Vandrefalken Frodo tilbake på hansken til Ellen Hagen etter en jakt på rapphøns. Falkejakt er en bærekraftig jaktmetode hvor rovfuglene går etter de svakeste byttedyrene først. Foto Leix

Kunsten å jakte med rovfugl

Falkejakt, på engelsk falconry, er kunsten å jakte med en dressert rovfugl på byttedyr i sitt naturlige habitat. Den som trener og jakter med en rovfugl kalles en falkoner.
15. januar 2020

Alt fra store rovfugler som ørn, til mindre arter som spurvehauk kan benyttes, gjerne sammen med hund og hest. Falkejakt handler om å skape et jaktpartnerskap mellom rovfugl og jeger.

Gjennom flere tusener av år har falkejakt blitt praktisert av mennesker, for noen som matauke, for andre for å beskytte flokkdyr mot ulv ved hjelp av ørn, og seinere som en adelig sport. Adelig fordi det var kostbart å ta seg tid, ha egne falkonerer og jaktområder, samt økonomi til å drive med falkejakt.

Kongelige gaver

Verdensarv

Forbudt i Norge

Utdannet falkoner                                                                                 


Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Viten:

Når hjelper det å freda ryper?

Me trur at spørsmålet ikkje er om, men når jakt har betydning. Me vil her fortelja om trua vår, men er ikkje visse på at tru treng vera sanning.

Rakkelhaner kan få levedyktige avkom

Trodde du rakkelhanen ikke kunne formere seg? Tro om igjen. Genetiske analyser hos Norsk institutt for naturforvaltning (NINA) viser nå at denne krysningen mellom orrfugl og storfugl kan være fruktbar og få levedyktig avkom ute i det fri.

Tester ut villsvinfeller

Norske myndigheter ønsker færrest mulig villsvin på et minst mulig område i Norge. Nå tas egne villsvinfeller i bruk som et ledd i å begrense spredningen.

På forsiden nå