Tungvekterne på tiurleiken

«Jeg velger meg april», skrev Bjørnstjerne Bjørnson. Det gjør også storfuglen, når de skal gjøre opp sitt mellomværende på tiurleiken en tidlig vårmorgen.
17. mars 2020


Sjefstiuren (t.h.) spankulerer mellom røyene i soloppgangen og brisker seg. Den andre tiuren er alt annet enn fornøyd. Det er duket for oppgjørets time.


Utfordreren i kampen om damene går til angrep. Hogger etter rivalen, sparker med klørne og slår med vingeknokene.


Her går det på helsa løs. I femte runde får sjefen inn et skikkelig nebbhogg – og overtaket.


Utfordreren innser at slaget er tapt og tar til vingene.


Seierherren kan innkassere belønningen.


Leiktips

  • Det er vanskeligere å finne en tiurleik enn en orrfugl. Tiurleiken ligger gjerne i eldre barskog, høyt i terrenget og eksponert for vårsola, dvs. nordvendte lier.
  • Så lenge skogen rundt leiken ikke blir hogd eller på annen måte ødelagt, er spillplassen den samme fra år til år.
  • Når leiken får ny «sjef», gjerne med tre-fire års mellomrom, trekker den nye sjefen ofte med seg røyene og etablerer et nytt sentrum, typisk et par hundre meter unna.
  • I høneuka, når røyene er på bakken, skal du opptre meget forsiktig.
  • Jeg setter opp en kamuflasje i god tid før leiksesongen, gjerne ved påsketider.
  • min leik i lavlandet på Sørlandet, er vanligvis spillet på sitt mest intens rundt 20. april. Ved sen vår, i høyereliggende områder og lenger nord i landet, er toppen seinere.
  • Fuglene ankommer leiken på kvelden. Du må derfor være på plass i kamuflasjen i god tid før det skumrer. Da kan du høre fuglene slå seg ned i trærne, og du er godt forberedt til neste morgen.
  • Bli i kamuflasjeteltet til du er sikker på at alle fuglene har forlatt leiken. Følger du fuglene gjennom teleobjektivet, husk at spesielt røyene er vàre for bevegelser.

Les også: Bli en bedre skogsfugljeger

Les også: NJFFs tips til orreleik.

Les også: Fight og fest på myra

Siste fra Jakt

Stadig flere kvinner er jegere

Andelen kvinner i jegerregisteret har økt jevnt og trutt. Ved utgangen av jaktåret 2020/2021 var den nesten dobbelt så høy som for 20 år siden.

Staten frifunnet i Høyesterett i ulvesøksmålet fra WWF

Høyesterett mener tre vedtak om lisensfelling av ulv utenfor ulvesonen var gyldige. Staten frifinnes i søksmålet fra WWF, som vant delvis fram i lagmannsretten.

Elgjakta økte – rekordmange hjort felt

Hjortene levde farlig i jaktåret 2020/21. Totalt ble det felt 50.100 hjorter, noe som er rekordnotering. Elgjakta hadde økt utbytte for første gang på mange år.

På forsiden nå