
Guide
Slik rigger du deg for vinternatta
Vegrer du deg for å sove ute vinterstid? Her er tipsene som sikrer en komfortabel natt.
Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.
Snødekt landskap, stjerneklar himmel og stillhet. Å ligge under åpen himmel og kikke opp på stjernehimmelen fra soveposeåpningen, er en uforglemmelig opplevelse. Du får også et minne for livet om du ligger varm og komfortabel i et lunt telt i høyfjellet og hører snøstormen rase utenfor. Å sove ute vinterstid byr på store naturopplevelser, mestring og glede. Men en vinternatt med feil utstyr, gjerne i kombinasjon med feil valg og dårlige rutiner, kan lett fortone som en kald og lite trivelig opplevelse. Å fryse, kombinert med dårlig søvn, er demotiverende for turtrivselen. For nybegynner kan det lett drepe lysten på aktivt friluftsliv i vinterhalvåret.
Du produserer varmen
Vellykkede vinterturer med overnatting, handler i stor grad om hvordan du sørger for en varm og komfortabel nattesøvn. Gjennom dagen og kvelden kan man regulere temperaturen med aktivitet, skifte av klær og varmekilder som primus og bål. Når natten faller på, er du overlatt til kroppsvarmen du selv produserer i soveposen, sammen med et godt isolerende underlag mot den iskalde bakken.
Riktig utstyr, kombinert med erfaring og gode rutiner, sikrer komfortable og vellykkede overnattinger i vinterkulda.

Soveposen
Et godt isolerende underlag er sammen med en god sovepose det mest kritiske for en vellykket vinternatt. Bruk en pose som passer og som gir deg nok bevegelsesfrihet og blodomløp gjennom natta. Soveposen bør ha en god og isolerende hette og varmerkrave som beskytter hode, hals, skuldre og nakke. For å forhindre varmetap må hele glidelåsens lengde være beskyttet med isolerende polstring.
Både dun- og fiberposer gjør jobben. Hva du velger er et kompromiss mellom vekt, volum, komfort og økonomi. Kjøp en pose med komfortemperatur som dekker hele det temperaturspekteret du forventer å møte. Da har du hele T-limit skalaen som buffer når de virkelig kalde nettene plutselig slår til.

Liggeunderlaget
Selv verdens beste sovepose kommer til kort om ikke du har et liggeunderlag med gode nok isolasjonsegenskaper.
Liggeunderlagets såkalte R-verdi angir underlagets isoleringsevne. Til vinterbruk er det R-verdier fra 4,5 og oppover som gjelder. En kjekk egenskap med R-verdier er at de kan legges sammen ved å kombinere flere underlag.
Bruk alltid to underlag på vinterturer. Mot bakken benytter du et tykt tradisjonelt skumplastunderlag (R-verdi 1,5-2), eller gjerne et mer moderne Foam-underlag med trekkspillkonstruksjon (R-verdi på 2-2,5.) Øverst plasserer du fortrinnsvis et oppblåsbart underlag med gode isolasjonsegenskaper (R-verdi fra 4,5 og oppover).
I tillegg til kuldebeskyttelse fra bakken og økt total isolasjon, fungerer det ekstra celleplast- underlaget som sikkerhet på lengre turer. Reinskinn/sauefell i kombinasjon med celleplast fungerer også fint på kortere turer, gir økt sjarm og er dessuten mer bålvennlig. Ulempen er høy vekt og stort volum, samtidig som reell R verdi i bruk og under liggetrykk er temmelig moderat (R-verdi 2-3,5).



Tarp
Overnatting under tarp/presenning kan gi flotte naturopplevelser i vinterskogen. Det er nesten som å sove under åpen himmel, samtidig som du er delvis beskyttet for vind og nedbør. Det er lett å bære og enkelt og rigge. Kan i motsetning til telt kombineres med knitrende leirbål.
Ulempen er at du er avhengig av trær, eller eventuelle stenger, for oppsett. Det er værutsatt og kun egnet i lavlandet på «snille» vinternetter.
Tips
En god snøspade bør være en del av grunnutrustningen vinterstid. Familietur? Husk at barn elsker å grave.

Primus i teltet
Du må kjenne brenneren din svært godt, før du benytter primus i teltet. Ha med en plate til rigging av primusen. Platen stabiliserer og beskytter underlaget mot varme. Vis varsomhet, og ha god avstand til teltduk og annet lettantennelig materiale. Ved forsiktig bruk i innerteltet oppnås raskt komfortabel temperatur, samt gode tørkemuligheter, men husk god lufting og bruk ALDRI primus når du skal sove.
For å være på den sikre siden, bør du styre unna snøsmelting og kokkelering i innerteltet. Mange primuser som ellers brenner helt reint, kan avgi mye kullos når flammene kjøles ned av en kald kjele. Kullos er en farlig gass fordi den hindrer oksygentransporten i blodet. Kjeler med varmeveksler vil ofte gi ekstra store kullosutslipp.
