Annonse
Den strihårede dachsen kommer i to fargevalører. Dachsen er god jakthund, som fungerer både til rådyrjakt og revejakt – for å nevne noe.
Den strihårede dachsen kommer i to fargevalører.

Jakthundguide || Kortbeinte, drivende hunder

Dachshunden

Den store, lille hunden.

Publisert Sist oppdatert

Vil du jakte både over og under jorda, er løsningen kanskje en dachshund. Den kan brukes som hihund, drevhund og ettersøkshund, og betegnes ofte som en allrounder. 

Når det er sagt, er det ikke sikkert du får alle egenskapene i en og samme hund. Men nå hører det vel også med til sjeldenhetene å treffe på en dachshundeier med kun én enkelt hund ved foten ...

Dachsen som hihund etter grevling og rev trenger å være modig og rovdyrskarp, mens dachsen som drevhund etter rådyr, hjort, rev og hare, skal være en selvstendig viltfinner med god losføring. Når dachsen så opptrer som ettersøkshund etter skadet vilt, må den kunne konsentrere seg og holde motivasjonen oppe gjennom et langt og strevsomt søk.

Tysk grevlinghund

Dachshunden er en gammel rase, som opprinnelig kom fra Tyskland, utviklet fra tyske støvere («Deutsche Bracken») og viltsporhunder (Schweisshunder). Den tyske dachshundklubben ble dannet i 1888. 

Den lille allrounderen var fra start en reindyrket jakthund, med stor jaktlyst, sporlyst, stahet og mot, i tillegg til skarphet mot rovdyr. Samtidig som ministøveren også sjarmerte seg inn i stuene (og sengene) til folk på en helt annen måte enn andre større jakthunder.

Dachshunden finnes i tre størrelser (standard, dverg og kanin) og tre hårlagsvarianter (strihåret, korthåret og langhåret). Den korthårede varianten er trolig eldst, mens de strihårede og langhårede variantene er laget med innblanding av andre raser.

I jaktsammenheng er det vanlig å forholde seg til standard størrelse i hårlagsvariantene strihåret og korthåret. Det finnes langhårede jakthunder, men de stiller sjelden på prøver.

Sta sjarmør

Dachsen er kjent for å være sjarmerende, men selvstendig, sta og modig. Du må gjerne dressere den, men det går lettere hvis den tror at det var den selv som fant det på.

Rasen har stor jaktlyst og er en mester i å snike seg ubemerket av gårde hvis den får muligheten. Husk å lukke grinda.

Den korthårede varianten er trolig eldst, mens de strihårede og langhårede variantene er laget med innblanding av andre raser.

Jakt med dachs

I gamle dager lot man gjerne flere hunder jage samtidig. I dag jakter man stort sett med én hund av gangen, først og fremst under jakt på rådyr – og til dels hjort. En god dachshund presser viltet (med et godt losmål) i et jevnt og rolig drev, som gjør at drevdyret ikke flykter ut av området, men tar det mer med ro og følger sine vante ruter gjennom terrenget.

Når du skal velge mellom de ulike små drivende hundene, er det viktig å tenke på terrenget du skal jakte i. En dachs kan egne seg for et mindre terreng enn for eksempel en drever eller beagle.

Før du kjøper valp, er det også lurt å sjekke ut jaktegenskapene i linjene bakover. Uansett hvor stolt en jeger er av sin hund, ligger det beste beviset i prøveresultatene. I sitt hjemland, Tyskland, kan dachsen starte i hele 33 ulike prøver!

Selv om enkelte dachser har et klingende mål, mener noen at rasen generelt kan ha et mindre hørbart mål enn f.eks. en drever.

Drevprøve

I Norge kan dachsen delta i drevprøver på hare, rev, rådyr og hjort. Den drivende hunden leter selvstendig opp sporet, og følger dette til den finner viltet, og begynner å forfølge det. Dachsen skal jobbe effektivt, metodisk og utholdende på fot. 

Underveis skal den ha god kontakt med fører, være spornøye og være villig til å arbeide på tap. Du skal lett kunne høre forskjell om hunden har los, eller om den kun støter på sporet.

Hiprøve

Dachsen har tradisjonelt vært en god hihund, men brukes lite til dette i Norge i dag.

På en hiprøve kan du teste hundens egnethet som «revesprenger» eller «forligger». Førstnevnte handler om å få reven ut av hiet, slik at jegeren kommer til skuddt. En «forligger» derimot, holder viltet (rev eller grevling) i hiet til jegeren får gravd det fram.

En dachs, her en korthåret variant, egner seg gjerne bedre til et mindre terreng enn en beagel eller drever.
En dachs, her en korthåret variant, egner seg gjerne bedre til et mindre terreng enn en beagel eller drever.

Pelsen

Den strihårede dachsen skal ha rikelig med strie dekkhår med underull. Pelsen trimmes en til to ganger i året. Enkelte strihårshunder har en pels som faktisk ikke er ordentlig stri. Da kan snøklumper fort bli et problem under jakt på vinterføre.

Korthåret dachs skal ha en tett og litt grov pels. Også den skal beskytte mot kulde og regn. Pelsen på korthåret dachs felles naturlig to ganger i året.

Utsatt?

Vær også oppmerksom på at både bryst, jur og mannlige kjønnsorgan kan være litt ekstra utsatt på skareføre og ved jakt gjennom høy, stiv lyng grunnet dachshundens korte ben.

Hva sier entusiasten?

– Jeg har ventet i fire timer på dachsen som satt og loset i et grevlinghi, men egentlig bruker jeg dachsene til rådyrjakt, sier Rune Borgersen.

Han er leder for drevutvalget i NDF og ivrig prøvedommer, samt fylkesinstruktør ettersøk i NJFF. I tilleg er han ettersøksjeger i Søndre Buskerud Ettersøksring og tre kommuner rundt Drammen.

Hjemme i Mjøndalen tusler tre dachser rundt føttene hans, en korthåret og to strihårede, i tillegg til en bayersk viltsporhund.

– Så heller ikke du klarer deg med én dachs?

– Eh, nei, men det er fordi den ene er pensjonert, så da må man jo sikre kontinuitet, unnskylder Borgersen seg.

– Tenk om hunden ble syk akkurat når du skulle ut på jakt, det hadde jo vært krise. Da er det godt å ha en i reserve.

Bare et hårlag?

– Hvordan vil du beskrive forskjellen på de to variantene, bortsett fra pelsen?

– Den strihårede framstår kanskje mer avbalansert og rolig. En stødig type. Litt roligere i kantene. Mens den korthårede er litt mer hektisk. Men som jakthunder er det liten forskjell, begge fungerer godt både på rådyr og hjort.

Tilbake til grevlingepisoden:

– Den strihårede er kanskje litt mindre tilbøyelig til å gå under bakken. Det er nok litt mer hilyst i den korthårede, som også er mer rovdyrskarp.

– Hvordan er losen?

– Her er det kanskje litt mer forskjell. Korthårsdachsen har mye god lyd, et tett og fint mål. Den strihårede har et litt tammere mål. Men det kan væreindividuelleforskjeller også, sier han.

Ned med farta

Sammenliknet med drever og beagle, er dachsen saktegående.

– Dachsene holder lav fart, som er bra. De gir god lyd og er presise i fotarbeidet. De har litt grunnere loser, som er en fordel. Kanskje noen ganger litt for trangt søk. Men det er jo avhengig av rådyrtetthet og topografi.

– Hva bør man passe på?

– Enkelte strihårede kan ha for dårlig pels, som gir klumper med snø i pelsen om vinteren. Velg en hund med stri og hard pels, ikke fluffy. Se også etter foreldredyr som tilfredsstiller kravene til raseklubben, og sjekk at både foreldre og linja bakover består av jaktpremierte hunder, sier Borgersen.

Kort om rasen

Familievennlig: Egner seg godt som familiehund, men må få nok fysisk og psykisk stimulans.

Aktivitetsbehov: Dette er en stor hund i en liten kropp, som har kapasitet for lange turer, men som også takler en dag i ro og mak.

Samarbeid: Dachsen er kjent som selvstendig, modig og litt sta, men samarbeider også godt med fører.

Helse: Dachshunden kan bli ganske gammel, gjerne 12–16 år. Den er stort sett en frisk rase, men ryggprolaps er et problem. NDF (Norske dachshundklubbers forbund) jobber derfor både med et ryggrøntgenprosjekt og et gentestingsprosjekt, for å få flere av de hundene som bærer et beskyttende gen inn i avlen. Seriøse oppdrettere har også kontroll på ulike øyesykdommer.

Registrerte valper hos NKK, korthår

År Antall
2023157
2022234
2021234
2020175
2019138

Registrerte valper hos NKK, strihår

År Antall
2023283
2022321
2021352
2020292
2019345

Powered by Labrador CMS