Annonse
Kalde vinternetter byr ofte på storslåtte naturopplevelser.

Guide

Slik rigger du deg for vinternatta

Vegrer du deg for å sove ute vinterstid? Her er tipsene som sikrer en komfortabel natt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Snødekt landskap, stjerneklar himmel og stillhet. Å ligge under åpen himmel og kikke opp på stjernehimmelen fra soveposeåpningen, er en uforglemmelig opplevelse. Du får også et minne for livet om du ligger varm og komfortabel i et lunt telt i høyfjellet og hører snøstormen rase utenfor. Å sove ute vinterstid byr på store naturopplevelser, mestring og glede. Men en vinternatt med feil utstyr, gjerne i kombinasjon med feil valg og dårlige rutiner, kan lett fortone som en kald og lite trivelig opplevelse. Å fryse, kombinert med dårlig søvn, er demotiverende for turtrivselen. For nybegynner kan det lett drepe lysten på aktivt friluftsliv i vinterhalvåret.

Du produserer varmen

Vellykkede vinterturer med overnatting, handler i stor grad om hvordan du sørger for en varm og komfortabel nattesøvn. Gjennom dagen og kvelden kan man regulere temperaturen med aktivitet, skifte av klær og varmekilder som primus og bål. Når natten faller på, er du overlatt til kroppsvarmen du selv produserer i soveposen, sammen med et godt isolerende underlag mot den iskalde bakken.

Riktig utstyr, kombinert med erfaring og gode rutiner, sikrer komfortable og vellykkede overnattinger i vinterkulda.

Vinterstid kreves det litt mer utstyr enn på sommeren. Skal du være mye ute i den kalde tida, er det verdt å investere i en pulk.

Soveposen

Et godt isolerende underlag er sammen med en god sovepose det mest kritiske for en vellykket vinternatt. Bruk en pose som passer og som gir deg nok bevegelsesfrihet og blodomløp gjennom natta. Soveposen bør ha en god og isolerende hette og varmerkrave som beskytter hode, hals, skuldre og nakke. For å forhindre varmetap må hele glidelåsens lengde være beskyttet med isolerende polstring.

Både dun- og fiberposer gjør jobben. Hva du velger er et kompromiss mellom vekt, volum, komfort og økonomi. Kjøp en pose med komfortemperatur som dekker hele det temperaturspekteret du forventer å møte. Da har du hele T-limit skalaen som buffer når de virkelig kalde nettene plutselig slår til.

Godt underlag er alfa og omega for en god natts søvn vinterstid. Her er to varianter av skumplast, som kan brukes i kombinasjon med et oppblåsbart liggeunderlag.

Liggeunderlaget

Selv verdens beste sovepose kommer til kort om ikke du har et liggeunderlag med gode nok isolasjonsegenskaper.

Liggeunderlagets såkalte R-verdi angir underlagets isoleringsevne. Til vinterbruk er det R-verdier fra 4,5 og oppover som gjelder. En kjekk egenskap med R-verdier er at de kan legges sammen ved å kombinere flere underlag.

Bruk alltid to underlag på vinterturer. Mot bakken benytter du et tykt tradisjonelt skumplastunderlag (R-verdi 1,5-2), eller gjerne et mer moderne Foam-underlag med trekkspillkonstruksjon (R-verdi på 2-2,5.) Øverst plasserer du fortrinnsvis et oppblåsbart underlag med gode isolasjonsegenskaper (R-verdi fra 4,5 og oppover).

I tillegg til kuldebeskyttelse fra bakken og økt total isolasjon, fungerer det ekstra celleplast- underlaget som sikkerhet på lengre turer. Reinskinn/sauefell i kombinasjon med celleplast fungerer også fint på kortere turer, gir økt sjarm og er dessuten mer bålvennlig. Ulempen er høy vekt og stort volum, samtidig som reell R verdi i bruk og under liggetrykk er temmelig moderat (R-verdi 2-3,5).

Det er lite som slår vinterfjellets storslåtte himmel og magiske lys. Husk imidlertid at naturkreftene her kan være brutale, noe som stiller ekstra krav til utstyret.

Slik holder du varmen

Vær varm når du legger deg. Er du frossen, må du jobbe deg varm! Småjogg på stedet for å øke blodsirkulasjon til du har fått varmen.

Ta på tørt, dobbelt lag ullundertøy og ullsokker når du kryper i posen. Ha på ei lue eller balaklava i ull. Gjerne også en vindtett lue ytterst, som beskytter mot trekk og rimdannelse.

Gå på do før du hopper i posen! Kroppen bruker mye energi på å holde urin og fast avføring oppvarmet til kroppstemperatur gjennom natta.

Må du må du ut av posen for å tisse om natta, mister du mye varmluft fra posen. Er det skikkelig kaldt, kan det lønne seg å ha en tisseflaske tilgjengelig i posen. Øv deg på å bruke den. Dessverre er det litt lettere for gutta enn jentene.

Legg deg mett. Fet og proteinrik mat gir mest forbrenning og varme over lengre tid. Drikk noe varmt før du legger deg.

Snurp igjen hette og varmkrave. Dette er en av vinterposens viktigste funksjoner.

Et soveposetrekk eller en fjellduk rundt sovepose (og underlag) hever komforttemperatur og beskytter for kondens/rim eller nedbør rett på posen. Et must under tarp eller under åpen himmel – og kjekt i telt.

Ei varmeflaske er også gull verdt. Kok opp og fyll en flaske med glovarmt vann, putt den i en ullsokk så du ikke brenner deg og legg den i posen. Effektivt til forvarming av posen og som varmeflaske gjennom natta.

En kveldsstund rundt et knitrende bål gir både varme og god stemning.

Gode leirrutiner

Unngå å slå leir i et kuldehøl og på værutsatte steder. Søk ly.

Straks du er fremme ved leiren, gjelder det å yte før du kan nyte. Tramp ned snøen på liggeplassen med truger eller ski, og sett opp ly og seng; rist soveposen og blås opp liggeunderlag. Rigg primuskjøkken og sank ved dersom du skal ha bål. Hent vann (snø) så du har rikelig for kvelden og til morgenen etter.

Hold orden på utstyret ditt. Pakk det forsvarlig for natta, slik at du ikke risikerer at det snør ned.

Ha hodelykt, tisseflaske og termos med varm drikke tilgjengelig, slik at du kan finne det i blinde fra soveposen.

Er du nybegynner; start med lavterskelturer i moderat vintertemperatur kort vei fra bil/hjem/hytte. Test ut utstyr og høst erfaring på småturer før du legger ut på langtur.

Sank rikelig med ved, slik at du har et lager for kvelden, samt opptenningsved (i vanntett pakksekk) til morgenbålet. Grav bålgrop helt ned til bakken og sørg for luftekanaler.

Tips
Skal du ta med barna på vinterovernatting i nærområdet, kan det være lurt å sanke litt ved til bålet i forkant.

En tarp beskytter mot nedbør og rim, og er velegnet til bruk i lavereliggende strøk.

Tarp

Overnatting under tarp/presenning kan gi flotte naturopplevelser i vinterskogen. Det er nesten som å sove under åpen himmel, samtidig som du er delvis beskyttet for vind og nedbør. Det er lett å bære og enkelt og rigge. Kan i motsetning til telt kombineres med knitrende leirbål.

Ulempen er at du er avhengig av trær, eller eventuelle stenger, for oppsett. Det er værutsatt og kun egnet i lavlandet på «snille» vinternetter.

Tips

En god snøspade bør være en del av grunnutrustningen vinterstid. Familietur? Husk at barn elsker å grave.

Vinterteltet

I fjellskogen og i høyfjellet er telt å foretrekke for en god og lun natts søvn. Et skikkelig vintertelt er et must på lengre turer og i alpint miljø. Tresesongstelt gjør jobben i vinterskogen. Vinterteltet må være vær og vindbestandig, ha stormmatter og god ventilering. Husk også skikkelige snøplugger.

Teltets store fordel er at det framstår som en lun hule i all slags vær, og beskytter både deg og utstyret ditt. I teltet kan du også lage mat, dessuten har du tørkemuligheter.

Ulempen med telt er vekta og volumet sammenlignet med tarp, eller å ligge under åpen himmel.

  • Grav kuldegrop i forteltet, men spar plass til kjøkken og primusfyring.
  • Husk å åpne lufteventiler på teltet, slik at du unngår mye kondens.
  • Spa snø over stormmatta for å forhindre unødig trekk.
    Ved tørt vintervær i skogen, kan du klare deg fint uten telt eller tarp. Et værbestandig trekk eller en fjellduk rundt soveposen, er da å anbefale.

    Primus i teltet

    Du må kjenne brenneren din svært godt, før du benytter primus i teltet. Ha med en plate til rigging av primusen. Platen stabiliserer og beskytter underlaget mot varme. Vis varsomhet, og ha god avstand til teltduk og annet lettantennelig materiale. Ved forsiktig bruk i innerteltet oppnås raskt komfortabel temperatur, samt gode tørkemuligheter, men husk god lufting og bruk ALDRI primus når du skal sove.

    For å være på den sikre siden, bør du styre unna snøsmelting og kokkelering i innerteltet. Mange primuser som ellers brenner helt reint, kan avgi mye kullos når flammene kjøles ned av en kald kjele. Kullos er en farlig gass fordi den hindrer oksygentransporten i blodet. Kjeler med varmeveksler vil ofte gi ekstra store kullosutslipp.

    Innta hengekøya

    Overnatting i hengekøye ble svært populært sist sommer, og kan gi store naturopplevelser også vinterstid. Fritthengende er du imidlertid ekstra eksponert for kulde, overnattingsformen stiller derfor ekstra krav til posen og underlaget.

    Fordelen med ei natt i hengekøye, er at du kun trenger to trær for å rigge deg til, noe som åpner for spektakulære overnattingsplasser.

    Ulempen med hengekøye er at du har dårlig tilgang på utstyr, og at et komplett sett fort blir like tungt å drasse på som et lite telt.

    God vinternatt!
    Powered by Labrador CMS