Annonse
Haldenstøveren er en norsk jakthundrase.

Den store støverguiden

Haldenstøver

Er dette den eldste norske hunderasen?

Publisert Sist oppdatert

Hans Larsen Bisseberg drev avl på hunder av støvertype på 1860-tallet, kalt bisseberghund. Også ankerstøver ble brukt. Selv om hunder av denne typen ikke fikk sitt endelige rasenavn før i 1938, kan haldenstøveren være den eldste norske hunderasen.

Opprinnelsen antas å være en lokal støvertype fra Østfold, som på 1800 tallet ble krysset med både harrier, foxhound og sannsynligvis beagle, da haldenstøveren har mange likhetstrekk med samtlige når det gjelder farge og kroppsbygging.

Tidlig krøkes

Avlsarbeidet ga tidlig en støver med et visst ensartet preg, dog alltid med fare for innavl grunnet få hunder å avle på.

Det er Oscar H. Nylende fra Skjeberg og hans avlsarbeid som får æren for at rasen ble reddet. Nylende kjøpte sin første hund allerede som elleveåring, ei tispe som bar navnet Lydia. Han kjøpte den av Bissebergs sønn, Laurits, for penger han skal ha tjent på å plukke turnips. Selv regnet Nylende Lydias datter, Freia, som opphavet til dagens haldenstøver.

Fram til hundepesten kom til Østfold i 1931, var rasen ganske populær, men holdt da på å bukke under. Krigsårene 1940–1945 gjorde heller ikke situasjonen bedre.

Haldenstøveren er svært spornøye og jobber lite på overvær. Jeg er veldig fornøyd med at haldenseren er ekstremt god til å følge både ferske og gamle spor

Gjemt for tyskerne

Ett av målene til Nylende var å avle bort de hvite og røde hundene, og utvikle en ensartet rase av svarte og hvite hunder. Da krigen kom, hadde Nylende hele 22 hunder. En del av disse gjemte han bort i skogen så tyskerne ikke skulle få tak i dem. De resterende ble plassert på gårder rundt om i landet. 

Nylende avlet fram en tispe – Lise – som i første halvdel av 1950-tallet var en av Skandinavias høyest premierte hunder både på utstilling og jaktprøver.

Nylendes arbeid ga resultater, og haldenstøveren ble i 1952 godkjent som egen rase. Interessen for rasen steg i noen år, før den siden falt igjen uten å nå gamle høyder. Etter initiativ fra avlsrådet, ble Haldenstøverklubben stiftet i 1982. 69 år etter at Nylende kjøpte sin første støver, ble han æresmedlem i 1985.

I likhet med dunker og hygenhund, er haldenstøveren utrydningstruet. I dag regnes den som den minste av de tre norske støverrasene.

Hva sier entusiasten?

– Haldenstøveren er svært spornøye og jobber lite på overvær. Jeg er veldig fornøyd med at haldenseren er ekstremt god til å følge både ferske og gamle spor. Han er nesten for spornøye, og finner bestandig haren selv om det kan ta tid, forteller Dag Kenneth Kirkerud.

Han har også to finsk støvere i hus, og drar gjerne veksel på de to ulike støverrasene.

– Én ting er at haldenstøveren er noe roligere innendørs. En annen er at den er flinkere til å nyansere målbruken enn sine finske fettere. Min hannhund har lyse toner og tostemt mål når han ligger tett på haren. Havner han 15–20 minutter bak, blir målet grøvre, sier Kirkerud.

Sjøl bruker han haldenstøveren utelukkende til harejakt, men vet om flere jegere som med stort hell har brukt rasen til jakt pårev.

– Den tykke underulla gjør også at rasen egner seg bedre til jakt i kulda enn finsk støverne mine, avslutter han.

Kort om rasen

Familievennlig: Haldenstøveren er en omgjengelig og tillitsfull hund med et vennlig vesen, og regnes av mange som en perfekt jakt- og familiehund. Den er trygg og har gode nerver og sterk psyke. Hundene regnes som kloke og enkle å dressere. De har minimalt med vaktinstinkt, og lager sjelden leven når de står i hundegård.

Aktivitetsbehov: Rasen har ikke et spesielt høyt aktivitetsbehov sammenliknet med andre støverraser, men trives best når de har et aktivt liv med skiturer, trekking, turer i skog og mark utover selve jakta.

Samarbeid: Rasen skal jobbe selvstendig når den jager, og er ellers kjent for å ha godt lynne, sterk psyke og god dressurbarhet. Regnes som enkle å få rådyrreine, og er pregbare på rovvilt.

Helse: Til tross for at rasen er fåtallig, er det ikke registrert særlige problemer knyttet til innavl. Det er få sykdommer i linjene, og kun noen få individer er registrert med HD.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
202315
202228
202122
202038
201933

Powered by Labrador CMS