Stortest | Jaktstøvler
Dette er de beste jaktstøvlene
Konkurransen om jegernes føtter har aldri vært tøffere. Vi har testet 11 par jaktstøvler, og plukket ut våre favoritter.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Vi har hanket inn relativt kraftige støvler beregnet på variert bruk i skog og fjell, både med lett og tyngre bør. Alle støvlene har skafthøyde minimum på 20 cm. De fleste er utstyrt med Gore-Tex-membran, og spennet i oppbygningen varierer fra reine lærstøvler til syntetstøvler og ulike kombinasjoner av disse.
Med riktig pleie, vil lærstøvlene gjerne være mest slitesterke over tid. De gir som oftest også best stabilitet. Fordelene med bruk av ulike syntetiske materialer er fortrinnsvis lavere vekt, og noe bedre pusteegenskaper.
Når det gjelder inngåing og komfort, er det med noen få unntak ikke lenger noen forskjell på om støvelen er bygget i lær eller syntetiske materialer.
Ulike føtter
Passform og komfort har førsteprioritet ved valg av fottøy. Følgelig vil det variere hvilke støvler den enkelte vil foretrekke. Jaktstøvlene skal sitte godt på foten, uten å glippe eller klemme. Isolering og polstringer gir økt komfort, men kan også gjøre støvelen klam, tett og varm. Tåpartiet bør være beskyttet, og et godt og stabilt hælsete bør også være på plass.
Bruksområde
Funksjon og bruksområde er videre avgjørende faktorer for et riktig støvelvalg. En lett, fleksibel og myk støvel kan være behagelig i lett terreng uten sekk. Mer krevende terreng og eller tung sekk øker krav til ankelstøtte, sålestivhet og stabilitet. Sålen bør da være tverrstiv og med god gelenkstivhet og gi støtte for foten gjennom hele steget.
Dette sikrer at fotbladet ikke må kompensere i hellinger og ujevnheter i terrenget. Gelenkstivhet vil si at sålen har en stiv gelenk fra hæl og fram til tåballe, slik at såla får en naturlig bøy sammen med fotbladet ved tåballen. Både tverrstivhet og gelenkstivhet er enkelt å sjekke ved å bøye og vri på støvelen/såla i butikken.
Godt grep
Grep og sklisikkerhet avgjøres av mønster og hardhet på såla. En hard gummisåle vil oftest være mer slitesterk enn en myk, mens den mykere såla vil gi bedre grep på underlaget. Gummiblandingene på yttersålene blir derfor et kompromiss mellom holdbarhet og gripeevne.
Snøring
Snøresystem og hemper må fungere godt på denne typen skotøy. Solide låsekroker/hemper som muliggjør atskilt snøretrykk fra vrist til skaft, må også være på plass. De fleste foretrekker tradisjonelt snøresystem med lisser, men stadig flere får også øynene opp for det effektive og velfungerende Boa snøresystemet der en tynn stålwire strammes og frigjøres ved hjelp av et lite hjul.
Vår erfaring er at Boa fungerer svært godt. Ønsker du å stramme skikkelig til for krevende økter, vil tradisjonelle lisser være å foretrekke, i tillegg til å være enklere å reparere i felt.
Testutførelse
Tre ulike størrelser av hver enkelt modell er langtidstestet med både tung og lett bør i variert skandinavisk fjell- og skogsterreng. Både mannlige og kvinnelige testere har deltatt. For å gi et best mulig sammenlikningsgrunnlag, har samtlige modeller også rullert i en kjernegruppe. Her har vi systematisk gjennomgått funksjonalitet og egenskaper under bruk.
For å teste vanntetthet, har vi i tillegg til hyppig bruk i vått terreng, senket støvlene ned i vann til et stykke opp på skaftet, men selvsagt ikke dypere enn høyden på membranen.
Jevnt løp
Det er generelt svært god kvalitet på nesten alle støvelmodellene i testen. Kun Seeland Hawker High Boot faller igjennom, men den er til gjengjeld svært rimelig. Crispi og Alfa utmerker seg med støvler som leverer særdeles godt på nær sagt alle testkriterier – og tilbyr upåklagelig komfort fra første skritt.