Annonse
En basset artesien normand i profil.
En basset artesien normand er en saktedrivende hund. Det kan bidra til at rådyret holder seg lenger i terrenget.

Jakthundguide || Kortbeinte, drivende hunder

Basset artesien normand

En edel franskmann til vestlandske hjortelier.

Publisert Sist oppdatert

Denne korthårede, langstrakte basseten, som gjerne forkortes BAN, ble utviklet i Frankrike fra omkring 1870 og fram til 1930-tallet, basert på to litt ulike typer kortbeinte bassets (fra henholdsvis Artois og Normandie).

Den ene hadde nesten rette bein, den andre mer krokete. Det var spesielt én fransk oppdretter, Léon Verrier, som fikk fram en miks av de to, som dominerte utstillingene fra begynnelsen av 1900-tallet. Den franske kennelklubben anerkjente rasen i 1938.

I Frankrike ble BAN opprinnelig brukt til jakt i flokk på kanin og hare.

Fra Frankrike til Sverige

BAN ble først introdusert til Norden gjennom Sverige i 1959. I Södermanland fikk man fram et beskjedent oppdrett, og rasen vokste langsomt. Utviklingen ble støttet opp med franske importer.

Hunden var ønsket først og fremst på grunn av jaktlysten, uvanlig god nese og et mektig losmål. Det ideelle eksemplaret har lav fart og er spornøye. Drevtiden er gjerne rundt en time.

Hunden omtales gjerne som den vakreste av de franske bassetene, der hodet skal gjenspeile edelheten til de store støverne fra Normandie (grand chien normand). Pelsen er korthåret, og som oftest trikolor med hvit, tan (brun) og svart, eller tofarget hvit og tan.

Bildet viser en artesien normand som løper mot kamera.
Basset artesien normand omtales ofte som den edleste av de franske bassetene. I denne raseartikkelen, som er en del av vår rasevelger, kan du lese deg opp på denne jakthundens egenskaper og opphav.

Hva sier entusiasten?

Per Gunnar Vidhammer er leder i raserådet for basset artesien normand. Han er også dommer på blodspor, ferskspor og drevprøver, med ansvar for sporprøvene i regi av Bassetklubben i Norge. Hjemme i Skodje har han for tiden elleve hunder i huset, der åtte er valper.

Søker godt

De tre voksne hundene er alle godkjente ettersøkshunder, som brukes i arbeid med fallvilt for Ålesund kommune og ettersøksoppdrag i forbindelse med jakt. Ellers brukes hundene til jakt på rådyr og hjort.

– Løshund på Vestlandet, hvordan fikk du til det?

– Nei, det kan du si. Det har blitt lettere å få tillatelse til å bruke løs på drevet halsende hund på Vestlandet de siste årene. Tidligere var det ikke populært, men en kortdrivende og saktedrivende hund, som ikke går så hardt på viltet, ser ut til å bli akseptert, sier han.

Han mener det er en fordel å bruke rasen i vestlandsterrenget fordi det ofte er mindre vald.

– Her jakter vi gjerne i terreng som er en kilometer langt, og fire-fem kilometer bredt, forteller han.

Fantastisk og sta

– Hvorfor ble det akkurat basset artesien normand?

– Jeg fikk bli med på jakt med en slik en, og falt pladask. Den er korthåret og lett å stelle. Fantastisk gemytt. Men sta, sta og sta. Likevel blir det veldig mye opp til eieren hvor lydig den blir. Det er en veldig god jakthund, og veldig enkel hund å holde.

Vidhammer fikk sin første artesien normand i 2009, og driver aktivt med avl på rasen.

– Jeg hadde fuglehund før, men synes det er mer behagelig å jakte med løshund på hjort, sier han.

Kort om rasen

Familievennlig: En glad og hengiven jakthund med et vennlig vesen. Regnes som «Frankrikes familiehund nr. 1».

Aktivitetsbehov: Dette er en hund som trenger et aktivt hverdags- og jegerliv. Den liker å bruke nesa også til andre sporoppgaver.

Samarbeid: Hundene kan ha en god dose stahet og anses som middels samarbeidsvillige. Hvor godt du lykkes med kontakten, er også avhengig av trening.

Helse: Dette er generelt en frisk rase. Det foreligger per nå ingen krav om tester for rasen.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
202331
202229
202132
202018
201922

Powered by Labrador CMS