Med valp i huset er det mye som skal skje i løpet av relativt kort tid, og det lønner seg å studere «utviklingskartet» og legge en plan på forhånd. Foto: BeeBuddy/iStockphoto

Spill på lag med hundens utviklings­faser

Hundens innlæringsevne varierer under oppveksttiden. Fram til hunden er to år, er den mer eller mindre i konstant utvikling.– Dette bør være førende for når og hvordan du jobber med innlæring og dressur, sier jaktkonsulent Roar Lundby i NJFF
07. mars 2019

I tiden som valp og unghund, er det avgjørende at hunden får mulighet til å utvikle sin atferd i riktig tidsperiode. Hvis du kjenner til hva de ulike periodene innebærer, vil det være lettere å forstå forandringer i hundens oppførsel, slik at du kan møte dem på riktig måte.

– Målet bør være å legge best mulig til rette for at valpen på en naturlig måte skal mestre de oppgavene den har foran seg. Selv om det i ettertid er mulig å rette på enkelte ting som er forsømt, er det langt mer arbeidskrevende enn å gjøre jobben underveis, sier Lundby.

0–2 uker

2–3 uker

3–5 uker

5–7 uker

7–12 uker

13–16 uker

4–7 måneder

7–10 måneder

10–17 måneder

17–24 måneder

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Hund

Drivende hund utmerker seg under skadefelling

Under skadefelling i mai og juni, ble tre ulver felt i hhv. Nord-Fron, Tynset og Løten. I alle tilfellene benyttet fellingslagene drivende hund, et verktøy som har vist oppsiktsvekkende resultater når det kommer til tidsbruk per felte dyr. Nå øker presset mot myndighetene for å få en generell tillatelse til bruk av drivende hund også under lisensfelling.

Hvem kan redde basset Singo?

En jakthund møter mange farer på sin ferd, og mange mister livet i forsøket på å ta seg over strie elver. Vi ble med på en dramatisk redningsaksjon i Skjåk.
Lokale båndtvangsforskrifter:

Flere kommuner trosser hundeloven

– Det er lett å finne eksempler på at kommuner tar seg til rette langt utover det som var hundelovens intensjon. Flere vedtar egne båndtvangsforskrifter som klart er i strid med loven.

På forsiden nå