Annonse

Borrefeber i Danmark

En gyllengul abbor bryter overflaten, karbonklinga flekser i vårsola og gummiagnet sitter perfekt i munnvika. Bli med til Danmark, brakkvannsabborens Mekka.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det finnes noen sære sportsfiskere, virkelig sære, som i sin lengt etter å kjenne det karakteristiske «ticket» i stanga når abboren tar, pusher spinnfiskesesongen i overkant langt.

Faktisk så langt at en sju timers biltur i en fullstappet bil fortoner seg som en svipptur. Og alle gangbar is og maggot mellom bakkar og berg der hjemme forsvinner som dugg for vårsola.

Nå handler alt om å lure sær og svære vårabbor ved hjelp av nerdete teknikker.

I Danmark vandrer abboren ofte opp i elver som renner gjennom småbyer og tettsteder. Her kan fisket kombineres med kafébesøk og besøk i lokale fiskeutstyrsbutikker. Fra

Dårlige odds

Vi befinner oss ved en liten innsjø sør for København, hvor strandlinjen kun er brutt av en liten elv som renner ut i det salte havnebassenget bakenfor.

Spenningen bygger seg opp i det første, litt skjelvne kastet gjøres i det grunne og grumsete vannet. Selv om det står hundrevis av rekordabbor der hvor agnet ditt lander, er det likevel liten sjanse for at en av dem lar seg friste til et utfall.

Det handler om at vær, vind, trykk og månefase må stemme. I tillegg må du selv være fokusert, tålmodig og velge rett agn og presentasjon. Vi snakker tross alt om en rognstinn og vinterstøl abbor. Men til slutt skjer det utenkelige: Nappet kommer, tilslaget sitter og alle fisketimene er glemt. Halleluja!

Fisk med stangtoppen hevet når du fisker med jigg. Da løfter du agnet mer, og du registrerer lettere forsiktige napp ved å se på unormale bevegelser i snøret.

Sær i matveien

Abboren er en spesiell fisk i seg selv. Med sine karakteristiske striper og høye ryggfinne betegnes den ofte som den «stripete krigeren». Og som man alltid har lært: En god soldat hviler når han kan.

På våren er ikke abboren særlig opptatt av næringssøk. Høsten, og gjerne tidlig vinter har blitt brukt til å fylle opp energireservene i forkant av gytingen. Det gjør fisken småspist og sær.

En jigg med paddletail rigget på et NED-hode er ofte en vår-killer. Det flate jigghodet gjør at agnet stiller seg vertikalt på bunn, og virker ekstra forlokkende på treg vårabbor.

Værforhold og tidspunkt

Vær- og vindforhold spiller en avgjørende rolle under vårfiske etter abbor.

På våren er stabilt luftrykk gunstig. Gjerne stigende i kombinasjon med overskyet og varmt vær, samt vind fra sør (om noe vind).

Sulten? Kanskje denne abboroppskriften er noe å prøve ut …

Et raskt fallende trykk betyr oftest vanskelig fiske, og klarvær tidlig på året fører ofte til frostnetter, noe som kan være drepen for formiddagsfisket.

Under vårfisket er det spesielt perioden fra midt på dagen til litt utpå ettermiddagen som kan gi godt fiske. Da har gjerne vannet rukket å bli varmet opp en grad eller to, og fisken benytter denne «tidsluken» til økt aktivitet og næringssøk.

Fiskeplasser

På seinvinteren og våren står det meste av våre stimdannende fiskearter i tette stimer på små områder. Riktig valg av fiskeplass er derfor essensielt. Ofte er det grunne områder i tilknytning til vegetasjon eller annen struktur, som gjelder.

Her samles fisken før gyting, og de grunne områdene varmes opp raskere av både sol og lufttemperatur enn de øvrige vannmassene. I tillegg befinner ofte byttefisk og andre byttedyr seg også på disse områdene, noe som gjør at abborene oppholder seg der både hyppigere og lengre.

Les også: Bynære muligheter

Det betaler seg ofte å bruke litt tid på å lete seg fram til disse plassene før du begynner å fiske. Studer gjerne dybdekart/flyfoto, eller benytt ekkolodd om du har en båt tilgjengelig. Det gjør fisket langt mer effektivt.

Noen ganger klaffer alt til slutt, og alle timene man har lagt ned for å lykkes, oppleves som en svært god investering.

Fiskeutstyr

På våren gjelder det å holde utstyret enkelt. Her er det ikke særlige behov for en mengde ulike stanglengder, aksjoner og snøretykkelser. Det er tiden agnet er i vannet, presentasjonen og plassen som er nøkkelen.

Et passende hoved-setup består som regel av en lett og kort haspelstang på +/- 7 fot, med en kastevekt på 5-15 g. Det er også en fordel om stanga har toppaksjon med god rygg. Gå for ei haspelsnelle i str. 2000-2500, og braid/multifilament snøre på 0,12 mm kombinert med en 1,5 meter lang fortom av monofilament eller fluorkarbon.

Tykkelsen på fortommen varieres fra 0,20 mm (der det ikke finnes gjedde og er lite å sette seg fast i) til 0,35 mm (der det er mye gjedde og bunnstruktur).

Ytterst bør man sette på en snap/sluklås, da vårfiske byr på mye eksperimentering når det gjelder agn og fisketeknikk. Hovedpoenget med vårfiske er å fiske veldig lett, og utstyret skal være sensitivt nok til å merke det minste hogg og napp.

Tips

Vil du satse seriøst på vårfiske etter abbor, bør du sjekke ut disse fem måtene å rigge agnet på.
• Ned rig
• Neko rig
• Carolina rig
• Tokyo rig
• Dropshot

Store abborer er viktige individer i økosystemene. I Danmark er det ofte pålagt fang-og-slipp på all abbor som tas på våren, og det er en god praksis for å sikre et bærekraftig sportsfiske.

Gjenutsetting

Av annet utstyr er det lurt å ta med en god håv med gummiert og knutefritt nett. Et målebånd, vekt og en god tang er også nyttig utstyr om den store abboren skulle bite på.

Store abborer er viktige individer i våre økosystemer, og egner seg som regel bedre i vannet enn på middagstallerken. En god regel er å slippe ut abbor over 40 cm, eller ca. 800 g.

Da bidrar du til å sikre et bærekraftig sportsfiske i ditt vann, og slipper å tenke på tungmetaller og andre miljøgifter, som ofte kan være et problem ved konsum.

Les også: Abborfiske med moderne metoder

Ny plass, nye muligheter. Leting er ofte en viktig del av vårfisket, og er du usikker på hvor fisken står, lønner det seg å bevege seg regelmessig slik at du øker sannsynligheten for å finne ansamlinger av fisk.

Fisketeknikkens mester

Under vårfiske etter abbor, er det såkalte finesse-teknikker som gjør seg spesielt gjeldende. Dette er teknikker hvor små kunstige agn i kombinasjon med lette vekter og tynne liner, gir muligheter for å fiske utrolig sakte.

Man kan si at mottoet bør være å bli fisketeknikkens mester.

Les også: Prøv deg på høstgjedda

En god sportsfisker er en allsidig sportsfisker. Mestrer du flere teknikker, øker sjansene betydelig for fangst, spesielt når forholdene ikke spiller på lag.

Spesialiserer deg gjerne på tre-fire teknikker, som dekker ulike situasjoner. Det inkluderer en saktefiskende teknikk, en søkende og mer aktiv teknikk og en teknikk som skiller seg vesentlig fra de to andre hva angår presentasjon og/eller agnets utseende.

Vår-abboren kan være en seig motstander, men når du knekker koden, finnes det knapt noe fiske som er artigere.

Let deg fram til noen spennende vann, begynn å forberede utstyret og gi vårfisket en skikkelig sjans så fort isen går. Du blir neppe skuffet.

Under bevegelig fiske langs land, gjelder det å pakke lett. En velassortert boks med både jerkbaits, crankbaits og jigger er et godt utgangspunkt for vårfisket.

Fem sikre vårbaits

1

No-action softbaits er baits laget av gummi, uten et innebygd bevegelsesskapende element som en paddle- eller curlytail. Derfor er det fiskeren som helt og holdent styrer bevegelsen på agnet. Den mest effektive metoden med disse på våren, er et rykkvis fiske med lette jigghoder/kun krok og lange spinnstopp, hvor du lar gummifisken dale sakte til bunnen.

2
Lipless Crankbaits, ofte kalt vibrasjonsagn i Norge, er et velprøvd og effektiv bait etter abbor. Prøv å fiske den sakte og monotont tett på bunnen. Den sterke vibrasjonen kombinert med et unikt bevegelsesmønster kan ofte trigge abboren til hogg.

3
Jerkbaits eller wobblere med små skjeer er uvurderlige på våren. Fisk de inn rykkvis med lange spinnstopp. Bruk også jerkbaits som er tilnærmet svevende i vannet.

4
Creature baits er gummibaits som imiterer andre byttedyr enn byttefisk. Imitasjoner av kreps, mark eller andre bunnlevende dyr er de mest populære. Creature baits kan også være mer generelle og kombinere elementer fra flere ulike byttedyr.

5
Shadjigger er kanskje det mest klassiske abbo-ragnet – med god grunn. Denne fiskelignende jiggen kan fiskes på mange ulike måter. Prøv med et lett jigghode og en sakte presentasjon hoppende langs bunnen, eller en sakte, monoton innsveiving like over bunnen.

Powered by Labrador CMS