Tungvekterne på tiurleiken

«Jeg velger meg april», skrev Bjørnstjerne Bjørnson. Det gjør også storfuglen, når de skal gjøre opp sitt mellomværende på tiurleiken en tidlig vårmorgen.
17. mars 2020


Sjefstiuren (t.h.) spankulerer mellom røyene i soloppgangen og brisker seg. Den andre tiuren er alt annet enn fornøyd. Det er duket for oppgjørets time.


Utfordreren i kampen om damene går til angrep. Hogger etter rivalen, sparker med klørne og slår med vingeknokene.


Her går det på helsa løs. I femte runde får sjefen inn et skikkelig nebbhogg – og overtaket.


Utfordreren innser at slaget er tapt og tar til vingene.


Seierherren kan innkassere belønningen.


Leiktips

  • Det er vanskeligere å finne en tiurleik enn en orrfugl. Tiurleiken ligger gjerne i eldre barskog, høyt i terrenget og eksponert for vårsola, dvs. nordvendte lier.
  • Så lenge skogen rundt leiken ikke blir hogd eller på annen måte ødelagt, er spillplassen den samme fra år til år.
  • Når leiken får ny «sjef», gjerne med tre-fire års mellomrom, trekker den nye sjefen ofte med seg røyene og etablerer et nytt sentrum, typisk et par hundre meter unna.
  • I høneuka, når røyene er på bakken, skal du opptre meget forsiktig.
  • Jeg setter opp en kamuflasje i god tid før leiksesongen, gjerne ved påsketider.
  • min leik i lavlandet på Sørlandet, er vanligvis spillet på sitt mest intens rundt 20. april. Ved sen vår, i høyereliggende områder og lenger nord i landet, er toppen seinere.
  • Fuglene ankommer leiken på kvelden. Du må derfor være på plass i kamuflasjen i god tid før det skumrer. Da kan du høre fuglene slå seg ned i trærne, og du er godt forberedt til neste morgen.
  • Bli i kamuflasjeteltet til du er sikker på at alle fuglene har forlatt leiken. Følger du fuglene gjennom teleobjektivet, husk at spesielt røyene er vàre for bevegelser.

Les også: Bli en bedre skogsfugljeger

Les også: NJFFs tips til orreleik.

Les også: Fight og fest på myra

Siste fra Jakt

Portrettet:

Stålmannen Hans Kristian Wear

Dette portrettet handler ikke om alternativ ammunisjon, men om egenskaper. Det finnes folk som er lagd av spesielle materialer.

– Store mørketall om viltpåkjørsler

Nesten 12 000 elg, hjort og rådyr ble registrert påkjørt av motorkjøretøy i fjor, ifølge Norsk institutt for naturforskning. Men mørketallene er store, spesielt på rådyr, sier ettersøksveteran Rune Borgersen.
Bukkejakt:

Våryr i Hampshire

Titusener av fotballsupportere tar i et normalår en langweekend i England for å se favorittlaget i Premier League. Andre tar turen over Nordsjøen for å kikke etter råbukk …

På forsiden nå