Vandrefalken Frodo tilbake på hansken til Ellen Hagen etter en jakt på rapphøns. Falkejakt er en bærekraftig jaktmetode hvor rovfuglene går etter de svakeste byttedyrene først. Foto Leix

Kunsten å jakte med rovfugl

Falkejakt, på engelsk falconry, er kunsten å jakte med en dressert rovfugl på byttedyr i sitt naturlige habitat. Den som trener og jakter med en rovfugl kalles en falkoner.
15. januar 2020

Alt fra store rovfugler som ørn, til mindre arter som spurvehauk kan benyttes, gjerne sammen med hund og hest. Falkejakt handler om å skape et jaktpartnerskap mellom rovfugl og jeger.

Gjennom flere tusener av år har falkejakt blitt praktisert av mennesker, for noen som matauke, for andre for å beskytte flokkdyr mot ulv ved hjelp av ørn, og seinere som en adelig sport. Adelig fordi det var kostbart å ta seg tid, ha egne falkonerer og jaktområder, samt økonomi til å drive med falkejakt.

Kongelige gaver

Verdensarv

Forbudt i Norge

Utdannet falkoner                                                                                 


Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Bukkejakt:

Våryr i Hampshire

Titusener av fotballsupportere tar i et normalår en langweekend i England for å se favorittlaget i Premier League. Andre tar turen over Nordsjøen for å kikke etter råbukk …

Jakt og Fiskesenteret tilbake for fullt

– Regjeringens beslutning om nedstengning av landet 12. mars, var det verst tenkelige tidspunktet på året for oss. Det var bare to dager før den viktigste kurshelga gjennom hele året, sier daglig leder Anders Storm Nilsestuen på Jakt og Fiskesenteret.

Stabilt antall ulv i Norge

I vinter ble det registrert 103–106 ulver i Norge. Antallet er uendret fra i fjor.

På forsiden nå