Annonse

Tema

Ellen Marie Tesaker har et eget rom der hun har sneller, lapper, nål og tråd. Bunkene av små og store plagg som skal repareres samles i en haug på divanen. Her skal en gammel ullgenser få nye forsterkninger.

Klær og miljø

Hjemme på gården på Gyland sitter Ellen Marie Tesaker i sitt lyseblå kvistværelse, også kalt syrom. Hun mener tiden moden for en revitalisering av symaskin, stoppesopper, nål og tråd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I fanget har hun en ullstillongs med hull på kneet. I haugen av andre klær som skal repareres, ligger en anorakk med bustet og ubrukelig borrelås, en genser som trenger nye skinnlapper i albuen, en turskjorte skal få snippen snudd og et par gamle, solblekede gamasjene trenger nye strikk.

I tillegg kommer nye klær som ganske sikkert vil slites, og som først som sist kan få en omgang forsterkende sømmer. Tesaker skotter opp fra stingene:

– For noen tiår siden behersket langt flere kunsten å reparere. Jeg tror det begynte å bære galt av sted en gang på 1980-tallet, sier Tesaker.

– Det er jo ikke vanskelig, og man trenger ikke mye utstyr. Poenget er bare å få det gjort.

Alt kan repareres!

Les også: Turklær til miljøbesvær, En bransje i endring?

Tesakers beste reparasjonstips:

Noen snur jakka etter vinden, men Ellen Marie Tesaker snur skjortekragen. Hvem har ikke opplevd at den er blitt fillene på kanten? Sprett den av, snu og sy fast igjen. Dermed har du forlenget plaggets levetid med flere år.

Usynlige reparasjoner

  • Lappen legges gjerne under hullet. Tekstilbiten som bruke kan være hentet fra plagget selv, f. eks. fra fôret, eller man ofrer stoffer fra en lomme. Sømmene er tette og sys med samme farge som plagget.
  • I denne kategorien inngår kunsten å snu skjortekrager med slitt snipp. Sprett opp og vend om, slik at den slitte kanten kommer på undersiden.
  • Tekstillim kan være løsningen der det handler om vann- og vindtette tekstiler. Med lim slipper du å lage nålhull som forringer tettheten i stoffet.
Går det hull i tynn ull, kan det være vanskelig å reparere uten at det snurper seg. Trikset er å sy små sting rundt hullet, før du deretter går i gang med stoppingen.

Synlige reparasjoner

  • Her inngår lapper, border og sømmer i andre farger enn plagget selv. Et hull kan f.eks. gjøres om til en rosett.
  • Når sports- og ullundertøy skal repareres, er det ofte lurt å forsterke kanten av hullet med små sting, for deretter å føre stingene fra den ene siden av hullet til den andre, uten å snurpe. På denne måten lages en liten vev. Når det her benyttes tråder i ulike farger, kan lappingen gi plagget et nytt og festlig uttrykk.
  • Når uteklær skal lappes, kan det brukes tekstil fra lignende utgåtte plagg, eller man kan kjøpe ferdiglapper. Her finnes også lapper med lim bak, som skal strykes på. Husk at spisse hjørner løsner lettere enn hjørner du har avrundet med saksen.
  • Små rifter/flenger eksempelvis på en skulder eller en hette kan skjules med en pynteknapp eller dusk.
Selv på nye plagg kan Ellen Marie Tesker gjøre forebyggende utbedringer. En gammel skinnjakke skal bli til forsterkende lapper på albuen til en ny strikkegenser.

Forebyggende reparasjoner

  • Forsterking er nyttige for plagg man vet kommer til å bli utsatt for slitasje. Hvorfor ikke sette skinnlapper på ullgenserens albuer allerede før genseren blir slitt og maskene mister taket?
  • Ekstra sømmer eller lapper i skrittet eller nederst på buksebeina, eller forsterkende sømmer på lommer og i hælen på sokkene, vil også forlenge levetiden.
Borrelås som ikke låser er reint irriterende! Årsaken er som regel bare rusk som lett kan pirkes ut med pinsett. Metoden er lettere, mer miljøvennlig og mye billigere enn å kjøpe ny jakke.
Powered by Labrador CMS