Avstand, fart og vinkel vil være avgjørende for hvor langt foranhold du trenger på et bevegelig mål. Det er i hovedsak to metoder som benyttes: Den ene metoden baserer seg på at du beveger munningen bakfra, gjennom og forbi målet, i omtrent det dobbelte av målets hastighet. Avtrekket skjer i det du passerer målet. Den andre metoden går på at munningen holdes foran målet, og beveges i samme hastighet som målet – såkalt medfølgende foranhold. Uansett metode er det viktig at bevegelsen ikke stoppes i avtrekksøyeblikket. Foto: Kjell-Erik Moseid

Bli en bedre jakt­skytter med hagle

Skadeskyting er alle seriøse jegeres mareritt. Ethvert skudd mot vilt vil alltid innebære muligheten for skadeskyting, en risiko som aldri kan elimineres helt. Men antall skadeskytinger kan minimeres – gjennom trening.
20. mars 2019

I våre naboland er det ingen som har tilsvarende fokus på skade- skytingsproblematikken som danskene, med Danmarks Jægerforbund som lokomotiv. Årsaken er innlysende; her foregår det svært mye jakt på små areal, ofte til allmenn skue.

Midt på 90-tallet førte medieoppmerksomhet rundt skadeskyting av spesielt gås til at jegerne innså at man var i ferd med å få et omdømmeproblem. Løsningen ble oppfordring til trening og holdningskampanjer.

Dominant øye

Tren montering

Trening er ferskvare

Tilpasning av hagla

Les også: Bli en bedre jaktskytter - med rifleBli en postmester: 10 tips for bedre posteringsjakt, Velg riktig hagle og Hvilket kaliber du bruker er ikke viktigst for å felle elgen.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå