Den store støverguiden
Schillerstøver
Det går raskt unna med denne svenske støveren!
Også denne støverrasen har sitt opphav i Sverige, avlet fram av bonden Per Schiller (1852–1892) fra Bohuslän. Han ville avle fram en lett hund med klangfull los, kraftige føtter og god nese.
Schiller stilte sine hunder Tamburini og Ralla på en utstilling holdt av H. M. Konungens Jaktklubb i Stockholm i 1886. De minnet om dagens schillerstøver, men på dette tidspunktet var ikke rasen ferdig utviklet.
Kontinentalt blod
Både schweizerstøver og harrier ble seinere krysset inn. Flere mener også at blod fra hhv. svensk-engelske og engelsk-sveitsiske støvere, som kom til Kaflås i Sverige omkring 1856, er å finne i rasen. Enkelte kilder peker også på blodslinjer tilbake til de nå utdødde tyske rasene holsteinerbracke og hanoversk heidebracke, samt en utdødd latvisk støvertype.
Schillerstøveren ble derfor først regnet som en homogen hunderase på begynnelsen av 1900-tallet, godkjent av Svenska Kennelklubben i1907.
Snabb svenske!
Schillerstøveren er den hurtigste av de svenske støverne, og går for å være den beste av de svenske drivende jakthundene til jakt på rev.
Rasen har også vist seg å fungere godt som ettersøks- og sporhund.
Hva sier entusiasten?
– Det startet med dunker og harejakt. Etter hvert ble revejakta mer spennende, og da ble det schillerstøver. Den hunden var et unikum, og jaktet hare like bra som rev. Ved et tilfelle jaget den i 21 timer i strekk og fikk inn fire-fem rever, forteller Pål Dramstad.
Han tok igjen en tispevalp etter denne hannen, som ble mer eller mindre helt lik faren når det kom til jaktegenskaper. Noe seinere satset Dramstad på en tispe, som var halvt finskstøver.
– Av elleve valper, ble sju av dem jaktchampion. Selv har jeg beholdt en tispe fra disse linjene. Det er mye hund som krever ditto jobb, men hun jager veldig bra, sier han.
Dramstad jakter minst fire dager i uken, og holder seg med fem hunder.
– Jeg har alltid en uthvilt hund som er klar til dyst! Det fine med schillerstøveren, er at den er enkel å prege på ønsket vilt utover hare og rev. For to av mine hunder, er det skutt totalt elleve gauper, sier han.
Rasen har et klangfullt og hørbart mål. Dramstad foretrekker at hunden har en los- frekvens på 80–120 bjeff i minuttet.
– Da turer reven fint. Schillerstøveren er en maskin i skogen med et klangfullt og hørbart mål. De er kontaktsøkende og fine familie- hunder. Jeg opplever rasen som frisk. Mine hunder jakter for fullt selv når de er 12–15 år.
Kort om rasen
Familievennlig: En livlig og trivelig hund som fungerer fint i familien forutsatt nok mosjon og konsekvent oppdragelse.
Aktivitetsbehov: En energisk hund som krever mental og fysisk stimulering. Riktig balanse mellom trening, lek og ro, gir en hund som er fornøyd i skogen og i sofaen.
Samarbeid: En intelligent hund med en sterk vilje. Med rett treningsmetode og motivering, er den lærevillig. En del hevder det er særlig viktig at schillerstøveren får en konsekvent oppdragelse fra valpestadiet for å unngå for dominerende hunder.
Helse: Hofteleddsdysplasi forekommer i rasen. Kryptorkisme, der en eller begge testiklene er skjult i buken, forekommer også. Enkelttilfeller av hjertefeil og epilepsi.
Registrerte valper hos NKK
År | Antall |
2023 | – |
2022 | 23 |
2021 | 1 |
2020 | – |
2019 | 14 |