Avstand, fart og vinkel vil være avgjørende for hvor langt foranhold du trenger på et bevegelig mål. Det er i hovedsak to metoder som benyttes: Den ene metoden baserer seg på at du beveger munningen bakfra, gjennom og forbi målet, i omtrent det dobbelte av målets hastighet. Avtrekket skjer i det du passerer målet. Den andre metoden går på at munningen holdes foran målet, og beveges i samme hastighet som målet – såkalt medfølgende foranhold. Uansett metode er det viktig at bevegelsen ikke stoppes i avtrekksøyeblikket. Foto: Kjell-Erik Moseid

Bli en bedre jakt­skytter med hagle

Skadeskyting er alle seriøse jegeres mareritt. Ethvert skudd mot vilt vil alltid innebære muligheten for skadeskyting, en risiko som aldri kan elimineres helt. Men antall skadeskytinger kan minimeres – gjennom trening.
20. mars 2019

I våre naboland er det ingen som har tilsvarende fokus på skade- skytingsproblematikken som danskene, med Danmarks Jægerforbund som lokomotiv. Årsaken er innlysende; her foregår det svært mye jakt på små areal, ofte til allmenn skue.

Midt på 90-tallet førte medieoppmerksomhet rundt skadeskyting av spesielt gås til at jegerne innså at man var i ferd med å få et omdømmeproblem. Løsningen ble oppfordring til trening og holdningskampanjer.

Dominant øye

Tren montering

Trening er ferskvare

Tilpasning av hagla

Les også: Bli en bedre jaktskytter - med rifleBli en postmester: 10 tips for bedre posteringsjakt, Velg riktig hagle og Hvilket kaliber du bruker er ikke viktigst for å felle elgen.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

– Rypas rødlistestatus bør endres

– Lirypas status som «nær truet» må vurderes på ny, ut fra den bestandssituasjonen som nå er avdekket. Det sier NJFFs viltkonsulent Webjørn Svendsen, etter av en fersk NINA-rapport viser klar vekst i bestanden.

Godt rypeår i Sør- og Midt-Norge

Årets rypejakt er over for de fleste. Hva ble status? Og hvordan stemte takseringsestimatene?

Tre ulveflokker sporet i Norge så langt i vinter

Overvåkingssesongen på ulv er i gang. Hittil i vinter er det sporet tre ulveflokker på snø i Norge.

På forsiden nå