Bynære muligheter

Du må ikke langt til fjells for å finne godt ørretfiske. Rundt de største byene våre finner du mange flotte vann, og gode muligheter for fin ørret.
29. mai 2020

Oslomarka (se bildet over): Oslomarka Fiskeadministrasjon (OFA) forvalter over 550 vann i skogene rundt Oslo. Ørret er ikke eneste fiskeart, og det kan være en fordel. Når sommervarmen melder seg for alvor, er ofte abboren lettere å komme på talefot med. Hvis du vil ha skogen litt mer for deg selv, anbefaler vi å velge andre innfallsporter enn de nærmest sentrum. Prøv fra Stryken, Damtjern på Krokskogen eller inn fra Mylla i nord.

Du finner mye informasjon om vann og fiskebestander på OFAs nettsider www.ofa.no.

Familietips: Lei kano og dra den ned til Katnosa. Dorg med store wobblere i de mørke timene. Det er tatt flere ørreter over fem kilo på denne måten de seinere årene.


OFA-sjef Finn Hungerholdt bedyrer at det fortsatt er god plass i Oslomarka, bare går litt vekk fra innfartsårene. Man trenger heller ikke gå helt til fjells, som Hungerholdt har gjort på dette bildet. Foto: privat

Eksplosiv økning i kortsalget

Oslomarka fiskeadministrasjon solgte fiskekort som varmt hvetebrød, da alle osloborgere måtte ha bypåske.

– April er den beste måneden noensinne. Trolig den beste vi noengang kommer til å få. Vi hadde en veldig god trend helt fra januar, og solgte 20-30 prosent mer enn normalen, sier daglig leder i OFA, Finn Hungerholdt til Jakt & Fiske.

Han opplyser om at OFAs formål faktisk er å få folk ut i marka, og at fisket er et virkemiddel for å oppnå dette. 

– For oss er dette svært gledelig og bekrefter at det arbeidet vi har gjort i sosiale medier og andre kanaler har fungert. Når så koronaen kom gikk salget helt i taket. Vi håper å nå målet om 10.000 solgte fiskekort i år, og det ligger vi godt an til.

I påsken var det køtendenser blant gående og syklende på mange av innfartsårene til Oslomarka, men det er fortsatt god plass, ifølge OFA-sjefen:

– Hjemmepåske, tidlig vår og hytteforbud gjorde situasjonen veldig spesiell. Det tror jeg ikke vi opplever igjen. Så det er plass. Marka er veldig stor. Siste tur jeg var på så var det mange folk på innfartsveiene, men når vi kom langt nok inn var vi helt alene.

Altså kan du fortsatt finne den uslåelige kombinasjonen av skogens ro og vakende ørret i Oslomarka, spesielt hvis du vil gå litt lengre enn hovedfeltet.Bartenes hovedstad er kanskje mest kjent for å ligge midt i storlaksland. Men ørretfiske kan være helt suverent, kort vei fra Trondheim. Foto: Vegard Veberg

Trondheim: Trondheim og Omland Fiskeadministrasjon (TOFA) forvalter en rekke vann rundt trønderhovedstaden, samt både laks- og ørretfiske i Nidelva.

I Nidelva kan du få storlaks, og i vannene rundt byen går det også grov ørret. På nettsidene deres (www.tofa.no) finner du info om både ørret- og laksefiske, men også mange gode tips til sjøfiske i området. Trondheim er en betydelig feriefiskeby, og veien er ikke lang til Gaula, Orkla og Stjørdalselva, som alle hører til landets fremste lakseelver.


Bergen: Bergen Sportsfiskere (BS) har gitt ut en liten bok som heter Fiskeguiden for Bergensvannene. Den ble til etter et samarbeid mellom Bergen Kommune, Grønn Etat og Bergen Sportsfiskere. Guiden inneholder en oversikt over alle fiskevann i Bergen Kommune, og for hvert vann finner du informasjon om adkomst, fiskeslag, grunneier/fiskekort og mye mer. Du finner mer informasjon, også om hvor du får kjøpt fiskeguiden, på BS hjemmesider www.bergensportsfiskere.no.


Du finner flotte ørretvann i kort avstand fra de fleste større byene i Norge. Hvem trenger vel restauranter da? Foto: Lars Reitan

På jakt etter fisketips i andre områder? Kontakt en lokalforening i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Fiske

Surna får mer vann

Surna på Nordmøre er det første av landets 53 nasjonale laksevassdrag som har gjennomført revisjon av vannkraftkonsesjonen. Elva får nå mer vann og riktigere vanntemperatur. – Dette er vi fornøyd med, sier Georg Solem, leder i elveeierlaget.

Bred støtte til Tana-fredningen

I sommer forbys alt fiske i Tanavassdraget, landets i særklasse største og viktigste lakseelv. Stengningen støttes av både lokale og tilreisende sportsfiskere.

Venter stort innsig av pukkellaks

Høsten 2019 var det rekordstore mengder pukkellaks i elvene i Troms og Finnmark. I sommer ventes det enda større innsig av den uønskete arten.

På forsiden nå