Annonse
Apportering i vann er en glimrende øvelse, både for å kjøle ned hunden, forberede seg til jakta for å bygge fysikk og kondisjon hos den firbeinte jaktmakkeren.
Apportering i vann er en glimrende øvelse, både for å kjøle ned hunden, forberede seg til jakta for å bygge fysikk og kondisjon hos den firbeinte jaktmakkeren.

Hundetrening

Slik får du hunden i form til jakta

En aktiv jakthund kan ha godt av en fysisk hvileperiode, men sommerpausen bør ikke bli for lang. Her er tipsene som får hunden i form til årets store høydepunkt.

Publisert Sist oppdatert

Fysisk trening av hunden handler ikke bare om hva den skal orke når jakta starter. Minst like viktig er det at en veltrent hund også er langt mindre utsatt for skader. Og glem ikke at alle aktiviteter du og hunden gjør sammen, bidrar til å styrke og utvikle kontakten og samarbeidet dere imellom.

 Med generell båndtvangsperioden fra 1. april til 20. august, krever det litt innsats å holde de firbeinte i form. Vilttomme treningsområder kan være til god hjelp, men om det ikke finnes et slikt tilbud i ditt nærområde, er det ingen grunn til å fortvile. Du kan få til svært mye god trening med enkle midler.

 Sommerferien er en ideell anledning til å trene hunden og ha det gøy sammen. Her får du gode tips for å leke dere i form til høstens vakreste eventyr.

Bygge grunnkondisjon

Mange fuglehunder er trekkvillige. Det er en gyllen anledning til å få på plass en god grunnkondisjon før jakta, og trekklyst kan brukes til mange forskjellige aktiviteter.

Å starte med harde dager i rypefjellet eller storfuglskogen uten dette på plass, er å gjøre hunden din en bjørnetjeneste.

Om hunden er veldig trekkvillig, bør du bruke bremsen svært flittig. Galopp gir høy fart og stor belastning på framparten. Ved hjelp av bremsen tvinges hundene ned i jevnt trav, som er å foretrekke.

 Du bør ikke la hunden din løpe på hard asfalt! Stier og grusveier er sterkt å foretrekke.

Gode rutiner

Gode treningsrutiner gjør det lettere å holde dampen oppe gjennom sommeren. Husk at variasjon alltid er bra, og at alle øvelser må tilpasses den enkelte hunds alder og fysiske forutsetninger.

Det går unna med to strihårede vorsteh foran kickbiken! Treningsformen er god for både fører og hunder. Husk at er flink nok til å bruke bremsen til at hunden(e) kjenner vekt bak i kjørestrikken.
Det går unna med to strihårede vorsteh foran kickbiken! Treningsformen er god for både fører og hunder. Husk at er flink nok til å bruke bremsen til at hunden(e) kjenner vekt bak i kjørestrikken.

Snøresykling og kickbike

Dette er blant de mest effektive treningsformene man kan gjøre sommerstid, og er spesielt godt egnet for trekkvillige hunder. En vanlig sykkel med gode bremser duger, en terrengsykkel med demping gjør opplevelsen noe mer behagelig for deg som sitter på setet.

Av øvrig utstyr trenger du bare trekksele og kjørestrikk. Mange synes også det kan være kjekt med en antenne som sikrer at man ikke får strikken i hjulet.

De store sparkesyklene for friluftsbruk kalt kickbike, har også blitt stadig mer populære i Norge. Også her er det fint med en antenne. Det er lurt å veksle litt hvilket bein du sparker med, slik at du får trent egne bein like mye.

Til forskjell fra vanlig sykkel, skal det mye til å «kjøre hunden i senk» med kickbike. Om du ikke passer på ved bruk av vanlig sykkel, risikerer du å holde et for høyt tempo over for lang tid, med påfølgende risiko for skader på hunden. Igjen; bruk bremsen flittig. Hunden skal kjenne at det er vekt i trekket.

Sykkeltips

Snøresykling er fysisk krevende, så far nennsomt med yngre og eldre hunder. Hard og vedvarende trekkbelastning anbefales generelt ikke før skjelett og ledd er ferdig utviklet.

Start sesongen forsiktig med korte økter på 1–3 km, øk så gradvis. 3–5 økter i uka er et godt utgangspunkt, avhengig av hvor mange andre øvelser dere eventuelt legger inn.

I de varmeste periodene på sommeren, bør syklingen foregå enten tidlig morgen eller sein kveld, når det er kjøligere. Sørg uansett for at hunden får i seg nok vann, og ikke blir dehydrert.

Hold deg til grusveier. Asfalt gir langt større påkjenning for både kropp og poter.

Bruk bremsen aktivt. Trav er mer skånsomt enn galopp.

Løping med hunden i strikk er ofte litt mindre intensivt enn snøresykling – i hvert fall for hunden.

Løping med strikk

For å løpe med hunden din trenger du et løpebelte, her representert ved to ulike modeller fra Non-Stop, en god trekksele og en strikk. Vi anbefaler at du tester ulike trekkseler. Det er store forskjeller fra hund til hund. På bildet vises modellen Freemotion fra Non-Stop.

Løping med strikk, også kalt canicross, gir god trening både for hund og fører.

Sele, strikk, løpebelte og et par joggesko er alt dere trenger for å komme i gang. Løping med hund er blitt en populær konkurranseform i trekkhundmiljøet, men kan i utgangspunktet gjøres med alle raser, bare intensitet og varighet på øktene tilpasses den enkelte hund.

Som ved sykling bør dere styre unna de varmeste tidene på døgnet. Vær også nøye med å få i hunden nok væske.

Hvorvidt du foretrekker å bruke et rent magebelte, eller et mer dedikert trekk- og løpebelte med fester rundt lårene, er smak og behag. Vi har blant annet testet Trekking Belt fra Non-Stop, som gir en god opplevelse når du ligger bak hunden. 

Hva er beste trekksele? Spørsmålet har ingen åpenbare svar, da det er store forskjeller fra sele til sele og hund til hund. Det beste er å teste ulike seler i butikken. 

Trekkpunktet bør ligg mellom halerot og bakerste tredjedel av ryggen når trekket kommer fra rundt din egen midje, slik det gjerne gjør ved løping og snørekjøring. 

Sjekk at selen sitter godt uten å gnage i armhuler og lignende. En grei huskeregel er at du skal kunne presse to fingre på høyekant gjennom halsåpningen. Mange kjøper for store trekkseler til hundene sine. Det kan gi belastningsskader.

Trekk av dekk eller kjetting

Om du verken føler for å sykle eller løpe med hunden, kan trekking av dekk eller kjetting gi den litt ekstra å jobbe med når dere går tur. Husk at størrelse/vekt på det som skal trekkes må tilpasses den enkelte hund. 

Bruk en pinnesele og kjørestrikk, slik at hunden slipper ubehagelige rykk om dekk eller kjetting hekter seg fast. 

Grunnen til at du bør vurdere å bruke en pinnesele istedenfor en vanlig trekksele, er at tyngdepunktet er mye lavere. Derfor bør du bruke en sele som er tilpasset dette. Det bygger også litt andre muskler på hunden.

Et vann i nærområdet er gull verdt på varme sommerdager. Svømming og apportøvelserGir fin variasjon i treningen.

Svømming og apport

Du bør alltid bruke redningsvest ved lengre svømmeturer. Hunden kan bli mer sliten enn du tror. Ved innlæring av svømming, hjelper vesten ofte hunder som er litt redde for å miste bakkekontaktet i vannet for første gang.
Du bør alltid bruke redningsvest ved lengre svømmeturer. Hunden kan bli mer sliten enn du tror. Ved innlæring av svømming, hjelper vesten ofte hunder som er litt redde for å miste bakkekontaktet i vannet for første gang.

Svømming gir svært skånsom og effektiv muskel- og bevegelsestrening for hunden. Er den glad i vann, bør du utnytte mulighetene dette gir. Svømming kan gjerne gjøres i kombinasjon med apporttrening, hvor du også legger inn økter på land.

Apporttrening inneholder flere momenter (søke, finne, bringe), som stimulerer og stiller krav til hunden. Samtidig er dette en av de beste øvelsene for å styrke kontakten mellom hund og eier. 

Trenger du noen tips? Apportguru Tea Sjølstad viser vei.

Du kan også la hunden svømme etter deg når du padler i kano, eller tester packraften. Også her er det viktig å ikke overdrive, og tilpasse avstand etter hundens alder, fysikk og hvor vant den er til å svømme. Vi anbefaler på det sterkeste at du bruker en redningsvest med et godt håndtak. Det kan være svært vanskelig å løfte en sliten og våt hund i båten uten.

Redningsvesten er også god å ha ved innlæring av svømming, da ikke alle hunder kaster seg like villig i vannet til å begynne med.

Også jakthundmiljøet har for lengst fått øynene opp for agility.

Agility

Agility er rett og slett en hinderløype for hunder. Har du tilgang på en slik bane, kan dette være en artig utfordring både mentalt og fysisk for hunden. Her kan den trene fart, balanse, sprang og hopp i samspill med deg. Om det ikke finnes en agilitybane der du bor, kan du selvsagt få til mye av det samme ved å lage en hinderløype selv. Vær gjerne kreativ, men ikke gå på akkord med hundens sikkerhet.

Sportrening gir mentale utfordringer, er jaktrelevant og styrker samarbeidet mellom hund og fører. Ikke bryter det båndtvangen heller. Vinn-vinn!
Sportrening gir mentale utfordringer, er jaktrelevant og styrker samarbeidet mellom hund og fører. Ikke bryter det båndtvangen heller. Vinn-vinn!

Sportrening

Å trene blodspor og ferskspor, er en glitrende aktivitet. Ikke bare får du trent inn gode egenskaper du får brukt får i jaktsammenheng, du får også gitt hunden din en mental oppgave uten at turen trenger å være veldig lang eller fysisk krevende.

Å trene spor passer for alle raser, også fuglehunder. Båndtvangen overholdes også. Om du er helt fersk, er det lurt å starte med å legge sporet i et naturlig søkke i terrenget. Tenk en sti eller et dyretråkk. Det første sporet trenger ikke å være langt.

Start med blod og godbiter, f.eks. pølse om hverandre. Om hunden liker det, minker du raskt på pølsesnabbene og fortsetter med blod. Er du mer erfaren, kan du legge hele spor eller trene på momenter som avhopp, vinkler, oppsøk og lignende.

Om du har lyst til å lese mer om akkurat sportrening, bør du lese om irsk setteren Ilva, og plukke opp noen gode tips om sportrening underveis.

Det er ikke lov å gå ferskspor i mai og juni. Tenk deg likevel godt om før du går ferskspor i juli også. Hunndyr med avkom kan godt få litt ekstra ro før jaktstart.

Det finnes mange forskjellige kløvsekker på markedet. Akkurat nå har vi en moderne utgave av den klassiske Laika-kløven inne til langtidstest. Husk å øke vekta i kløven gradvis.
Det finnes mange forskjellige kløvsekker på markedet. Akkurat nå har vi en moderne utgave av den klassiske Laika-kløven inne til langtidstest. Husk å øke vekta i kløven gradvis.

Kløving

Mange hunder liker å jobbe, og synes at kløving er en gøy aktivitet. I varmen er det heller ikke feil om hunden bærer på vann til seg selv dersom dere ferdes på steder der det ikke tilgang på godt drikkevann.

 Du bør unngå å la hunden slokke tørsten i den seigeste bekken med lite vannutskifting. En løs mage venter i beste fall, en bakterieinfeksjon i verste.

 Vi har testet flere kløvsekker, der både Seleverkstedets Togo og Non-Stop Amundsen gjør det svært godt i våre tester.

 Generelt kan vi si at hunden ikke skal bære mer enn ti prosent av egen kroppsvekt i starten. Underveis i treningen, kan du øke vekta. Husk også at vekta bør tilpasses etter terrenget. Det er noe helt annet å bære en tung kløv på slak skogsbilvei enn i ei bratt steinur.

 Er du usikker på hvor tung kløven er, og om den er i balanse? Trikset er å legge kløven over eget lår, og så pakke den ferdig.

 Ved innlæring kan det være lurt å fylle kløven med pakkposer med luft. På denne måten blir hunden vant til å være litt «bulkete», uten at vekta kommer som et ekstra moment.

 God tur.

Husk oppvarming

For å forebygge skader, er det lurt å varme opp hunden før trening. Ikke minst dersom dere skal i gang med fartsfylte aktiviteter.

10–15 minutter med jogging eller rask gange aktiverer blodgjennomstrømming i muskulaturen, samtidig blir leddene smidigere ved at tilførsel av leddvæske øker.


Dette er en oppdatert versjon av en eldre artikkel som opprinnelig ble publisert  03.08.2021.

Powered by Labrador CMS