Annonse
1) Treskjæring, fat- og neverproduksjon, viktige tradisjoner fra Finnskogen og mange andre distrikter har gått tilbake de siste åra. Frode Gammeltorp fra Kongsvinger er en av dem som ønsker å holde tradisjonen i hevd.

Lag din egen trekopp

En masseprodusert plastkopp kan være kjekk å ha i nøden, men det gir en helt egen følelse og smak å drikke bålkaffe av en håndlaget trekopp. Frode Gammeltorp fra Kongsvinger gir deg tips til hvordan du kommer i gang.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Rirkule, rikule eller kåte. Det er det de blir kalt, de kuleformede utvekstene du kan finne på forskjellige treslag. Tradisjonen finnes mange steder i landet – og i verden.

Det er ikke til å stikke under en sløydbenk: Noen er flinkere med hendene enn andre. En av dem er Frode Gammeltorp fra Kongsvinger. Mange har lagt merke til trekoppene han tryller fram og legger ut på Instagram-profilen @frodes_trekopper.

Selvlært i trekopper

Men Frodes evner kom ikke helt av seg selv. Vel har han slekt fra Finnskogen, men håndverket startet med en omveltning i livet. For 12 år siden ble han rammet av kronisk utmattelsessyndrom, ME. Det er fremdeles mye man ikke vet om årsakene til denne diagnosen. Frode tror hans tidligere arbeid kan gi noe av forklaringen.

– Jeg jobbet i restaurantbransjen, 15 timer i døgnet, seks dager i uka. Det var et enormt prestasjonsfokus, forteller han.

Med ME ble Frodes liv snudd på hodet, og det var lite han han greide å gjøre. Men etter råd fra legen, begynte han så smått å gå turer.

– Om det så var det eneste jeg klarte, så var det å gå en tur i skogen, sier han.

Trekoppene kom litt tilfeldig. Frode fant noen kopper etter faren sin, og begynte å lese på sosiale medier. Men det er gjennom egen erfaring han har lært mest. Resultatet kan du se selv …

Etter at du har skåret til et emne, kan du grovskjære det med vinkelsliper og rasp.

Grovuthuling

Så hvordan lage sin egen kopp? Frode forteller om det grunnleggende: Prosessen starter selvsagt med å finne et passende emne i skogen. Kikk gjerne i myrlendte områder. Der kan du være heldig å finne såkalte riskuler. De vokser på røttene av bjørk, ofte under mosen, og er fulle av nupper.

Det er en fordel med motorsag, når du skal løsne emnet. Vel hjemme deler du emnet i passende stykker. Emnene settes i ei skrustikke og grovskjæres med vinkelsliper og tretygger/ rasp (se bilder).

I denne første delen av prosessen kan du også grovuthule koppen med et kvistbor.

– Men husk å være forsiktig med vinkelsliperen, sier Frode. – Jeg har 12 sting i låret etter at vinkelsliperen glapp. Da ble det hastetur til sjukehuset!

Trekoppmakeren har blitt nøye med å bruke verneutstyr etter den hendelsen.

Finpussingen gjøres med ulike typer rondeller.

Tørking og pussing

Nå er det tid for tørking. Det kan gjøres langsomt, ved at emnet ligger et år, eller du kan påskynde prosessen ved å koke det en halvtimes tid i 10 prosent saltvannsløsning. Da holder det med en tørketid på tre-fire måneder, mener Frode. Deretter starter du finarbeidet.

Hvis du bare skal lage én kopp, kan du gå til anskaffelse av et spesiallaget huljern, og gjøre jobben for hånd. Lettere er det med bormaskin, eller enda bedre: et søylebor, slik at du har begge hendene fri.

Frode Gammelsrud har investert i en Kirjes spesialmaskin med fleksibel arm. Med forskjellige såkalte pusserondeller, finpusses nå koppen utvendig og innvendig.

For å felle inn biter av gevir, tre eller metall, må man skjære ut et passende felt. Frode bruker spesielle kniver til formålet.

Voks og olje

Nå gjenstår bare finishen, og her kan du sette ditt personlige preg på koppen. Noen feller inn horn eller trestykker med gravyr, e.l. Da må du skjære en uthuling med kniv. De virkelige feinsmeckerne lager horngravyr ved hjelp av mikroskop og såkalt scrimshaw – en egen kunst i seg selv. Frodes «signatur» er å sette på pins med det viltet, fisken eller jakthunden kunden har et forhold til.

Husk å olje koppen regelmessig. Det kan gjøres med matolje, men bruk en som er så nøytral som mulig.

Du kan gjerne gi koppen farge ved å sette den inn med såkalt narvsverte. Finishen må uansett bestå av flere lag mykvoks og olje, som skal mette treverket, impregnere og beskytte koppen.

Et av Frodes «merker» er å sette inn metallpins av en viltart eller hund.

Liten produksjon

– Du er i «flyt» når du lager disse koppene, Frode?

– Ja, dette har vært terapi for meg. Det har både gitt distraksjon og mestringfølelse. Å gå en tur ut i skogen og deretter jobbe fram en kopp, har vært som ren medisin, sier han.

Men Frodes helsetilstand gjør også at han har en klar begrensning på hva han kan selge av kopper. Derfor vil du heller ikke finne Gammeltorp på messer og markeder. Men ta gjerne en kikk på koppene hans på Instagram, på @frodes_trekopper. Om ikke annet, så for inspirasjon til din egen kopp. Lykke til!

Frode Gammeltorp har ikke så mange hemmeligheter, og forteller villig om hvilket verktøy han bruker. Når det gjelder å få fin glans i koppen derimot, er det ting han vil holde for seg selv …

Du trenger bl.a dette:

  • Motorsag, gjerne elektrisk
  • Bormaskin/ drill/ huljern
  • Tretygger/ rasp
  • Kvistbor
  • Pusserondeller
  • Kuleformet pussehode
  • Lupelampe
Frode bruker 10-12 timer å lage en kopp, etter at emnet er i hus. Prisen er 1800 kroner inkludert frakt.

Verkøybutikker:

verktoyas.no

gustavsenas.no

biltema.no

jjensen.no

Husk: Godt beskyttelsesutstyr som lærforkle, støvmaske, og evt avsug.

Powered by Labrador CMS