Borrefeber i Danmark
En gyllengul abbor bryter overflaten, karbonklinga flekser i vårsola og gummiagnet sitter perfekt i munnvika. Bli med til Danmark, brakkvannsabborens Mekka.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Det finnes noen sære sportsfiskere, virkelig sære, som i sin lengt etter å kjenne det karakteristiske «ticket» i stanga når abboren tar, pusher spinnfiskesesongen i overkant langt.
Faktisk så langt at en sju timers biltur i en fullstappet bil fortoner seg som en svipptur. Og alle gangbar is og maggot mellom bakkar og berg der hjemme forsvinner som dugg for vårsola.
Nå handler alt om å lure sær og svære vårabbor ved hjelp av nerdete teknikker.
Dårlige odds
Vi befinner oss ved en liten innsjø sør for København, hvor strandlinjen kun er brutt av en liten elv som renner ut i det salte havnebassenget bakenfor.
Spenningen bygger seg opp i det første, litt skjelvne kastet gjøres i det grunne og grumsete vannet. Selv om det står hundrevis av rekordabbor der hvor agnet ditt lander, er det likevel liten sjanse for at en av dem lar seg friste til et utfall.
Det handler om at vær, vind, trykk og månefase må stemme. I tillegg må du selv være fokusert, tålmodig og velge rett agn og presentasjon. Vi snakker tross alt om en rognstinn og vinterstøl abbor. Men til slutt skjer det utenkelige: Nappet kommer, tilslaget sitter og alle fisketimene er glemt. Halleluja!
Sær i matveien
Abboren er en spesiell fisk i seg selv. Med sine karakteristiske striper og høye ryggfinne betegnes den ofte som den «stripete krigeren». Og som man alltid har lært: En god soldat hviler når han kan.
På våren er ikke abboren særlig opptatt av næringssøk. Høsten, og gjerne tidlig vinter har blitt brukt til å fylle opp energireservene i forkant av gytingen. Det gjør fisken småspist og sær.
Værforhold og tidspunkt
Vær- og vindforhold spiller en avgjørende rolle under vårfiske etter abbor.
På våren er stabilt luftrykk gunstig. Gjerne stigende i kombinasjon med overskyet og varmt vær, samt vind fra sør (om noe vind).
Sulten? Kanskje denne abboroppskriften er noe å prøve ut …
Et raskt fallende trykk betyr oftest vanskelig fiske, og klarvær tidlig på året fører ofte til frostnetter, noe som kan være drepen for formiddagsfisket.
Under vårfisket er det spesielt perioden fra midt på dagen til litt utpå ettermiddagen som kan gi godt fiske. Da har gjerne vannet rukket å bli varmet opp en grad eller to, og fisken benytter denne «tidsluken» til økt aktivitet og næringssøk.
Fiskeplasser
På seinvinteren og våren står det meste av våre stimdannende fiskearter i tette stimer på små områder. Riktig valg av fiskeplass er derfor essensielt. Ofte er det grunne områder i tilknytning til vegetasjon eller annen struktur, som gjelder.
Her samles fisken før gyting, og de grunne områdene varmes opp raskere av både sol og lufttemperatur enn de øvrige vannmassene. I tillegg befinner ofte byttefisk og andre byttedyr seg også på disse områdene, noe som gjør at abborene oppholder seg der både hyppigere og lengre.
Les også: Bynære muligheter
Det betaler seg ofte å bruke litt tid på å lete seg fram til disse plassene før du begynner å fiske. Studer gjerne dybdekart/flyfoto, eller benytt ekkolodd om du har en båt tilgjengelig. Det gjør fisket langt mer effektivt.
Fiskeutstyr
På våren gjelder det å holde utstyret enkelt. Her er det ikke særlige behov for en mengde ulike stanglengder, aksjoner og snøretykkelser. Det er tiden agnet er i vannet, presentasjonen og plassen som er nøkkelen.
Et passende hoved-setup består som regel av en lett og kort haspelstang på +/- 7 fot, med en kastevekt på 5-15 g. Det er også en fordel om stanga har toppaksjon med god rygg. Gå for ei haspelsnelle i str. 2000-2500, og braid/multifilament snøre på 0,12 mm kombinert med en 1,5 meter lang fortom av monofilament eller fluorkarbon.
Tykkelsen på fortommen varieres fra 0,20 mm (der det ikke finnes gjedde og er lite å sette seg fast i) til 0,35 mm (der det er mye gjedde og bunnstruktur).
Ytterst bør man sette på en snap/sluklås, da vårfiske byr på mye eksperimentering når det gjelder agn og fisketeknikk. Hovedpoenget med vårfiske er å fiske veldig lett, og utstyret skal være sensitivt nok til å merke det minste hogg og napp.
Gjenutsetting
Av annet utstyr er det lurt å ta med en god håv med gummiert og knutefritt nett. Et målebånd, vekt og en god tang er også nyttig utstyr om den store abboren skulle bite på.
Store abborer er viktige individer i våre økosystemer, og egner seg som regel bedre i vannet enn på middagstallerken. En god regel er å slippe ut abbor over 40 cm, eller ca. 800 g.
Da bidrar du til å sikre et bærekraftig sportsfiske i ditt vann, og slipper å tenke på tungmetaller og andre miljøgifter, som ofte kan være et problem ved konsum.
Les også: Abborfiske med moderne metoder
Fisketeknikkens mester
Under vårfiske etter abbor, er det såkalte finesse-teknikker som gjør seg spesielt gjeldende. Dette er teknikker hvor små kunstige agn i kombinasjon med lette vekter og tynne liner, gir muligheter for å fiske utrolig sakte.
Man kan si at mottoet bør være å bli fisketeknikkens mester.
Les også: Prøv deg på høstgjedda
En god sportsfisker er en allsidig sportsfisker. Mestrer du flere teknikker, øker sjansene betydelig for fangst, spesielt når forholdene ikke spiller på lag.
Spesialiserer deg gjerne på tre-fire teknikker, som dekker ulike situasjoner. Det inkluderer en saktefiskende teknikk, en søkende og mer aktiv teknikk og en teknikk som skiller seg vesentlig fra de to andre hva angår presentasjon og/eller agnets utseende.
Vår-abboren kan være en seig motstander, men når du knekker koden, finnes det knapt noe fiske som er artigere.
Let deg fram til noen spennende vann, begynn å forberede utstyret og gi vårfisket en skikkelig sjans så fort isen går. Du blir neppe skuffet.