Annonse
Det navnløse tjernet var litt av et spiskammers.

Femunden for folk flest

Du trenger ikke gå i timevis for å oppleve villmarksfiske i Engerdal. Med sine 1,8 millioner mål, er statsallmenningen Norges største. Vi satset på Sømåkvolvet, hvor vannene ligger tett ...

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

– Det er spennende med røya her i kvolven, men akk så vanskelig den er å få!

Solnedgang. En fluefisker fra beste vestkant, i full «Simms-bunad», står ved Nedre Pulltjern i Sømåkvolvet, rett vest for Sømådalen. Rundt ham vaker det heftig, men fisken vil ikke ta.

– Jeg tror de tar myggpupper. Det er aldri lett, fastslår Lars Erik Marcussen.

På 60-tallet ble en del abbor- og gjeddevann i Sømåkvolvet rotenonbehandlet. Fjellstyret fulgte opp behandlingen med å sette ut ørret og røye i et drøyt titalls vann og mindre tjern. Området er næringsrikt og de fleste vannene er grunne. Alt lå til rette for flotte bestander av edelfisk.

Ole Opseth i Engerdal fjellstyre tar gjerne en tur i felt hvis han kan, men fisker kun på oppfordring. Oppsynet skal helst ikke fiske på jobb.

Et omriss av en ørret henger på Sømåkvolvbua, fjellstyrets hytte i område. Fisken veide tre kilo og ble tatt på sluk av Helge Løkås 21. mai 1999.

Vi er spent på om det er noen igjen av det kaliberet i småvannene som omkranser bua?

– Ai, så du deeeeennn!!!

En stor ørret har nettopp vist seg i et bedagelig vak, dessverre langt utenfor kastehold. Avstanden mellom spore og hale er imponerende.

– Kanskje den kommer nærmere når det mørkner. Det er håp i hengende snøre.

Til venstre ved fossen
Sømåkvolvbua ligger omtrent en halvtimes gange fra veien gjennom Sømådalen. Du tar til venstre ved Isterfossen, hvis du ikke bestemmer deg for en stopp, og noen kast på den legendariske fiskeplassen.

Da Jakt & Fiske passerer står svenskene allerede i kø, selv om sesongen strengt tatt ikke er i gang ennå.

Den legendariske fiskeplassen Isterfossen er kjent for stor harr, og er nå forbeholdt fluefiskere. Når klekkingene er på det mest intense står det tett med fisk her. Isterfossen er i aller høyeste grad verdt et besøk.

Sømåa, som renner gjennom dalen, er en god fiskeelv, med harr som dominerende art. Utover sommeren siger storørret fra Isteren opp i elva for å gyte. Kalenderen viser 14. juni og Marcussen har latt seg friste av ørret og røye i stille vann, framfor harr i strøm.

– At man kan få røye her er spennende, men det er trolig ikke så lett å komme på talefot med den.

Røya i området er lettere å få for isfiskerne, og år om annet rapporteres det om gode fangster av fisk i respektabel størrelse. Men når vanntemperaturen blir for høy, forsvinner røya ut på dypet og blir vrien å få på krok.

Et plask vekker oss. En fin steikeørret har tatt flua. Den er ikke stor, men feit som få.

Vi fisker videre utover kvelden, uten de store fiskene, men langt fra fiskeløse. Det er duket for en skikkelig ørretpanne til kvelds.

Kast på vak gir resultater i det lille navnløse tjernet vest for Langtjønn.

Uønsket gjedde
– Denne dagen har jeg sett fram til lenge, sier Ole Opseth, daglig leder for Engerdal Fjellstyre mens han setter seg ned med en nytrukket kopp kaffe utenfor Sømåkvolvbua.

Sjefen for Norges største fjellstyre, målt i jakt- og fiskemuligheter, klager lett over at han bruker for mye av tiden sin på kontoret.

Bua er bokstavelig talt omringet av fiskevann. De nærmeste, Øvre og Nedre Pulltjern er ørretvann. I andre vann er det røye og abbor i tillegg. Dessverre har det igjen blitt observert gjedde i Øvre Pulltjern.

– Jeg kan ikke skjønne at den har klart å vandre inn av seg selv. Vi har lagd et vandringshinder i bekken, som ei gjedde ikke klarer å komme over, sier Opseth frustrert.

Det er dessverre lett å tenke seg at det er folk som står bak spredningen av gjedda.

Veien inn til Sømåkvolvet kunne vært en myrete utfordring, men takket være fjellstyrets tilrettelegging går det som en lek.

Navnløse tjern
Vi henger på fjellstyresjefen. Opp til et av de mange navnløse tjernene i området. Vannet er klart, og et og annet tungt vak sprer forføreriske ringer utover den blanke overflata.

Ingen av ørretene som viser seg i sjeldne, men luftige sprang, lar seg lure. Det er til å tåle. Kaffen smaker uansett fortreffelig, og noen av tjernets røyer avslører seg ved å følge etter en blank sluk mens det fortsatt er dagslys nok til å se dem.

Når kvelden senker seg viser de seg hyppig, mens de sippvaker i store runder. Dette er kilosøye, som nekter å ta.

Det er vanskelig å se for seg at gjedda skal komme opp dette fallet for egen maskin. Allikevel har den dukket opp i Sømåkvolvet.

Gedigent spiskammer
Dagen etter. Nok et lite tjern åpenbarer seg etter en rusletur på en halv time. Vannet er ikke så klart som de vi har sett tidligere. Det er tydelig blakket, men her er det liv! Det vaker konstant langs land, midt utpå og i samtlige viker langs vannet. Fiskene tar sluk, flue og mark.

Og det er mange av dem. Ikke av de mest storvokste riktignok, men det lille tjernet er et gedigent spiskammer. Etter en og en halv time har vi sikret en solid middag, og rikelig med fisk å ta med hjem.

– Gøy, fastslår Lars Erik Marcussen.

Vi studerer kartet, klar for nye utfordringer. Femunden har tilbud i fleng.

Flere fiskemuligheter

Røyer som dette er det veldig langt mellom i Sømåkvolvet. Men i andre deler av Engerdal og områdene rundt Femunden er de vanligere.

Engerdal fjellstyre kan tilby fiskekort for hele kommunen, med unntak av Isteren, Ormutusjøen, Svalsjøen, Sylens private område, Hundsjøen og Store Hyllsjøen. Du får fiskekort for Engerdal på Inatur, hvor du også kan leie hytter i området (blant annet Sømåkvolvbua). Mer informasjon om fiskeområder finner du på Fishspot.no.

Sømådalsområdet

Langsjøen: Flott sjø i storslagen natur hvor sik og harr dominerer. Her kan du også få storørret og gjedde. Best fiske fra båt som kan leies på Johnsgård Turistsenter.

Sømåa er en flott sportsfiskeelv for harr og ørret, hvor du også kan få gjedde i de stille partiene. Elva er ei viktig gyteelv for den storvokste Ister-ørreten, som vandrer opp på ettersommeren.

Sømåkvolvet er fellesbetegnelsen på et område med mange spennende tjern ca. to km vest for RV 26, ca. 10 kilometer sør for Sømådalen. Noe storvokst ørret og røye og store mengder steikefisk av god kvalitet. Også gjedde og abbor i noen av vannene.

Galtsjøen

Galtsjøen, Galthåen og Galtstrømmen er internasjonalt kjent i fluefiskekretser for fiske etter stor sik, harr og ørret. Norgesrekorden for sik tatt på flue er fått her (fire kilo). Båt nødvendig for effektivt fiske. Mulighet for leie av båt på Galten Gård, som har lange tradisjoner som vertskap for fluefiskere.

Femundselva

Fjellstyrets fiskekort omfatter østsida av Femundselva fra Galtsjøen og til der Aursjøbekken kommer til, like ovenfor Elvbrua. Fra Aursjøbekken og ned til Trysilgrensa gjelder fjellstyrets fiskekort på begge sider av elva. Hele elvestrekningen er på ca. 45 km, og har mange gode fiskemuligheter.

Engeråvassdraget

I den produktive Litj-Engeren er det muligheter for storgjedde. Ifølge fjellstyret er det ikke så mange som har oppdaget dette ennå.

Engeråa som renner gjennom kulturlandskapet i Engerdal og munner ut i Engersjøen er godt kjent blant fluefiskere. Dette er Erling Sand og Torill Kolbus favorittelv.

På de stille partiene, både fra Engerdal sentrum og sørover mot Heggeriset, er det muligheter for stor ørret og harr. To soner er forbeholdt fluefiske.

Engersjøen er velegnet for dreggefiske etter stor ørret.

Powered by Labrador CMS