På Lindesnes ligger fenomenet Under. Fem meter under vann serveres de lekreste matretter, kun med råvarer fra nærområdet.
Hver tirsdag starter den danske kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard dagen med bokstavelig talt å vasse rundt i matfatet sitt på sørspissen av Norge. I begynnelsen brukte han vadere, nå har våtdrakta blitt arbeidstøy. Den avslører en mage som har sansen for god mat. I vannkanten plukker han grisetang, havsalat, trøffeltang og sagtang. Sukkertaren må hentes på noe dypere vann, om sommeren dykker han gjerne ned til fem meter. Sankeutstyret inkluderer også svømmeføtter, dykkemaske og blybelte.
Fem til ti typer tang står permanent på den 18-retters smaksmenyen i restauranten. Alle ansatte må bli med å sanke én gang. Ofte er servitørene med ut. Det er de som snakker med gjestene, så det er viktig at de vet hva de serverer. En som deltar i sankingen så ofte han kan er «floor manager», Anders Danielsen.
– Jeg har sett og lært at det er et enormt spiskammers her ute, sier Danielsen, som også sanker nye historier å fortelle gjestene.
Læregutten
Ellitsgaard begynte å sanke kantareller under læretiden i Danmark. Han brukte mye tid på å lære om ville vekster. Da han kom til Norge for ti år siden, begynte han å se hva sjøen hadde å by på av algevekster og andre buskvekster.
Han hadde ikke peiling, men i dag er det ingen kokker som har jobbet mer med alger som ingrediens i maten enn ham. Etter å ha besøkt en venn på Færøyene som introduserte ham for tang som smakte trøffel, brukte han seks måneder på å lete etter den hjemme i Norge, før han fant den og spredte kunnskapen om dens egenskaper.
Egentlig heter den grisetangdokke, men han har døpt den om på grunn av smaken. I dag heter den bare «trøffeltang» i kokkenes verden.
– Learning by doing, smiler han på klingende dansk.
– Det er et stort felt, men det er også enkelt, sier han og tar en jafs av en klase blæretang. Han smaker hele tiden på tang i fjæra, det er en god måte å føle sesongen. Ting endrer seg hele tiden.
Boblene i blæretangen er tangens toppskudd.
– Akkurat nå er de sinnssykt gode, sier han og beskriver konsistensen i boblene som kremete.
Tang og tare inneholder glutamat, som gir den såkalte umami-smaken. Tilsatt mat blir tangen en smaksforsterker.
– Tang kan brukes istedenfor aromat- eller gastromatkrydderet, som dere nordmenn ikke klarer dere uten!
Norge – et gastronomisk u-land
Runar Døving, som har forsket på matvaner og forbruk i en årrekke, mener at Norge er et kulinarisk u-land, at vi er et folk som «spiser kraftfor og pellets til frokost» og at det er på tide at eksperimentelle restauranter, som Maaemo og Under, tar over for Brimi og Hellstrøm med sitt «franskinspirerte jåleri». Han har spist rype hos Brimi, som var kortreist. Men trøffelen, vinen og tilbehøret var jo ikke det.
– Nordmenn har lav kulinarisk selvfølelse. Hvorfor dra til Italia for trøffelens skyld, når du kan plukke den i fjæra her hjemme? Vi skammer oss over vår egen mat. Skal det være noe stas, så må vi ha det beste fra Italia eller via USA, slik som sushi. All den maten som ligger i fjæra, rett foran nesa vår, og som vi har levd av siden steinalderen, ser vi ikke! Det at Norge var et fattig land til langt ut på 1950-tallet, gjorde lenge sanking til en nødvendighet i norske husholdninger. Men da vi ble rike og maten billig, forsvant nesten selvbergingen – og videreformidlingen av kunnskapen stoppet nesten helt opp.
– Som andre eksportland selger vi det beste, og spiser bare det som er igjen selv. I land som Brasil, Spania, Portugal og Italia ser de på norsk tørr- og klippfisk som den beste fisken. Døving trekker også fram den sene industrialiseringen som en forklaring på hvorfor nordmenn er blitt et folkeferd som kun betrakter fisk som noe vi kan selge, samt at vi har lite tradisjon for å spise skjell og annet.
Beføling i fjæra
Selv forteller forskeren at han gjerne går i fjæra for å plukke østers.
– I butikken koster de 40 kroner stykket. Jeg kan lett plukke 100 østers på en time, og de er fantastiske på smak.
Men den store gåten, undrer han, er hvorfor nordmenn ikke spiser brisling.
– Her får man den bare som agnfisk, sardiner og ansjos. Hvorfor er det utlendinger som spiser fisken vår? En nordmann som skammer seg over brisling, blir litt som om en italiener ikke skulle være stolt av sin Parma-skinke. Jeg håper de populære gourmetkokkenes interesse for mat i fjæra kan føre til mer stolthet over de norske råvarene – som er i verdensklasse.
Kjøkkensjefens favoritter: Under vann …
Trøffeltang (grisetangdokke): Den kan brukes fersk, men gir mer smak ved varmebehandling over 60 grader. Ellers den tørkes og friteres. Trøffeltang er veldig god som krydder til grillet fisk eller til salat. Og som majones til tapas. Da blander du den bare inn i majones som du lager fra bunnen – eller kjøper på butikken. Du kan også blande trøffeltang i olje.
Søl: Den kan du ha i is. Har du ismaskin kan du ta 100 gram fersksøl og blande med 1 liter fløte eller melk. Etter 20 minutter sikter du bort sølen, og vipps har du en iskrem med karamellisert smak. Bruker du tørket søl, trenger bare 2–3 prosent i forhold til fersk.
Sukkertare: Anvendelig til det meste! Du kan pakke fisk i den, istedenfor å bruke folie. Tørket er den virkelig god på smak. Den inneholder glutamat, som gir denne umami-smaken. Sukkertare er også vilt god i viltsaus. Den kan også brukes i majones eller som krydder i salat. Sukkertare er også god å fermentere sammen med gulrøtter. På restaurant Under brukers også sukkertaren syltet, fermentert, tørket, ferskt, eller bare til å trekke ut smak til buljong, samt som butterdeig. De legger sju lag sukkertare med sukker og smør imellom, deretter friterer det hele. Et lag is mellom to sånne, det er stedets sandwich-is! Havsalat: Benyttes rå. Fres den i pannen med smør og serverer til fisk. Du trenger ikke tilsette salt, havsalat er allerede salt nok. Vi bruker den også som butterdeig. Den smaker nesten som trøffelolje.
Sanking av tang
Plukking og rensing
Tang og tare må høstes i områder med rent vann og god gjennomstrømning. Unngå for eksempel nærhet til kloakkutslipp, havner, elver og forurensete fjorder. Bruk kun frisk tang og tare og tenk som om det er salat – fjern det som ikke ser tiltalende ut. Tang finner du øverst i fjæra og vokser som en blomst. Det er tuppene og de nye skuddene som benyttes i mat. Tare finner du på noe dypere vann. Vokser fra bunnen som et hårstrå. Tare klippes et stykke over festet, som skal stå igjen. Tuppen av taren er ofte slitt eller begrodd og klippes vekk. Bruk aldri tang og tare som er drevet i land. Sank det som sitter fast (unntaksvis kan det rett etter en storm sankes friske arter du ellers ikke finner i sjøkanten). La alltid en del av algene stå igjen for å sikre ny vekst og sank aldri tomt en art i et område. Det er ikke påvist giftige arter i Skandinavia. Hold deg til kjente arter som er kartlagte og unngå fingertare, som kan inneholde uorganisk arsen. Skyll fangsten godt i sjøvann, fjern det som ikke ser bra ut, samt tilvekster og sand. Oppbevar sankenettet i sjøvann så lenge du er i fjæra.
Behandling og konservering
Fersk tang og tare som skal benyttes i matlaging bør behandles i løpet av 4 timer. Dette regnes ifra sankenettet tas opp av sjøvannet, så lenge du er ved sjøen kan nettet du sanker i oppbevares i sjøvannet. I kjøleskap har det holdbarhet omkring et døgn etter det bør det brukes eller behandles. Lukter den dårlig skal den ikke benyttes. Tang og tare kan benyttes fersk, tørket, kokt, stekt, fryst, fermentert og syltet. Tørking gir flere års holdbarhet. Det er viktig at tang og tare er helt tørr før den pakkes ned og lagres tørt i poser eller glass. Farge beholdes best ved lagring mørkt. Tare som er stor kan henges til tørk på vanlig stativ, tang som er mindre tørker fint når du legger det på en myggnetting, dehydrator kan også brukes. Tang og tare er fin å fryse ned direkte når den er fersk og våt, frys ned i porsjonspakker for seinere bruk. Sylting er godt egnet for blant annet blæretang og sagtang. Kilde: Tingmedtang.no
Mye søl og mange kokker
På Under er tirsdag den travleste dagen. Selv om restauranten under vann er verdens største i sitt slag, er kjøkkenet lite. Etter halvannen times jakt i fjæra tar andre kokker over og bearbeider fangsten av søl, tarmgrønske og sukkertare på grovkjøkkenet over vann.
Nicolai har flere ærend. Fem minutter unna med bil ligger Ramsland. Der venter ramsløk og engsyre på oss.
Å gå over enga med kjøkkensjefen er en vandring i naturens spiskammer. Nicolai ser smaker av sennep, marsipan, umami, ananas, oregano der han går.
– Det er mer ekte, det gir simpelthen mer mening. En urt som er plukket samme dag den skal serveres, er noe helt annet enn en som er en uke gammel. Det er akkurat som med gulrøtter. Den du selv tar opp av jorda, smaker helt annerledes enn den du får på butikken, som er vasket, fraktet og lagret i lang tid. Lokale råvarer rett fra naturen er alfa omega, påpeker han. At dette har kommet inn i nordisk «fine dining», mener han handler om å komme tilbake til røttene.
– Det er så mye ubrukte ressurser. Det vil være dumt å ikke benytte det.
Kjøtt jeg har møtt
Skjell som er sanket privat kan han ikke benytte i restauranten, de må kontrolleres først. Derfor får han dem levert fra Øygarden utenfor Bergen.
– Det er flaut at jeg må få dem så langt herfra. Men de er håndplukket av dykkere som jeg kjenner, sier han.
Nicolai kjenner alle som leverer råvarer til restauranten. Heller ikke privat handler han kjøtt eller fisk på butikken. Vilt kommer fra lokale jegere, lammene har vokst opp på holmene utenfor Lindesnes. Eller han kjøper en hel rygg (entrecote) av melkeku fra en lokal bonde.
– Jeg vil vite hvordan dyret har levd. Helse og kvalitet går hånd i hånd. Det er også viktig for meg hvordan fisken dør eller blir fanget.
Derfor vil han ikke ha fisk fanget med reketrål. Den fisken får mye juling. Dyrevelferd er viktig, men viktigst av alt er kvaliteten på fisken han serverer.
Å unngå butikken gir mange hyggelige møter lokale leverandører som har et nært forhold til dyra sine – eller jordskokker.
– I år er de ekstra gode, kan de si. Når jeg spør hvorfor, så er det ikke alltid de har et svar. Men de er det …
Ganen galer
Når han står der på enga med rumpa i været møter han ofte lokale som lurer på hva han holder på med. Kan man spise det der? spør de forundret.
– Før måtte man sanke maten, da visste man hva man kunne spise. Nå har vi i butikken. Folk blir vilt begeistret når det går opp for dem hvor mye av det de går forbi hver dag som er spiselig!
Selv slutter han ikke å utforske og eksperimentere når arbeidsuken er over. På en holme utenfor Mandal har han en hytte uten nettdekning. Der setter han ruser og garn, bedriver undervannsjakt etter piggvar med harpun og plukker skjell. Om han ikke har tatt med fluestanga for å fiske sjøørret.
Det er én ting kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard ikke kan gjøre selv. Det er å skyte sitt eget vilt. Han har hatt lyst til å ta jegerprøven, men har ikke hatt tid. Også er han usikker på om han blir invitert på jakt igjen.
– Sist gang jeg var med et jaktlag fikk jeg huden full av kjeft fordi jeg skramlet med kasserollene og skremte elgen.
Kjøkkensjefens favoritter: … og på land
Mjødurt: Om kokken bare skulle tatt med én urt, ville det blitt mjødurt! Den har en søt smak av honning og mandel. Den er tidligere tiders aspirin, med en desinfiserende virkning og den er som navnet tilsier egnet til ølbrygging. Benyttes i desserter, eller for å tilberede fisk. Ramsløk: En klassiker. Den ligner på liljekonvall, hvis blader vokser i par – og ikke lukter løk – mens ramsløkens blader vokser enkeltvis. Korsknopp: En favoritt med smak av mynte og gir et kick til salaten. Bergmynte: Kokker kaller den «wild oregano» Solbærbusk: Blader, greiner og bærene benyttes. Tunbalderbrå: Den er litt som ananas. Alle bønder får dem i jordkantene, om de ikke sprøyter. Den har smak av kamille og du kan bruke den i kombucha, te, i gele eller krem til kake. Lager du iskrem, kan du ta 100 g til 1 liter melk og fløte, og så sile ut. Furukongler: Konserveres i sirup eller syltelake og kokes før servering. Da blir de karamellisert og svært gode. Kongler fra edelgran: Syltes. De har en mer sitrusaktig smak.
Jakt & Fiske retter
I papirutgaven av (nr. 6 side 25), ble det feil på to bilder med tilhørende bildetekster: Strutseving er forvekslet med ormetegl. Sistnevnte (som også er avbildet) er giftig. Bergmynte skulle være korsknapp. Vi gjør samtidig oppmerksom på at kusymre er fredet i deler av landet.
Nå har den blodsugende hjortelusflua blitt oppdaget i Orkland kommune i Trøndelag.
– Vi har ventet på at hjortelusflua skulle gjøre sitt inntog også vest for vannskillet. Nå er det ikke lenger noen tvil om at tiden er kommet, sier seniorforsker Vebjørn Veiberg i Norsk institutt for naturforskning (Nina) til egne nettsider.
Ferdes du i Trøndelag og oppdager hjortelus? Da setter forskerne pris om du bidrar med dokumentasjon av spredningen.
Personer som driver med håndtering og ettersøk av skadet og dødt hjortevilt på vegne av kommunene bes registrerer funn i appen Fallvilt på iPhone eller telefoner med Android.
En mann og hans tenåringssønn som var savnet etter at de ikke kom tilbake fra en jakttur i Eksingedalen i Vaksdal kommune i Vestland, kom søndag morgen ned fra fjellet i god behold.
De ble lokalisert av et redningshelikopter ved 1.30-tiden natt til søndag.
– Det var ikke mulig for helikopteret å ta seg ned til dem. De har søkt ly under en fjellhylle. Vi har vært i dialog med dem og de er i grei form. Bakkemannskapene er på vei, fortalte opplyser operasjonsleder Tore-Andre Brakstad i Vest politidistrikt. ved 2-tiden.
Klokken 6 søndag morgen opplyser politiet at de to savnede og hjelpemannskaper nå er nede og i god behold.
De to hadde ikke utstyrt til å overnatte i fjellet og ble meldt savnet da de ikke kom hjem fra jakt som avtalt lørdag kveld.
– Vi ble varslet klokken 22.45. De to ble sist sett lørdag formiddag da de dro ut på småviltjakt fortalte Brakstad til NTB tidligere natt til søndag.
Det var svært dårlig vær i området natt til søndag med tre grader, sludd, og lavt skydekke. Mobildekningen er også veldig dårlig.
– I en situasjon der rype ble felt for en eldre hund av Bjørn Rune Gjelsten, ble Solveig Gjelsten truffet av noen hagl på lang avstand, cirka 40–50 meter. Solveig Gjelsten ble for sikkerhets skyld fraktet til Ullevål, og har ingen alvorlige skader, skriver de i pressemeldingen, som er sendt ut på vegne av ekteparet.
Det opplyses videre at ekteparet er i dialog med politiet om ulykken, skriver nyhetsbyrået NTB.
Over hele Norge er veier, landbruk og mikro- og minikraftverk bygget ut i vernede elver. Nå skal forskere i Norsk institutt for naturforskning (Nina) kartlegge hvor store inngrep som er gjort og hvilke naturverdier som er igjen i de vernede vassdragene.
Karleggingen gjøres på oppdrag fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE ).
– Det er få vassdrag i Norge som ikke er bygget ut til kraftproduksjon, så de som er igjen representerer viktige verdier for samfunnet, sier prosjektleder Børre Dervo i Norsk institutt for naturforskning, til Ninas egne nettsider.
Det er over 50 år siden 390 vassdrag først ble vernet for å unngå at de ble bygget ut til vannkraftproduksjon. Hensikten var å beskytte naturverdier og andre verdier som kulturminner og friluftsinteresser i og langs elvene.
Nå er blåtungevirus påvist i Østfold. Det er første gang blåtunge er påvist utenfor Agder og Rogaland. Viruset kan spre seg til hjortevilt.
De to aktuelle saueholdene er i Sarpsborg og Fredrikstad. og ble påvist fredag, opplyser Veterinærinstituttet.
I alt er det nå påvist blåtunge i 33 besetninger, sju av dem er storfe. Majoriteten av de rammede holder til i Lindesnes i Agder, skriver avisa Nationen.
Mattilsynet antar at det er høyere risiko for blåtunge i et stort område sør i landet. Sonen strekker seg langs kysten fra svenskegrensen til Haugesund. Den dekker også store deler av det sentrale Østlandet, så langt nord som Elverum.
Blåtunge er en virussykdom hos drøvtyggere og hjortedyr. Sykdommen har ikke vært registrert i Norge siden 2009, før den ble påvist i forrige uke.
Ettersom Norge har lite import av dyr, antar Veterinærinstituttet at sykdommen har spredt seg fra Danmark til Norge med sviknott, som er kommet med vinden. Sykdommen smitter ikke direkte mellom dyr.
Sykdommen har ikke vært registrert i Norge siden 2009, før den ble påvist på nytt for noen uker siden. For sau kan dødeligheten være så høy som 30 prosent. Syke dyr blir ofte avlivet av dyrevernmessige hensyn, ifølge Veterinærinstituttet.
En mannlig jeger i 70-årene ble lørdag meldt savnet av jaktlaget sitt i Gildeskål i Nordland. Etter en kort leteaksjon ble han funnet omkommet.
Politiet ble varslet av mannens jaktlag klokken 13.30.
– Det ble sendt redningshelikopter fra Bodø, en hundefører fra politiet, en droneoperatør fra politiet og mannskaper fra Røde Kors og Norske Redningshunder til stedet, skriver politiet i en melding på politiet.no.
Klokken 14.20 ble mannen funnet omkommet av mannskapet på redningshelikopteret. Pårørende er varslet og blir ivaretatt av kriseteamet. Det er ikke mistanke om at det har skjedd noe straffbart, men politiet gjør rutinemessige undersøkelser på stedet og oppretter sak.
En skadet jeger i 50-årene er fraktet ned fra fjellet Hovdunga i Aurland i Vestland fylke med luftambulanse.
Vest politidistrikt skriver på politiloggen natt til lørdag at de klokken 1.19 fikk meldingen om at en jeger i et jaktlag på Hovdunga i Aurland hadde skadet seg og blødde fra et sår i hodet.
Ifølge opplysningene var mannen noe desorientert, og helsepersonell ønsket derfor at han skulle hentes ned fra fjellet for nærmere undersøkelser.
Det var lett snødrev i området og ikke flyvær verken for luftambulanse eller redningshelikopter på meldetidspunktet. Derfor ble mannskaper fra Røde Kors sendt opp til hytta.
Lørdag morgen melder politiet at mannskapene fra Røde Kors kom fram til hytta klokken 5.30, og at et helikopter fra luftambulansen ankom stedet klokken 6.02 og kort tid senere lettet med den skadede om bord.
Ti lokallag i Naturforbundet krever et møte med fiskeriministeren for å be om ytterligere tiltak for å hjelpe økosystemet i Oslofjorden.
– Vi frykter at økosystemet i Oslofjorden vil kollapse, slik forskere har påpekt er i ferd med å skje. Å redde Oslofjorden er fortsatt mulig, men det krever rask handling, og vi forstår ikke hvorfor politikerne nøler, sier leder Henrik Hovland i Naturvernforbundet Oslo Nord. Det melder nyhetsbyrået NTB.
Det er ikke ett fett hva elgen spiser. Skogens konge har en bemerkelsesverdig evne til å finne en god balanse mellom proteiner, fettstoffer og karbohydrater i kostholdet.
Utstyrt med kamera rundt halsen, har elger på øya Vega i Nordland avslørt hva menyen deres består av. Forskerne har kombinert denne informasjonen med kjemiske analyser av planter og målinger av tilgang på beite.
Resultatene viser at elgen strengt regulerer inntaket av såkalte makronæringsstoffer (proteiner, fettstoffer og karbohydrater). Hensikten er å oppnå en best mulig balanse i kostholdet. Forskjellige planter inneholder ulike næringsstoffer, og elgen må få i seg det rette forholdet mellom proteiner, karbohydrater og fett for å bygge opp vinterreservene. Dette melder Norsk Institutt for Naturforskning (Nina) på egne nettsider.