekkoloddet noe for seg?
Vi har testet fjellstøvlene Veslepiggen fra Crispi. Foto: Marius Angvik
God allrounder:

Test av Crispi Veslepiggen

Crispi Veslepiggen er en robust, lett og behagelig fjellstøvel. Men som med det meste annet, er det rom for forbedring.
Huglu 200 AC er en sideligger med noen fine detaljer som trekker prisen opp. Foto: Olaf Schjøll
Påkostet sideligger:

Test av Huglu 200 AC

Flere forhandlere mener at interessen for sideliggere er på vei opp. Tyrkiske Huglu 200 AC er en solid og litt bastant sideligger med noen fine detaljer.

På forsiden nå