1) Treskjæring, fat- og neverproduksjon, viktige tradisjoner fra Finnskogen og mange andre distrikter har gått tilbake de siste åra. Frode Gammeltorp fra Kongsvinger er en av dem som ønsker å holde tradisjonen i hevd.

Lag din egen trekopp

En masseprodusert plastkopp kan være kjekk å ha i nøden, men det gir en helt egen følelse og smak å drikke bålkaffe av en håndlaget trekopp. Frode Gammeltorp fra Kongsvinger gir deg tips til hvordan du kommer i gang.
03. juli 2020

Rirkule, rikule eller kåte. Det er det de blir kalt, de kuleformede utvekstene du kan finne på forskjellige treslag. Tradisjonen finnes mange steder i landet – og i verden.

Det er ikke til å stikke under en sløydbenk: Noen er flinkere med hendene enn andre. En av dem er Frode Gammeltorp fra Kongsvinger. Mange har lagt merke til trekoppene han tryller fram og legger ut på Instagram-profilen @frodes_trekopper.

Selvlært i trekopper

Grovuthuling

Tørking og pussing

Voks og olje

Liten produksjon

Du trenger bl.a dette:

  • Motorsag, gjerne elektrisk
  • Bormaskin/ drill/ huljern
  • Tretygger/ rasp
  • Kvistbor
  • Pusserondeller
  • Kuleformet pussehode
  • Lupelampe

Verkøybutikker:

Husk: Godt beskyttelsesutstyr som lærforkle, støvmaske, og evt avsug.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Utstyr

Tema: Klær og miljø:

En bransje i endring?

Tekstilindustrien har måttet tåle knallhard kritikk både for store utslipp og dårlige arbeidsforhold der klær produseres. Vi har spurt tre hjemlige produsenter av turklær og utstyr hvordan de forholder seg til kritikken.
Leica Amplus 6 2,5-15x50i:

Krystallklart fra Leica ⚄

Leicas nye Amplus 6 2,5-15x50i leverer mye optikk for penga.
Tema: Klær og miljø:

Slik reparerer du turklærne

Hjemme på gården på Gyland sitter Ellen Marie Tesaker i sitt lyseblå kvistværelse, også kalt syrom. Hun mener tiden moden for en revitalisering av symaskin, stoppesopper, nål og tråd.

På forsiden nå