Guide | Gramjakt
Mindre bør gir mer jakt og fiske
En lett ryggsekk gjør ikke bare turen mindre anstrengende. Den kan også åpne helt nye muligheter for jegeren og fiskeren.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
For noen jegere, fiskere og turfolk er det status å bære tung sekk. Når ei kjøttbør skal ut fra villreinfjellet, er det selvsagt vanskelig å unngå at kiloene blir mange, men på en langhelg i fjellet med fiske på menyen, er det hverken nødvendig eller hensiktsmessig å bære en ryggsekk på over 30 kilo.
I den andre enden av skalaen finner vi de dedikerte lettvektsentusiastene. De er fullt klar over at en ultralett rykksekk per definisjon er under 4,5 kilo, før de har lagt i maten. De mer ekstreme går for 2,3 kilo eller enda mindre på ryggen for overnattingsturen.
Her kan den spartanske sekken bli et mål i seg selv. Under norske værforhold kan man ende med utstyr som reduserer komforten på tur, eller i verste fall går utover sikkerheten.
Hvorfor redusere?
Det er likevel mange positive effekter av å redusere vekta på ryggsekken. Det blir lettere å gå, ikke minst om du skal gjøre unna mange høydemeter. Du kommer raskere fram til fiskevannet, og er mindre sliten. Slitasjen på kroppen blir også mindre, samtidig som du orker mer. Dessuten klarer du kanskje å gå helt inn til vannet «innafor». Med lettere sekk kan eldre nyte teltlivet lengre, og barnefamilier dra på lengre teltturer sammen.
I dag er lett utstyr enkelt å få tak i. Når sekken for en helgetur har slanket seg fra vel 20 kilo til halvparten, gir det nye muligheter for jakt, fiske og friluftsliv.
Rypejakt
Fjellrypejakta handler i stor grad om å lokalisere fuglene. Men hvor ofte har du ikke opplevd at det er tid for å vende tilbake til hytta eller teltet når du endelig har funnet rypene? Hva om du i stedet hadde boligen på ryggen, kunne slå leir der du er, og starte i riktig område neste morgen?
Jeg prøvde ut dette vest i Trollheimen midt i oktober. I en 50-literssekk fikk jeg plass til det jeg trengte for to overnattinger ute. Utstyret klokket inn rett under 12 kilo – inkludert haglpatroner. Med mat ble det snaut 14 kilo til sammen. Det hadde vært mulig å pine ned vekta noen kilo til, men jeg vil være trygg på å sove godt etter en lang dag i rypefjellet. Forsøket ga absolutt mersmak.
Taktikken var særlig nyttig siden jeg skulle utforske et nytt område uten å vite hvor det vanligvis er fugl å finne. Sekken var noe tyngre enn normalt på en vanlig dag på rypejakt, men på ingen måte for tung til effektiv jakt. Da jeg på ettermiddagen andre dag fant et godt jaktområde, var det uansett mulig å la leiren stå om morgenen, og jakte ei økt uten teltet i sekken.
Fjellfiske
Erfaringene er like verdifulle på fisketur i nye områder. Med tung sekk på ryggen er du gjerne klar for å komme fram og slå leir. Er du ikke kjent, kan du fort ende med å sette opp camp langt unna de beste fiskeplassene. I iveren etter å komme fram og få av deg sekken, kan du også fort gå forbi lovende plasser underveis.
Med lett sekk kan du derimot fiske deg fram, og sette opp leiren der du ender opp ved dagens slutt, eller på et sted med lovende bett. Det gir en helt annen frihet og fleksibilitet for fjellfiskere.
Et slikt fiske funker best om du kun har en stang rigget underveis. Da slipper du å sette fra deg en stang før du starter å fiske, og du unngår å bruke masse tid på å gå tilbake og lete etter den igjen etterpå. Dette er en effektiv måte å undersøke ukjente områder på.
Selv ved en etablert leir, kan du øke aksjonsradiusen betydelig ved å tenke lettvekt. Hva om du tar med underlag, sovepose, kaffekjele og litt ekstra klær i dagstursekken? Om været er fint og fisket godt, kan du bli ved ditt nye drømmevann over natta og komme tilbake til hovedleiren neste dag.
Jeg har også brukt samme prinsipp i Finnmark med lange soner uten vei langs lakseelva. Med lett overnattingsutstyr i sekken har jeg kunnet utforske lengre deler av elva, finne de små lommene med fisk og slå leir når og hvor det passer.
Om du bare skal være ut en overnatting, har du dessuten bedre kontroll på været, og kan velge enda lettere løsninger.
Strategi
Men hvordan får du vekten ned på et nivå der den blir håndterbar? Det dreier seg i hovedsak om to prinsipper: Du må legge igjen utstyr du ikke trenger og velge lette varianter av utstyret du har med.
Lettpakkere begynner ofte med de tre største delene av utstyret; ryggsekken, sovesystemet og nattelyet. Sovesystemet kan være fjellduk, sovepose og underlag, eller en kombinasjon av disse.
Nattely kan være telt, gapahuk eller fjellduk. Et vanlig mål for lettpakkere er å få vekten på hver av disse under kiloen. Et godt tips er dessuten at dersom volumet er riktig, så er vekten gjerne også det. Med en mindre ryggsekk lærer du fort begrensningens kunst. I tillegg er flerbruk et viktig prinsipp: Har du med fjellduk, kan du klare deg med en lettere og tynnere sovepose. Kanskje holder det med en presenning i stedet for telt, om ikke fjellduken er nok i seg selv. En god dunjakke eller en tjukk genser kan også gjøre det mulig å klare seg med lettere sovepose. Noe av dette utstyret er dyrt, men kjøper du kvalitet kan du ha glede av det lenge. Andre bytter kan være svært rimelige. En brusflaske er mye lettere enn de fleste drikkeflasker for turbruk, og langt rimeligere i innkjøp.
Gramjakt
Å lage en detaljert liste der du skriver opp vekta på alt utstyret ditt, er en svært nyttig øvelse. Da blir det fort synlig hva som står for det meste av vekta. For min del var det nyttig å se at mine to storsekker veide 3,6 og 4,8 kilo. Begge var gamle og slitte. Jeg endte med å investere i en amerikansk lettvekts-jaktsekk, som på tross av et volum på over 100 liter kun veide 1,8 kilo. Jeg fikk også synliggjort hvor stor del av vekten som kommer fra kamerautstyret, og kunne gjøre grep for å begrense grammene.
Med en slik liste kan du også gjøre aktive utstyrsvalg for hver tur. Trenger du egentlig øksa når du stort sett ferdes i høyfjellet? Må du ha en stor og kraftig tollekniv, eller holder det med en liten foldekniv? Og trenger du alle kjelene i kokesettet denne gangen?
Også fiskeutstyret kan ha godt av en gjennomgang. Det er lett å bare ta med fiskeveska, men vet du egentlig hva som ligger i den og hvor mye den veier? Også sluk- og flueboksen har godt av begrensningens kunst. Trenger du å ha med et helt arsenal om du stort sett ender med å knyte på gamle kjente?
Noen vil kanskje være redd for å stå uten riktig flue når et spesielt insekt klekker, men er du for tungt lastet er sjansen mindre for at du er på riktig sted til riktig tid, og med nok energi til å gjøre en innsats.