Annonse
En flat coated retriever er en utmerket apportør.
En flat coated retriever er, på lik linje med de andre retrieverne, en utmerket apportør.

Retrieverguiden

Flat coated retriever

En sprettball med pels eller dyktig apportør?

Publisert Sist oppdatert

På samme måte som for labrador retriever, står altså St. johnshunden oppført som stamfar for rasen. Sikkert er det i hvert fall at mange hunder ble krysset inn i rasens begynnelse for å forsterke ulike egenskaper.

Både pointere og settere har vært i miksen, noe flattens lange hode kan være et tegn på. Målet var å få opp fart og søksegenskaper, mens enkelte fårehunder skal ha blitt krysset inn for å øke rasens trenevillighet. Rasen ble gjerne kalt wavy coated retriever i starten.

Særlig viktig for framveksten, var trolig Shirleyfamilien, som bedrev målrettet avl på sitt gods Ettington ved Stratford-upon-Avon i England. Den første flatten i Norge, kom allerede i 1912. Dog fikk den ikke avkom, og det skulle gå helt til 1970 før en flat coated retriever igjen satte sine bein i Norge.


 Hva sier entusiasten?

Enkelte kaller flat coated retriever for en sprettball med pels, andre argumenterer for at flatten er selve kroneksemplet på den engelske retriever.

– Hvis du skal kjøpe deg en flat til jakt, bør du velge en valp etter foreldre som har veldokumenterte meritter på jaktprøver i de høyeste klassene – eller brukes på jakt. Det er store ulikheter i de jaktlige egenskapene mellom avlslinjene, sier Heidi Kvan.

Uttalelsen faller mens hun selv er i bilen på vei til Skåne for å bistå som apportør med to av sine flatter.

Kvan er utdannet etolog, hundetrener, oppdretter og har holdt på med flat coated retriever mer enn halve livet. Egne hunder brukes til andejakt, gåsejakt og duejakt utenfor døra i Eidsberg, samt hyppig deltakelse på jaktprøver.

– Det er slett ikke alle flatter som respekterer privatsfæren til mennesker eller andre dyr. Og i hverdagen er det jo egentlig bra med en veldig sosial hund. Men retrieveren skal kunne fungere sammen med mange andre hunder på et begrenset område over lang tid. Da kan det omgjengelige komme i veien for jobben på jakt, sier hun.

Når det begynner å bli kaldt i vannet, kan du med fordel kle på apportøren et neoprendekken. Det gjelder dog ikke bare flat coated retriever.
Når det begynner å bli kaldt i vannet, kan du med fordel kle på apportøren et neoprendekken. Det gjelder dog ikke bare flat coated retriever.

Kort om rasen

Familievennlig: En åpen type, glad i «alt og alle».

Aktivitetsbehov: Enkelte trenger mye fysisk bevegelse, andre er mer bedagelig anlagt. En robust hund, trives med snørekjøring, jogging og lignende. Jo mer du gasser opp hunden, jo mer overskudd får du i retur. Bør balanseres med tilsvarende mental stimulans. Krever ofte mer enn enkle lydighetsøvelser.

Samarbeid: Historisk en picking-up dog, vant til å jobbe og få inn fallvilt. Derav relativt selvstendig i arbeid, ikke nødvendigvis like dirigerbar som f.eks. en jaktlabbe.

Helse: Flatcoated retrieveren er en relativt frisk rase med mange helsemessige fortrinn, skriver raserådet på egne nettsider. Tidligere kjent for høy forekomst av kreft. Raserådet følger i tillegg med på rygglidelsen spondylose, patellalukasjon og nyresykdommen renal dysplasi.

Registrerte valper i Norge*

År Antall
2022410
2021592
2020402
2019450
2018392

* tabellen tar ikke høyde for hunder som importeres fra utlandet, og skiller ikke mellom de ulike linjene.

Powered by Labrador CMS