Annonse
Hygen er en norsk hunderase som er kjent for sitt klingende mål.

Den store støverguiden

Hygenhund

Hunden som synger i skogen.

Publisert Sist oppdatert

Midt på 1800-tallet begynte H.F Hygen målrettet og med stor entusiasme å avle fram tofargete rødbrune og hvite harehunder. Prokuratoren (altså en som førte andres saker for retten) avlet på lokale støvere brukt på harejakt. 

Da spesialklubben «Norske Harehunde» ble opprettet i 1902, ble den røde og hvite hundetypen allerede kalt «hygens rase».

I dag er det gjengs å omtale rasen som «hygen». Som en kuriositet kan det nevnes at villmarksforfatter og harejeger Mikkjel Fønhus (1894 -1973) skal ha vært blant dem som hadde en forkjærlighet for rasen.

Vanskelig mellomkrigstid

Perioden rundt første verdenskrig var vanskelige for hygenhunden, og rasen holdt på å dø ut. I mellomkrigstiden tok avlsarbeidet seg opp igjen, og i siste halvdel av 1940-tallet sto rasen langt sterkere. Utover på 70-tallet ble det krysset inn dunker for å få inn et større genmateriale fra gode hannhunder.

Fra 1990 til 1997 ble det foretatt fire nye innkryssinger av dunker. I dag er det en god stamme av hygen i Norge, selv om det totale antall hunder holder seg ganske begrenset. I 2018 ble det eksempelvis født kun 17 hygenvalper i Norge. 

De siste årene har antallet valper registrert hos NKK ligget på mellom 30 og 40 stk.

Skogens sang

Rasen er kjent for sitt spesielle, klingende og hørbare mål. Enkelte hygeneiere hevder dog at dette har blitt noe borte etter innkryssingen av dunker.

Rasen er kjent for sitt spesielle, klingende og hørbare mål. Enkelte hygeneiere hevder dog at dette har blitt noe borte etter innkryssingen av dunker.

Hva sier entusiasten?

– Det er litt tilfeldig at det ble hygen på meg, men jeg har ikke angret, forteller Ove Hammeren.

Kanskje ikke så rart med tanke på at den seks år gamle hannen Hjalmar er jaktchampion, utstillingschampion og kan skilte med deltakelse i NM på Snåsa.

Still på prøve!

– Det er ekstra viktig å stille på prøver og utstillinger når du er eier av en god hund fra en liten rase. Kanskje kan det å hevde seg i toppen gjøre at flere får øynene opp for rasen, sier han.

Han framhever at rasen er lett å prege på ønsket vilt, og en fin familiehund forutsatt nok mosjon.

– Klauvviltinteressen hos Hjalmar er ikke veldig utpreget, tross en og annen elg- eller rådyrlos den første høsten. Etter litt konsekvent trening, er det nå kun hare som gjelder for vår del. Men jeg vet at flere med hell bruker hygenhund på både gaupe og rev, sier Hammeren.

Han oppfordrer alle som er nysgjerrige på harehund til å prøve en hygen.

Kort om rasen

Familievennlig: Vennlig og fin å ha i hus, forutsatt oppfylt aktivitetsbehov. Går godt med barn og fremmede.

Aktivitetsbehov: Rasen har stor jaktlyst og trenger regelmessig og nok mosjon for å trives. Begynner som regel å jage tidlig.

Samarbeid: Hygenhunden er en lærevillig og selvstendig brukshund.

Helse: Til tross for at rasen er liten, regnes den for å være svært frisk. Har tidligere hatt problemer med epifysedysplasi (beinsykdom). Enkelte problemer med HD, haleknekk og allergi kan forekomme.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
202345
202229
202141
202042
201943

Powered by Labrador CMS