Annonse

Test av Härkila Forest Hunter Hi GTX

Lett og ledig fra Härkila

Med denne høye modellen leverer produsenten en jaktstøvel som vil funke godt for de fleste, såfremt du ikke har slarkete ankler.

Publisert Sist oppdatert

Foreløpig siste test ut i rekken av jaktstøvler/sko fra Härkila, er altså Forest Hunter Hi GTX, en høy støvel for den aktive jegeren. Som både Saxnäs og Driven Hunt, har også denne modellen en velfungerende Gore-Tex-membran på innsiden.

Etter ett år med jakt og friluftsliv har jeg til gode å bli våt på beina, iherdige forsøk til tross.

Solide støvler

Støvlene er laget av solid nubucklær, med en påsydd beskyttelse i front og på hælen. Dette skiller seg noe fra de andre støvlene vi har testet i samme kolleksjon, som har beskyttelse rundt hele skoen. Læret vil derfor bli mer utsatt for slitasje.

Å spare litt på vekta, kan være forklaringen. Med sine 910 gram per støvel i størrelse 44, konkurrer modellen absolutt med f.eks. Crispi Titan NW på vektskåla. Så er også tanken bak modellen å være nettopp en lett støvel for den aktive jegeren eller hundeføreren.

Komforten er det lite å si på, mine noe krevende labber har ikke støtt på gnagsår eller andre problemer. Bonus for det! Slitestyrken er også meget god så langt.

Innersålen demper godt, og yttersålen er laget av Vibram.

Potensielt ankeltrøbbel

Når det gjelder selve konstruksjonen, er både tverrstivheten og gelenkstivheten god.

Ankelstøtten må imidlertid kunne sies å være høyst moderat, dette er altså ikke er støvler for deg med slarkete ankler. For min egen del pleier ikke overtråkk å være noe problem, men med disse støvlene har det skjedd opptil flere ganger. 

Jeg er med på at det er utfordrende å lage støvler som både er lette, solide, smidige – og gir prima støtte, men noen justeringer kunne trolig vært gjort uten å gå altfor mye på akkord med vekta.

Snøresaker

Forklaringen kan ligge i snøresystemet. I tillegg til vanlige låsekroker, finner du ei stoffhempe akkurat i skjæringspunktet mellom vrist og leggbein. Én ting er at hempa med årene trolig vil bli mer utsatt for slitasje enn en tilsvarende variant av metall. 

Men det er også laget en splitt i hovedlæret, slik at hempa er festet på det mykere skinnet brukt i pløsa. (Hos «storebror» Driven Hunt er hempa av metall og festet med en egen skinnklaff.) Det føles også som om Forest Hunter er noe tynnere polstret enn nevnte modell. Summen av dette kan forklare ustabiliteten jeg opplever.

Härkila Forest Hunter Hi GTX

Lette og høye lærstøvler for hundeførere og aktive jegere.

Vekt: 930 gram per støvel (størrelse 44)

Materiale: Skinn

Størrelser: 40 - 48

Produsent: Härkila, harkila.com/no 

Pris: kr 3 999,-

Kort oppsummert

Pluss

  • Lette
  • Solide

Minus

  • Begrenset ankelstøtte
  • Ikke heldekkende kalosjering
  • Karakter: 4.5

Powered by Labrador CMS