På Lindesnes ligger fenomenet Under.
Fem meter under vann serveres de lekreste matretter, kun med råvarer fra nærområdet.
Favoritten til kjøkkensjefen er en tang som smaker trøffel.
Guide | Sanking
Stjernekokkens sankeguide
Han startet med å plukke kantareller. Siden har mesterkokk Nicolai Ellitsgaard fått stadig flere ville vekster på repertoaret.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
På Lindesnes ligger fenomenet Under. Fem meter under vann serveres de lekreste matretter, kun med råvarer fra nærområdet.
Hver tirsdag starter den danske kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard dagen med bokstavelig talt å vasse rundt i matfatet sitt på sørspissen av Norge. I begynnelsen brukte han vadere, nå har våtdrakta blitt arbeidstøy. Den avslører en mage som har sansen for god mat. I vannkanten plukker han grisetang, havsalat, trøffeltang og sagtang. Sukkertaren må hentes på noe dypere vann, om sommeren dykker han gjerne ned til fem meter. Sankeutstyret inkluderer også svømmeføtter, dykkemaske og blybelte.
Fem til ti typer tang står permanent på den 18-retters smaksmenyen i restauranten. Alle ansatte må bli med å sanke én gang. Ofte er servitørene med ut. Det er de som snakker med gjestene, så det er viktig at de vet hva de serverer. En som deltar i sankingen så ofte han kan er «floor manager», Anders Danielsen.
– Jeg har sett og lært at det er et enormt spiskammers her ute, sier Danielsen, som også sanker nye historier å fortelle gjestene.
Læregutten
Ellitsgaard begynte å sanke kantareller under læretiden i Danmark. Han brukte mye tid på å lære om ville vekster. Da han kom til Norge for ti år siden, begynte han å se hva sjøen hadde å by på av algevekster og andre buskvekster.
Han hadde ikke peiling, men i dag er det ingen kokker som har jobbet mer med alger som ingrediens i maten enn ham. Etter å ha besøkt en venn på Færøyene som introduserte ham for tang som smakte trøffel, brukte han seks måneder på å lete etter den hjemme i Norge, før han fant den og spredte kunnskapen om dens egenskaper.
Egentlig heter den grisetangdokke, men han har døpt den om på grunn av smaken. I dag heter den bare «trøffeltang» i kokkenes verden.
– Learning by doing, smiler han på klingende dansk.
– Det er et stort felt, men det er også enkelt, sier han og tar en jafs av en klase blæretang. Han smaker hele tiden på tang i fjæra, det er en god måte å føle sesongen. Ting endrer seg hele tiden.
Boblene i blæretangen er tangens toppskudd.
– Akkurat nå er de sinnssykt gode, sier han og beskriver konsistensen i boblene som kremete.
Tang og tare inneholder glutamat, som gir den såkalte umami-smaken. Tilsatt mat blir tangen en smaksforsterker.
– Tang kan brukes istedenfor aromat- eller gastromatkrydderet, som dere nordmenn ikke klarer dere uten!
Norge – et gastronomisk u-land
Runar Døving, som har forsket på matvaner og forbruk i en årrekke, mener at Norge er et kulinarisk u-land, at vi er et folk som «spiser kraftfor og pellets til frokost» og at det er på tide at eksperimentelle restauranter, som Maaemo og Under, tar over for Brimi og Hellstrøm med sitt «franskinspirerte jåleri». Han har spist rype hos Brimi, som var kortreist. Men trøffelen, vinen og tilbehøret var jo ikke det.
– Nordmenn har lav kulinarisk selvfølelse. Hvorfor dra til Italia for trøffelens skyld, når du kan plukke den i fjæra her hjemme? Vi skammer oss over vår egen mat. Skal det være noe stas, så må vi ha det beste fra Italia eller via USA, slik som sushi. All den maten som ligger i fjæra, rett foran nesa vår, og som vi har levd av siden steinalderen, ser vi ikke! Det at Norge var et fattig land til langt ut på 1950-tallet, gjorde lenge sanking til en nødvendighet i norske husholdninger. Men da vi ble rike og maten billig, forsvant nesten selvbergingen – og videreformidlingen av kunnskapen stoppet nesten helt opp.
– Som andre eksportland selger vi det beste, og spiser bare det som er igjen selv. I land som Brasil, Spania, Portugal og Italia ser de på norsk tørr- og klippfisk som den beste fisken. Døving trekker også fram den sene industrialiseringen som en forklaring på hvorfor nordmenn er blitt et folkeferd som kun betrakter fisk som noe vi kan selge, samt at vi har lite tradisjon for å spise skjell og annet.
Beføling i fjæra
Selv forteller forskeren at han gjerne går i fjæra for å plukke østers.
– I butikken koster de 40 kroner stykket. Jeg kan lett plukke 100 østers på en time, og de er fantastiske på smak.
Men den store gåten, undrer han, er hvorfor nordmenn ikke spiser brisling.
– Her får man den bare som agnfisk, sardiner og ansjos. Hvorfor er det utlendinger som spiser fisken vår? En nordmann som skammer seg over brisling, blir litt som om en italiener ikke skulle være stolt av sin Parma-skinke. Jeg håper de populære gourmetkokkenes interesse for mat i fjæra kan føre til mer stolthet over de norske råvarene – som er i verdensklasse.
Mye søl og mange kokker
På Under er tirsdag den travleste dagen. Selv om restauranten under vann er verdens største i sitt slag, er kjøkkenet lite. Etter halvannen times jakt i fjæra tar andre kokker over og bearbeider fangsten av søl, tarmgrønske og sukkertare på grovkjøkkenet over vann.
Nicolai har flere ærend. Fem minutter unna med bil ligger Ramsland. Der venter ramsløk og engsyre på oss.
Å gå over enga med kjøkkensjefen er en vandring i naturens spiskammer. Nicolai ser smaker av sennep, marsipan, umami, ananas, oregano der han går.
– Det er mer ekte, det gir simpelthen mer mening. En urt som er plukket samme dag den skal serveres, er noe helt annet enn en som er en uke gammel. Det er akkurat som med gulrøtter. Den du selv tar opp av jorda, smaker helt annerledes enn den du får på butikken, som er vasket, fraktet og lagret i lang tid. Lokale råvarer rett fra naturen er alfa omega, påpeker han. At dette har kommet inn i nordisk «fine dining», mener han handler om å komme tilbake til røttene.
– Det er så mye ubrukte ressurser. Det vil være dumt å ikke benytte det.
Kjøtt jeg har møtt
Skjell som er sanket privat kan han ikke benytte i restauranten, de må kontrolleres først. Derfor får han dem levert fra Øygarden utenfor Bergen.
– Det er flaut at jeg må få dem så langt herfra. Men de er håndplukket av dykkere som jeg kjenner, sier han.
Nicolai kjenner alle som leverer råvarer til restauranten. Heller ikke privat handler han kjøtt eller fisk på butikken. Vilt kommer fra lokale jegere, lammene har vokst opp på holmene utenfor Lindesnes. Eller han kjøper en hel rygg (entrecote) av melkeku fra en lokal bonde.
– Jeg vil vite hvordan dyret har levd. Helse og kvalitet går hånd i hånd. Det er også viktig for meg hvordan fisken dør eller blir fanget.
Derfor vil han ikke ha fisk fanget med reketrål. Den fisken får mye juling. Dyrevelferd er viktig, men viktigst av alt er kvaliteten på fisken han serverer.
Å unngå butikken gir mange hyggelige møter lokale leverandører som har et nært forhold til dyra sine – eller jordskokker.
– I år er de ekstra gode, kan de si. Når jeg spør hvorfor, så er det ikke alltid de har et svar. Men de er det …
Ganen galer
Når han står der på enga med rumpa i været møter han ofte lokale som lurer på hva han holder på med. Kan man spise det der? spør de forundret.
– Før måtte man sanke maten, da visste man hva man kunne spise. Nå har vi i butikken. Folk blir vilt begeistret når det går opp for dem hvor mye av det de går forbi hver dag som er spiselig!
Selv slutter han ikke å utforske og eksperimentere når arbeidsuken er over. På en holme utenfor Mandal har han en hytte uten nettdekning. Der setter han ruser og garn, bedriver undervannsjakt etter piggvar med harpun og plukker skjell. Om han ikke har tatt med fluestanga for å fiske sjøørret.
Det er én ting kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard ikke kan gjøre selv. Det er å skyte sitt eget vilt. Han har hatt lyst til å ta jegerprøven, men har ikke hatt tid. Også er han usikker på om han blir invitert på jakt igjen.
– Sist gang jeg var med et jaktlag fikk jeg huden full av kjeft fordi jeg skramlet med kasserollene og skremte elgen.