Bærekraft:
Næringsministeren vil skrote brukthandelloven
– Godt signal, sier Bergans ansvarlige for bærekraft. – Kan fort bli symbolpolitikk, sier gründer i Northern Playground.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Nordmenns høye forbruk av turklær og friluftsutstyr er ikke uproblematisk for miljøet.
Én av hindringene på veien til en mer sirkulær økonomi kan nå omsider stå for fall, etter at næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) uttalte i en pressemelding at han vil skrote dagens brukthandellov.
– Vi skal inn i sirkulæralderen, ikke tilbake til steinalderen. Derfor vil jeg skrote brukthandelloven, og presentere et oppdatert regelverk i løpet av neste år, sier ministeren.
– Viktig signal
Brukthandelloven fra 1999 skal gjøre det vanskeligere å omsette tyvgods, blant annet ved å kreve at alle som selger brukte varer fører en protokoll over hvem som har levert varen. Protokollen må etter dagens regelverk oppbevares i 14 dager.
Yngvill Ofstad er bærekraftansvarlig hos kles- og utstyrsprodusenten Bergans. De har tidligere bedt myndighetene om å tilpasse loven for å gjøre det lettere for kommersielle aktørerer å selge brukt utstyr.
– Brukthandelloven viser at lovverket ikke er klart for en overgang til en sirkulær økonomi. Derfor er dette en viktig symbolsak for oss, selv om Bergans allerede har fritak fra plikten om å føre protokoll, sier Ofstad.
Grunnen til at Bergans har fått dette fritaket, er at produsenten ikke gir kontanter til kunder som leverer inn brukt klær og utstyr, men rabatter på kjøp av nytt utstyr.
– Vi er ikke en veldedig organisasjon, og da er det viktig at kunder opplever at de får noe igjen når de leverer inn sine gamle produkter til oss.
Nå er hun spent på hvordan det kommende regelverket vil se ut, og hva det vil bety for kommersielle aktører.
I en såkalt tolkningsuttalelse tidligere i høst slo Nærings- og fiskeridepartementet fast at alle frivillige aktører som driver videresalg av brukte klær fra og med nå er unntatt dagens brukthandellov. Her kan du lese hele uttalelsen.
– Må ikke øke forbruket
Jakt & Fiske har tidligere skrevet om at EU-kommisjonen vil bruk og kast-modellen til klesbransjen til livs, og nå vil tvinge produsentene til å lage klær som er enklere å reparere, samtidig som det skal bli ulovlig å kaste nye klær for å rydde plass til nye kolleksjoner.
– Jeg er redd at det brukes mye kraft på symbolpolitikk. Det kan absolutt være bra at det blir enklere for kommersielle aktører å ta imot og videreselge brukte varer, men det kan også bidra til økt forbruk. Og det er det som er feil. Vi må alle senke forbruket vårt, sier Jo Egil Tobiassen.
Han er gründer og daglig leder i klesmerket Northern Playground, som lenge har jobbet mot det de kaller grønvasking i klesbransjen.
– Ikke glem momsen
Stein Helliksen er tidligere sjef i Helsport, og ble med videre på laget da datteren Nora Helliksen startet Barents Outdoor etter at Helsport ble solgt til nye eiere.
I Helsports gamle lokaler på Melhus utenfor Trondheim skapes det telt, tarper og soveposer. Der Bergans gir rabatter, velger Barents Outdoor i dag å gi kunder penger når de kjøper opp brukte telt. Teltene repareres, og selges så videre.
Helliksen synes det er bra at politikerne nå vil endre lovverket rundt brukthandel, men roper samtidig et lite varsku om å ikke glemme momsen.
– Skal vi få fart på en reparasjonskultur, må det tilrettelegges for det. Det er bra å jobbe med brukthandelloven, men det er også viktig at både reparasjoner og videresalg av brukte varer blir momsfritt, sier Helliksen.
Jakt & Fiske har spurt finansminister Trygve Slagsvold Vedum om han vil fjerne momsen på reparasjoner samtidig som Vestre vil endre brukthandelloven.
Det er Statssekretær Lars Vangen (Sp) som svarer:
– Merverdiavgiften er en av hjørnestenene i finansieringen av vår felles velferd. Merverdiavgiftsfritak for reparasjoner er ikke en del av Statsbudsjettet for 2023 og er ikke i Hurdalsplattformen.