Annonse
Bilde av siktene jeger under visning av linelåsen, viser hvordan det vil bli i jaktsituasjon.
Du kjenner sikkert til utfordringen: På slutten av ettersøket vil hunden gjerne raskt fram til det skadde dyret, og drar i lina. Samtidig trenger fører hendene fri og kontroll på hunden.

Innovasjon

Lover sikret hund og frie hender

Geir Dvergsdal ivrer for effektive ettersøk og bedre avliving av skadd vilt. Hvem skulle trodd at det ble startet på et lite innovasjonseventyr.

Publisert Sist oppdatert

Hvor ofte har du drømt å ha kontroll på hunden på et blunk, samtidig som du har hendene fri?

Akkurat dét tror ettersøksjeger og hobbyinnovatør Geir Dvergsdal at han har løsningen på. Mannen fra Sanddalen i Jølster har lang erfaring både innen ettersøk og som hjortejeger. 

Han deltar i jaktlag eller smyger alene, og har flere bayerske viltsporhunder sammen med samboer Ann Kristin Gaare. Jølstringen jakter likevel ikke med egne hunder.

– Stadig flere tar inn over seg at mest effektive ettersøk fordrer bruk av reine sporhunder som ikke slår over på ferskspor, understreker han.

– Øya på dyret!

På Vestlandet jobber ettersøksjegerne som regel i tette kratt og stupbratte lier. Når skuddsituasjonen plutselig oppstår, melder det seg et akutt behov for å ha begge hender fri.

– Utfordringen er størst på slutten av søket. Erfaringsmessig vil hunden raskt fram til hjorten. Dermed drar den hardt og rykker i lina. Samtidig får du ofte bare én avlivingssjanse. Bruker du ikke den, kan det gå dagevis før neste mulighet, sier Dvergsdal. 

Løsningen for mange er å feste lina til et tre, tråkke på den eller holde båndet med samme hånd som rifla. Ingen av alternativene kan sies å være optimale.

– I tett skog kan du ikke engang ta blikket bort fra det skadde dyret, påpeker Geir. For fem år siden la han derfor hodet i bløt og tenkte: Det måtte da være mulig å finne en god løsning for å feste hunden raskt og trygt til beltet – uten å ta blikket bort fra det skadde dyret?

Linelåsen er i utgangspunktet for ettersøk, men kan også bruker til vanlig tur med hund, her et bilde av jeger som bruker linelås og bærer våpen. Samtidig som han er ute med hunden.
I utgangspunktet var Linelåsen myntet på ettersøksjegere, men arkitekten bak løsningen håper den kan være nyttig også for alle andre som driver med utendørs hundeaktivitet.

3D-printing

Tanken om en måte å låse lina til beltet, begynte å ta form: Første skritt var å finne passende festeanordninger. Geir var innom både seilbåt- og fjellklatrerutstyr uten å finne egnede remedier.

Bilde av jegeren Geir Dvergsdal som er oppfinner av denne linelåsen.
- Det har vært en lang vei å gå fra idéstadiet til ferdig produkt, med mange finjusteringer underveis, sier Geir Dvergsdal.

– Til slutt måtte jeg komme opp med en egen løsning. Jeg satte sønnen min på oppgaven med å tegne og 3D-printe en prototyp av Linelåsen, som etter mye prøving og feiling viste seg å fungere prima, sier han.

For alle 

Fordelen med produktet, er at du med litt trening skal kunne låse lina på et blunk uten åta blikket bort fra dyret som skal avlives. 

Foruten jakt, trening og turbruk, håper «låsesmeden» at også andre som bruker hund i sitt daglige virke, f.eks. innen politi, forsvar og redning, skal fatte interesse for produktet.

 – Dette er uansett ikke noe jeg kommer til å bli rik av, min hovedmotivasjon er at ettersøk skal lykkes og kunne gjennomføres så raskt og godt som mulig. Det handler om dyrevelferd, avslutter Dvergsdal.

Bilde av den nytenkende og oransje låselina, som håpes at skal bli brukt til både jakt og vanlige turer.
Linelåsen festes til beltet med en karabinkrok.
Powered by Labrador CMS